Η προσπάθεια υπέρβασης των 860 μονάδων πέριξ των οποίων περιτριγυρίζει ο Γενικός Δείκτης το τελευταίο διάστημα, έμεινε στα ρηχά κατά τη χθεσινή πρώτη συνεδρίαση της εβδομάδας. Η πρωινή αδυναμία υπέρβασης των 873 μονάδων οδήγησε τους αγοραστές σε επιφυλακτική στάση με αποτέλεσμα το τελικό κλείσιμο οριακά κάτω από τις 860 μονάδες (859,79 μονάδες).
Οι ευρωπαϊκές αγορές έδειξαν καλύτερο πρόσωπο παρά τη «μονιμοποίηση» του πληθωρισμού που ανεβάζει και τις αποδόσεις των κρατικών ομολόγων, δυσχεραίνοντας το κόστος δανεισμού επιχειρήσεων και νοικοκυριών.
Η είδηση της ημέρας, συνεχίζοντας τη ροή θετικών ειδήσεων που όμως δεν φαίνεται να «ακούει» προσώρας η χρηματιστηριακή αγορά είναι η δημοσιοποίηση της 14ης Έκθεσης Ενισχυμένης Εποπτείας για την Ελλάδα, η οποία ανοίγει το δρόμο για την έξοδο από το καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας που υπεγράφη το 2018.
Η έκθεση αναγνωρίζει ότι η Ελλάδα έχει ολοκληρώσει τις απαραίτητες ενέργειες για να επιτύχει τις συμφωνηθείσες δεσμεύσεις της, χαιρετίζοντας την υλοποίηση μιας σειράς από αυτές στους τομείς των δημόσιων οικονομικών, της φορολογίας ακινήτων, των επιδομάτων αναπηρίας, των περιβαλλοντικών επιθεωρήσεων και της δικαιοσύνης. Ταυτόχρονα αναγνωρίζει τις υπάρχουσες δύσκολες συνθήκες που έχει δημιουργήσει ο εν εξελίξει πόλεμος της Ουκρανίας.
Ο φόβος διεθνώς είναι ότι η σύσφιξη νομισματικής πολιτικής που έχει ξεκινήσει στις ΗΠΑ και αναμένεται και στην Ευρώπη, πιθανόν να θυσιάσει την ανάπτυξη, αν και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο που έχει ήδη υποβαθμίσει τις εκτιμήσεις για την Παγκόσμια Ανάπτυξη στο 3,6% και μπορεί να αναθεωρήσει επί τα χείρω, αλλά δεν βλέπει μια παγκόσμια ύφεση.
Η θετική αυτονόμηση του Χρηματιστηρίου Αθηνών, συνεχίζει να υπάρχει σε σχέση με τις διεθνείς αγορές, κυρίως λόγω της πολύ καλής επίδοσης του Απριλίου, αλλά η στασιμότητα που κυριαρχεί κάνει πολύ επιφυλακτικούς τους επενδυτές, με αποτέλεσμα η εκ νέου κίνηση προς τις 900 μονάδες να φαίνεται ιδιαίτερη δύσκολη.
Ποιοι παράγοντες, θα μπορούσαν να οδηγήσουν την αγορά, σε μια ανοδική κίνηση μετά τις απώλειες του τελευταίου μήνα από τις 950 μονάδες;
Ένα πρώτο ενδιαφέρον στοιχείο, είναι η διαγραμματική εξέλιξη της τιμής του φυσικού αερίου που επηρεάζει πρώτο όλη την αλυσίδα των οικονομικών επιπτώσεων: αυξημένος πληθωρισμός, υψηλές τιμές πρώτων υλών, τροφίμων, εκτίναξη ενεργειακού κόστους και ανατάραξη στην εφοδιαστική αλυσίδα.
ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ - ΓΡΑΦΗΜΑ
Όπως επισημαίνεται στο διάγραμμα, η καθοδική διάσπαση της πλαγιοανοδικής γραμμής L την προηγούμενη εβδομάδα, προσέδωσε καθοδική δυναμική και με την πτωτική διάσπαση του σημαντικού επιπέδου των 87 ευρώ στο ξεκίνημα της τρέχουσας εβδομάδας, με τις χθεσινές απώλειες να υπερβαίνουν το 5%. Όσο η τιμή κινείται κάτω από αυτά τα επίπεδα, επόμενος στόχος είναι η στήριξη των 64 ευρώ, τιμή ακριβώς προ της εισβολής της Ρωσίας. Ανησυχητική για επάνοδο υψηλών τιμών, θα είναι η κίνηση πάνω από τα 100 ευρώ, που θα ανοίξει το δρόμο προς τα 130 ευρώ των αρχών του Απριλίου.
Ένα δεύτερο στοιχείο, είναι η πιθανή τεχνική αντίδραση των διεθνών αγορών, ως ράλι ανακούφισης (relief rally), που θα υποβοηθήσει και την ελληνική αγορά στην προσπάθεια επανόδου σε ψηλότερα επίπεδα. Ήδη στις ΗΠΑ ο S&P μετά από διαδοχικές εβδομάδες καθοδικής κίνησης και προσέγγισης της στήριξης των 3827 μονάδων, ο δείκτης αντιδρά μετά τις δηλώσεις του Προέδρου Μπάιντεν για τη μείωση των δασμών σε ορισμένα προϊόντα που εισάγονται από την Κίνα, με τη σημείωση ότι είναι φόροι που επιβλήθηκαν από την προηγούμενη διοίκηση του Ντόναλντ Τραμπ.
Αρκούντως ενδιαφέρον και το χτεσινό κλείσιμο του DAX30 στη Φρανκφούρτη, πάνω από τις 14153 μονάδες, που αποτελεί σημαντικό τεχνικό σημείο. Εδώ είχαμε μικρή αύξηση του δείκτη προσδοκιών του Ινστιτούτου Ιfo, παρά τις προβλέψεις για μικρή πτώση.
Ένα τρίτο στοιχείο ενδογενές και πολύ σημαντικό όπως αναγνωρίζουν όλοι οι εμπλεκόμενοι στα του Χρηματιστηρίου Αθηνών, είναι η πορεία του Τραπεζικού Κλάδου. Ειδικότερα αυτή την εβδομάδα θα ρίξουν το φως τους τα αποτελέσματα του α' τριμήνου τριών συστημικών τραπεζών (Eurobank 25/5, Alpha Bank 26/5 και Εθνική 27/5) και είναι πιθανόν να δώσουν κατεύθυνση σε όλη την ελληνική αγορά αυξάνοντας ενδιαφέρον και όγκο συναλλαγών. Όπως άλλωστε και η σφραγίδα της εισόδου στους δείκτες της MSCI των Εθνική και Μυτιληναίου. Ενδιαφέρον παρουσιάζουν και τα αποτελέσματα ΔΕΗ και ΟΤΕ.
Εν κατακλείδι πρόκειται για μια δύσκολη περίοδο που ταλαιπωρεί τις αγορές από αλυσίδα κρίσεων και ζοφερές εκτιμήσεις για την ανάπτυξη. Όμως τα χρηματιστήρια συχνά, εν αντιθέσει με τον κύριο ρόλο τους ως προεξοφλητικός μηχανισμός, λειτουργούν με χρονοκαθυστέρηση αντιδρώντας σε θετικές ειδήσεις, όταν το γενικότερο κλίμα διαφανεί ευνοϊκότερο. Μαραθώνιος είναι άλλωστε και όχι δρόμος ταχύτητας.