Παραμένει η πίεση στο σύστημα υγείας με έναν μ.ο. 330 εισαγωγών την ημέρα στα νοσοκομεία και περισσότερους από 3.200 ασθενείς να νοσηλεύονται λόγω κορονοϊού. Την ίδια ώρα το 60-70% των νέων κρουσμάτων αφορούν στη βρετανική μετάλλαξη στη χώρα μας, με την καθηγήτρια Β. Παπαευαγγέλου να επισημαίνει πως το ποσοστό αυτό αυξάνεται σε 90% σε Αττική και Κρήτη.
«Ο ιός έγινε ακόμη πιο έξυπνος, βρήκε έναν τρόπο να μεταδίδεται πολύ πιο εύκολα. Η απλή καθολική και ορθή χρήση της μάσκας είναι το σημαντικότερο όπλο μέχρι να αυξηθεί ικανοποιητικά το ποσοστό εμβολιασμού» είπε για τις μεταλλάξεις η κα Παπαευαγγέλου.
Στην εποχή των μεταλλάξεων, ο αγώνας μας κατά του κορονοιού είναι ακόμα πιο άνισος, τόνισε η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας. «Ελπίζουμε ότι μία μείωση των κρουσμάτων θα μας επιτρέψει μετά τις επόμενες 2 εβδομάδες να ανοίξουμε κάποιες δραστηριότητες, ανέφερε, αλλά τόνισε πως η πίεση στο σύστημα Υγείας θα διαρκέσει για τουλάχιστον 3 με 4 εβδομάδες ακόμα. «Περιμένουμε τη μείωση των κρουσμάτων για να αρχίσουμε να σκεφτόμαστε την άρση κάποιον μέτρων» είπε χαρακτηριστικά.
Όσον αφορά την πίεση που δέχεται το σύστημα υγείας, μόνο στην Αττική την τελευταία εβδομάδα πραγματοποιήθηκαν 1.600 εισαγωγές. Όπως διεκρίνισε η κα Παπαευαγγέλου, 196 ασθενείς διασωληνώθηκαν την τελευταία εβδομάδα πανελλαδικά, αυξάνοντας την πληρότητα κλινών ΜΕΘ στο 63% στην επικράτεια και στο 87% στην Αττική παρότι αυξήθηκαν οι κλίνες, ωστόσο ο δείκτης θανάτων ανά επιβεβαιωμένο κρούσμα παραμένει σχετικά χαμηλός, σε σύγκριση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες.
Η κα Παπαευαγγέλου σημείωσε πως στη χώρα μας αυξάνεται το επιδημιολογικό φορτίο με έναν εβδομαδιαίαο μ.ο 1.909 κρούσματα ανά μέρα, έχοντας διπλασιαστεί από την περασμένη εβδομάδα. Επίσης, ο δείκτης θετικότητας στον κορονοϊό αυξήθηκε αγγίζοντας το 4% και πλέον τα ενεργά κρούσματα υπολογίζονται σε 16.500.
Στην Αττική, υπολογίζεται πως υπάρχουν περισσότερα από 8.000 ενεργά κρούσματα. «Δεν προβληματίζει μόνο η Αττική», είπε η κα Παπαευαγγέλου καθώς αύξηση της εικόνας παρατηρείται σε όλη την Ελλάδα. «Σχεδόν 2.000 είναι τα ενεργά κρούσματα στη Θεσσαλονίκη», πρόσθεσε.
Η λοιμωξιολόγος τόνισε πως άτομα ηλικία 20 ως 65 ετών είναι η πλειοψηφία των ατόμων που προσβάλλονται από τον κορονοϊό.
Στα θετικά, πρέπει να σημειωθεί, σύμφωνα με την κα Παπαευαγγέλου πως παρατηρείται μικρή μείωση στο ποσοστό νέων κρουσμάτων σε ηλικίες άνω των 75 γεγονός που οφείλεται στους εμβολιασμούς.
Β. Κοντοζαμάνης: Θα δοθούν και νέες κλίνες ΜΕΘ
Στην πίεση που δέχεται το σύστημα Υγείας στην Αττική εστίασε και αναπληρωτής υπουργός Υγείας Β. Κοντοζαμάνης, τονίζοντας πως ο αριθμός των εισαγωγών παραμένει μεν σταθερός αλλά σε υψηλά επίπεδα και οι επόμενες 10 με 15 μέρες είναι κρίσιμες.
Υπάρχει πίεση στο ΕΣΥ στην Αττική, με τον μέσο όρο εισαγωγών να είναι περίπου 200 την ημέρα, ανέφερε ο κ. Κοντοζαμάνης. Τόνισε ότι ο μέσος όρος ηλικίας των εισαγωγών είναι τα 45 έτη και υπάρχουν διασωληνωμένοι οι οποίοι δεν έχουν υποκείμενα νοσήματα.
Τις επόμενες ημέρες, όπως είπε ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, θα δοθούν προς διάθεση νέες κλίνες ΜΕΘ, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η πίεση στο ΕΣΥ. Υπογράμμισε για άλλη μια φορά ότι πρέπει να τηρούμε ευλαβικά τα μέτρα προστασίας, τονίζοντας ότι η εξέλιξη θα ήταν δυσμενής εάν δεν είχαν ληφθεί.
Αναφερόμενος στη συμφωνία με τον ιδιωτικό τομέα την χαρακτήρισε «εποικοδομητική», λέγοντας ότι σήμερα περισσότερες από 120 κλίνες ΜΕΘ έχουν διατεθεί και "φυσικά ανάλογα πως θα εξελιχθεί η νόσος εξετάζονται όλα τα σενάρια ώστε αν υπάρξει ζήτημα στα δημόσια νοσοκομεία να χρησιμοποιηθούν στο σύνολό τους οι δομές του ιδιωτικού φορέα".