Του Γιάννη Παλιούρη
Ασφάλεια δεδομένων και συναλλαγών, γεφύρωση κενών συνδεσιμότητας. Αυτός ο συνδυασμός βρίσκεται στο επίκεντρο του προβληματισμού για τις 500 μεγαλύτερες επιχειρήσεις στις Ηνωμένες Πολιτείες. Προβληματισμός που βρίσκει απάντηση με την παράλληλη υιοθέτηση δύο αναδυόμενων τεχνολογιών αιχμής: του blockchain και του Ιnternet of Things.
Αυτό τουλάχιστον προκύπτει από πρόσφατη έρευνα της Gartner, στην οποία καταγράφεται ότι το 75% των 500 κορυφαίων αμερικανικών εταιρειών «τρέχουν» προγράμματα blockchain και IoT, με την ενίσχυση της ασφάλειας και της διασυνδεσιμότητας να αποτελούν τους βασικούς λόγους για την ολοκλήρωσή τους.
Η έρευνα της Gartner σημειώνει ότι η υιοθέτηση των εν λόγω τεχνολογιών κινείται με ταχύτερο ρυθμό από το αναμενόμενο, ενώ το 2020 χαρακτηρίζεται έτος καμπής για την εξέλιξη της τάσης αυτή, καθώς το 86% των ερωτηθέντων απάντησε ότι τους επόμενους 12 μήνες θα υιοθετήσει λύσεις ΙοΤ και blockchain σε μια σειρά διαδικασιών.
Ποιοι βιάζονται και γιατί
Φαρμακευτικές εταιρείες, επιχειρήσεις ενέργειας, υγειονομικός κλάδος και logistics σέρνουν τον χορό του blockchain. Και αυτό γιατί τα «δίκτυα» blockchain προσφέρουν την πολύτιμη δυνατότητα επιβεβαίωσης της ακεραιότητας των δεδομένων που μοιράζονται μεταξύ των συναλλασσομένων. Από την άλλη, το IoT φαντάζει στα μάτια των επιχειρήσεων ως αναντικατάστατο εργαλείο για τη γεφύρωση του χάσματος μεταξύ κατακερματισμένων πόρων και υποδομών.
Η βελτίωση της ασφάλειας και της εμπιστοσύνης είναι οι βασικοί λόγοι για τους οποίους οι εταιρείες «ενοποιούν» το blockchain με το IoT, με το σχετικό ποσοστό να ανέρχεται στο 63%. Αντίστοιχα, το 56% των επιχειρήσεων που συμμετείχαν στην έρευνα αναφέρθηκε στο χαμηλότερο κόστος και την αύξηση της επιχειρηματικής απόδοσης ως βασικό πλεονέκτημα, το 43% στη δυνατότητα αύξησης εσόδων και επιχειρηματικών ευκαιριών και μόνο το 37% επέλεξε τη βελτιωμένη εμπειρία εργασίας.
Πολλαπλασιαστές ισχύος
Πέρα από την έρευνα της Gartner, αναλυτές εκτιμούν ότι ο συνδυασμός blockchain, με το Διαδίκτυο των Πραγμάτων (IoT) έχει τη δυναμική να αλλάξει για πάντα τα επιχειρηματικά μοντέλα, επηρεάζοντας καθοριστικά τη ροή δεδομένων και εσόδων, λειτουργώντας μάλιστα αποτρεπτικά ως προς τη συγκέντρωση ισχύος σε λίγους, μεγάλους «παίκτες».
To ερώτημα είναι αν αυτές οι δύο τεχνολογίες θα λειτουργούν παράλληλα χωρίς μεταξύ τους συνεργασία. Σύμφωνα με την Gartner, όχι. Και αυτό θα είναι το μεγάλο τους ατού. Το «πάντρεμα» IoT και blockchain θα δημιουργήσει ένα οικοσύστημα με μοναδικά χαρακτηριστικά και πλεονεκτήματα.
Συγκεκριμένα, τα περισσότερα από τα σημερινά οικοσυστήματα ΙοΤ είναι χτισμένα γύρω από ένα κεντρικό μοντέλο επικοινωνίας και ανταλλαγής δεδομένων. Ωστόσο τα συγκεκριμένα μοντέλα είναι ευάλωτα σε «παραβιάσεις». Αντίθετα το blockchain είναι αποκεντρωμένο (decentralized) και διανεμημένο (distributed) ώστε τα δεδομένα να τηρούνται από όλους τους κόμβους και να συγχρονίζονται ταυτόχρονα. Η φύση αυτή το καθιστά, θεωρητικά τουλάχιστον, πολύ πιο ασφαλές σε σύγκριση με τις υφιστάμενες κεντρικοποιημένες δομές.
Aν, λοιπόν, επιβεβαιωθούν οι προβλέψεις που θέλουν το 2030 μόνο το βιομηχανικό ΙοΤ να έχει προσθέσει 14,2 τρισεκατομμύρια δολάρια στο παγκόσμιο ΑΕΠ, δηλαδή την οικονομία μιας ακόμα Κίνας, καθίσταται προφανής η σημασία της ασφάλειας αυτής της οικονομίας.
Τα παραπάνω στοιχεία δίνουν μια αμυδρή εικόνα για το πώς το IoT και το blockchain σιγά σιγά καταλαμβάνoυν ζωτικό χώρο στην οικονομία. Και δεν απέχουμε πολύ από την εποχή που ακόμα περισσότερες αντίστοιχες εφαρμογές θα διαμορφώσουν ένα μέλλον πολύ πιο ενδιαφέρον και παραγωγικό απ' ό, τι μπορούμε σήμερα να φανταστούμε.
Αναδημοσίευση από τον Φιλελεύθερο Παρασκευής 3 Ιανουαρίου