Τις επόμενες ομάδες πολιτών που θα πάρουν σειρά για εμβολιασμό μετά τους ηλικιωμένου ανακοινώνει σήμερα το απόγευμα κατά την ενημέρωση των 18:00 η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου. Είναι καταρχήν οι εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες που πάσχουν από χρόνια νοσήματα, οι οποίοι και έχουν χωριστεί σε 7 κατηγορίες, όπως μεταμοσχευμένοι, αιμοκαθερόμενοι, καρκινοπαθείς και άτομα που λαμβάνουν υποστήριξη με οξυγόνο στο σπίτι, ενώ έπονται σε επόμενο στάδιο, κατηγορίες εργαζομένων που έρχονται σε συνεχή επαφή με πολλά άτομα, όπως οδηγοί στα μέσα μεταφοράς και εκπαιδευτικοί.
Από σήμερα ξεκινάει και ο εμβολιασμός για τις ηλικίες 60-64 με το εμβόλιο της Astra Zeneca στα δύο μεγάλα εμβολιαστικά κέντρα σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, ενώ σε εξέλιξη βρίσκονται και οι εμβολισμοί για τους ανθρώπους στην πρώτη γραμμή της υγείας για τα άτομα άνω των 75 ετών με τα εμβόλια Pfizer και Moderna.
Ταυτόχρονα όμως με τους παραπάνω, σήμερα αναμένεται να γίνουν γνωστές λεπτομέρειες για τις ομάδες που θα πάρουν από εδώ και πέρα σειρά στους εμβολιασμούς, με προτεραιότητα πολίτες με σοβαρές ασθένειες, όπως με ενεργές νεοπλασίες και μετασχομευμένα άτομα που υποβάλλονται σε αιμοκάθαρση, σύμφωνα με όσα είπε χθες και ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας του υπ. Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους.
Αναλυτικά η λίστα ασθενών με χρόνια νοσήματα για την οποία αναμένονται ανακοινώσεις περιλαμβάνει 7 κατηγορίες :
*Μεταμοσχευμένοι
*Αιμοκαθερόμενοι (νεφρική ανεπάρκεια τελικού σταδίου)
*Καρκινοπαθείς
*Ατομα με βαριά ανοσοανεπάρκεια
*Ατομα με χρόνια αναπνευστικά προβλήματα
*Ατομα που λαμβάνουν υποστήριξη οξυγόνου στο σπίτι
*Ατομα με βαριά καρδιακή ανεπάρκεια
Η λίστα με τους εμβολιασμούς των ατόμων με χρόνια νοσήματα ήταν πολύ δύσκολο να συνταχθεί αφενός λόγω απουσίας μητρών ασθενών, καθώς και της υπολειτουργίας του θεσμού του οικογενειακού γιατρού.
Αφού ολοκληρωθεί ο εμβολιασμός των ασθενών με χρόνια νοσήματα, σειρά πρέπει να πάρουν οι κατηγορίες των ανθρώπων που λόγω επαγγέλματος έχουν μεγάλη επαφή με το κοινό, όπως οι οδηγοί στα μέσα μεταφοράς, οι εκπαιδευτικοί, οι εργαζόμενοι στην εστίαση, οι κούριερ, οι δικαστικοί και φυσικά οι άνθρωποι που απασχολούνται στους τομείς του τουρισμού, του οποιου το άνοιγμα αποτελεί -μαζί με την εστίαση -τα δύο νέα μεγάλα στοιχήματα για την κυβέρνηση.
Ποιους χτύπησε περισσότερο η πανδημία
Στο μεταξύ, η αριθμητική της πανδημίας και τα στατιστικά με τις ηλικακές ομάδες που έχουν μέχρι σήμερα χτυπηθεί περισσότερο, δικαιώνουν και την μέχρι τώρα στρατηγική των εμβολιασμών. Τα περισσότερα κρούσματα από την έναρξη της πανδημίας μέχρι και σήμερα, εντοπίζονται στην ομάδα 40-49 ετών, ενώ έπεται το γκρουπ 50-59 ετών και ακολουθεί το φάσμα 20-29 ετών.
Τα κρούσματα μπορεί να είναι περισσότερα στις νεότερες ηλικιακές ομάδες, ωστόσο οι εισαγωγές στις ΜΕΘ και κυρίως οι θάνατοι, εντοπίζονται στις μεγαλύτερες ηλικίες, δικαιώνοντας και τη στρατηγική των εμβολιασμών που ακολουθείται από την έναρξή τους μέχρι σήμερα. Στις ΜΕΘ, πρώτη σε εισαγωγές είναι η ομάδα 60-69 ετών, δεύτερη η κατηγορία 70-80 ετών και τρίτη η 80 ετών και άνω.
Στον αντίποδα, στις ηλικίες 40-49 ετών, και 30-39 ετών, οι οποίες είναι και πολύ υψηλά σε αριθμό κρουσμάτων, τόσο οι εισαγωγές σε ΜΕΘ, όσο και οι θάνατοι είναι στατιστικά σε πολύ χαμηλά επίπεδα.
Στο μεταξύ, ξεκινούν από τη Δευτέρα οι εμβολιασμοί της ομάδας 60-64 ετών - της πρώτης που θα λάβει το εμβόλιο της AstraZeneca, του οποίου 45.000 δόσεις έχουν φτάσει στην Ελλάδα- ενώ επίσης από μεθαύριο ξεκινά η διαδικασία για τις ηλικίες 75 έως 79. Σημειωτέον ότι οι εμβολιασμοί στις παραπάνω ομάδες θα γίνονται παράλληλα με τους εμβολιασμούς των πολιτών ηλικίας 80-84 ετών.
Διαβάστε ακόμα: