«Βράζει» η Αττική με τον ημερήσιο αριθμό κρουσμάτων να κυμαίνεται σταθερά κοντά στο 50% των νέων μολύνσεων πανελλαδικά, την ώρα που τα στοιχεία για τις εισαγωγές στα νοσοκομεία και τους διασωληνωμένους στις ΜΕΘ του Λεκανοπεδίου δείχνουν ότι οι επόμενες 10-15 μέρες θα είναι κρίσιμες για την πίεση που δέχεται το ΕΣΥ στην πρωτεύουσα.
Ο μέσος όρος των εισαγωγών στα νοσοκομεία της Αττικής είναι περίπου 200 την ημέρα, με τον ηλικιακό μέσο όρο των νοσηλευομένων να είναι τα 45 έτη, ενώ υπάρχουν και διασωληνωμένοι οι οποίοι δεν πάσχουν υποκείμενα νοσήματα.
Μόνο στην Αττική την τελευταία εβδομάδα πραγματοποιήθηκαν 1.600 εισαγωγές, με την πληρότητα των κλινών στην Αττική να είναι πλέον στο 87% παρότι αυξήθηκαν οι κλίνες. Τις επόμενες ημέρες, όπως είπε ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Β. Κοντοζαμάνης κατά τη σημερινή ενημέρωση, θα δοθούν προς διάθεση νέες κλίνες ΜΕΘ, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η πίεση στο ΕΣΥ.
Στην Αττική, υπολογίζεται πως υπάρχουν περισσότερα από 8.000 ενεργά κρούσματα. Ωστόσο, όπως ανέφερε η καθηγήτρια Β. Παπαευαγγέλου, «δεν προβληματίζει μόνο η Αττική», καθώς αύξηση της επιδημιολογικής εικόνας παρατηρείται σε όλη την Ελλάδα. «Σχεδόν 2.000 είναι τα ενεργά κρούσματα στη Θεσσαλονίκη», ανέφερε.
Η κα Παπαευαγγέλου σημείωσε πως στη χώρα μας αυξάνεται το επιδημιολογικό φορτίο με έναν εβδομαδιαίαο μ.ο 1.909 κρούσματα ανά μέρα, έχοντας διπλασιαστεί από την περασμένη εβδομάδα. Επίσης, ο δείκτης θετικότητας στον κορονοϊό αυξήθηκε αγγίζοντας το 4% και πλέον τα ενεργά κρούσματα υπολογίζονται σε 16.500.
Την ανησυχία εντείνει και η διασπορά της βρετανικής μετάλλαξης. Ενώ στην επικράτεια το 60-70% των νέων κρουσμάτων αφορούν στη βρετανική μετάλλαξη, το ποσοστό αυτό ανέρχεται σε 90% σε Αττική και Κρήτη.
«Ο ιός έγινε ακόμη πιο έξυπνος, βρήκε έναν τρόπο να μεταδίδεται πολύ πιο εύκολα. Η απλή καθολική και ορθή χρήση της μάσκας είναι το σημαντικότερο όπλο μέχρι να αυξηθεί ικανοποιητικά το ποσοστό εμβολιασμού» είπε για τις μεταλλάξεις η κα Παπαευαγγέλου.
Στην εποχή των μεταλλάξεων, ο αγώνας μας κατά του κορονοιού είναι ακόμα πιο άνισος, τόνισε η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας. «Ελπίζουμε ότι μία μείωση των κρουσμάτων θα μας επιτρέψει μετά τις επόμενες 2 εβδομάδες να ανοίξουμε κάποιες δραστηριότητες, ανέφερε, αλλά τόνισε πως η πίεση στο σύστημα Υγείας θα διαρκέσει για τουλάχιστον 3 με 4 εβδομάδες ακόμα. «Περιμένουμε τη μείωση των κρουσμάτων για να αρχίσουμε να σκεφτόμαστε την άρση κάποιον μέτρων» είπε χαρακτηριστικά.
Πάνω από 1.000 κρούσματα στην Αττική, τα περισσότερα στο κέντρο της Αθήνας
Από τα 2.215 κρούσματα που καταγράφηκαν συνολικά σήμερα, στην Αττική εντοπίστηκαν σχεδόν τα μισά (1.057),
Αναλυτικότερα τα κρούσματα στις περιφερειακές ενότητες που ανήκουν στην Αττική είχαν ως εξής:
Ανατολική Αττική: 122 κρούσματα
Βόρειος Τομέας Αθηνών: 113 κρούσματα
Δυτική Αττική: 35 κρούσματα
Δυτικός Τομέας Αθηνών: 147 κρούσματα
Κεντρικός Τομέα Αθηνών: 314 κρούσματα
Νήσων: 45 κρούσματα
Νότιος Τομέας Αθηνών: 97 κρούσματα
Πειραιώς: 184 κρούσματα
Ο αριθμός των διασωληνωμένων κατέγραψε αρνητικό ρεκόρ από την αρχή της χρονιάς φτάνοντας τους 451 σήμερα. Κατά το τελευταίο 24ωρο έχασαν τη ζωή τους 32 ασθενείς από επιπλοκές της νόσου, ενώ οι εισαγωγές στα νοσοκομεία της επικράτειας ήταν 402, παρουσιάζοντας ημερήσια αύξηση 10,14%.
Αναλυτικά η γεωγραφική κατανομή: