Σε πολλαπλασιαστή ισχύος με βαθύ αποτύπωμα στην παγκόσμια οικονομία θα εξελιχθεί τα επόμενα χρόνια η τεχνολογία δικτύων πέμπτης γενιάς, καθώς οι πάροχοι τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών βρίσκονται σε φάση υιοθέτησης του 5G. Ειδικότερα, έκθεση του GSMA προβλέπει ότι το 5G θα συνεισφέρει περίπου 2,1 τρισεκατομμύρια δολάρια στην παγκόσμια οικονομία μέχρι το 2034.
Το οικονομικό αποτύπωμα της τεχνολογίας 5G θα συνεχίσει να διευρύνεται κυρίως στους κλάδους της βιομηχανίας και των χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών ενώ θα επιτρέψει την εδραίωση του Internet of Things σε μια σειρά από εφαρμογές, από την τηλεϊατρική, μέχρι την αυτόνομη οδήγηση και τις «έξυπνες μεταφορές».
Η GSMA εκτιμά ότι το 5G τουλάχιστον αρχικά θα έχει νόημα περισσότερο για επιχειρηματικές εφαρμογές παρά για κατανάλωση περιεχομένου από τους απλούς χρήστες. Σημειωτέον, ότι η GSMA είναι η ένωση που εκπροσωπεί πάνω από 750 εταιρείες τηλεπικοινωνιών σε παγκόσμιο επίπεδο.
«Ο απώτερος στόχος είναι ένα αυτόνομα ελεγχόμενο εργοστάσιο», υποστηρίζει η έκθεση, φέρνοντας ως παράδειγμα το εργοστάσιο της Changing Precision Technology το οποίο αντικατέστησε το 90% του ανθρώπινου δυναμικού του με 60 ρομπότ που εργάζονται όλο το εικοσιτετράωρο. Η αυτοματοποίηση οδήγησε τελικά σε αύξηση της παραγωγικότητας κατά 250% και μείωση ελαττωμάτων κατά 80%.
Για να καταστεί δυνατή η επίτευξη παρόμοιων αποτελεσμάτων σε μεγαλύτερη κλίμακα, η GSMA τονίζει πρέπει να υπάρξει συντονισμένη προσπάθεια κυβερνήσεων και ιδιωτικού τομέα. ότι οι προσπάθειες θα πρέπει να προέλθουν από κοινού από τη βιομηχανία και την κυβέρνηση. Στην ίδια έκθεση επισημαίνεται ότι σχεδόν το 70% των παρόχων έχουν περιορισμένη πρόσβαση στο φάσμα συχνοτήτων, κάτι που συνιστά το μεγαλύτερο εμπόδιο για τις επενδύσεις στο 5G. Συνεπώς, οι κυβερνήσεις πρέπει να διασφαλίσουν ότι οι πάροχοι θα έχουν ευκολότερη πρόσβαση στις συχνότητες που χρειάζονται για να λειτουργούν τα δίκτυά τους.
Το ενδιαφέρον στοιχείο που προκύπτει από την έκθεση, είναι ότι οι τηλεπικοινωνιακοί πάροχοι έχουν αντιληφθεί από τη μεριά τους το διακύβευμα και ήδη σχεδιάζουν τις αντίστοιχες επενδύσεις. Συγκεκριμένα για την περίοδο 2020-2025, έχουν δρομολογήσει επενδύσεις συνολικού ύψους 1,1 τρισεκατομμυρίων δολαρίων, το 80% εκ των οποίων, δηλαδή 970 δισεκατομμύρια, θα κατευθυνθεί σε υποδομές και λύσεις 5G.
Σε κάθε περίπτωση κλάδος των κινητών επικοινωνιών αποδεικνύεται στιβαρός πυλώνας της παγκόσμιας οικονομίας, αφού το 2019 συνεισέφερε 4,1 τρισεκατομμύρια δολάρια ή το 4,7% του παγκόσμιου ΑΕΠ. Ο κλάδος υποστήριξε, άμεσα και έμμεσα, πάνω από 30 εκατομμύρια θέσεις εργασίας και απέδωσε στα δημόσια ταμεία 490 δισεκατομμύρια δολάρια υπό τη μορφή φόρων.