Γενετική μηχανική και ανοσοθεραπεία στη μάχη

Γενετική μηχανική και ανοσοθεραπεία στη μάχη

Η CSL Behring είναι παγκόσμιος ηγέτης στον τομέα των βιοθεραπειών με έδρα την Αυστραλία, που ανταποκρίνεται στις ανθρώπινες ανάγκες και όχι στο μέγεθος της αγοράς.

Γι’αυτό ασχολείται ακόμα και  με σπάνιες σοβαρές νόσους  που εξαιρούνται της έρευνας από μεγάλες φαρμακοβιομηχανίες,  καθώς ο αριθμός των ασθενών είναι μικρός και άρα το δυνητικό όφελος περιορισμένο.

Τα προϊόντα της CSL Behring χρησιμοποιούνται στη καρδιοχειρουργική, στη μεταμόσχευση οργάνων, στη θεραπεία των εγκαυμάτων και στην πρόληψη των αιμολυτικών διαταραχών στα νεογέννητα.

Η CSL Behring προσφέρει επίσης θεραπείες για νόσους όπως  σοβαρές διαταραχές της πήξης , Πρωτοπαθείς & Δευτεροπαθείς Ανοσοανεπάρκειες, Σύνδρομο Guillain-Barré, Ιδιοπαθής Θρομβοπενική Πορφύρα, Κληρονομικό Αγγειοιήδημα Τύπου Ι & ΙΙ, κληρονομική αναπνευστική νόσο, νευρολογικές διαταραχές ,Νόσος Kawasaki κ.α.

Οι αναγνώστες ας συγκρατήσουν την τελευταία νόσο στο πίσω μέρος του μυαλού τους δεδομένου ότι στη  Βρετανία, την Ιταλία, την Ισπανία, τη Σουηδία και τη Γαλλία καταγράφτηκε τις τελευταίες ημέρες μία σπάνια νόσος στα παιδιά, για την οποία υπάρχουν υποψίες ότι μπορεί να συνδέεται με τον νέο κορονοϊό. Τα παιδιά εμφανίζουν οξεία μυοκαρδίτιδα (φλεγμονή του μυοκαρδίου) και άτυπες μορφές του συνδρόμου Kawasaki (φλεγμονώδης νόσος τύπου αγγειίτιδας). 

Η αμερικανική SAB Biotherapeutics είναι μια εταιρεία βιοτεχνολογίας με κέντρο βάρους της έρευνας της γύρω από το φυσικό σύστημα άμυνας του οργανισμού που παράγει πολυκλωνικά αντισώματα εναντίον εισβολέων όπως είναι οι ιοί, τα αλλεργιογόνα, τα βακτήρια και άλλα παθόγονα

Η εταιρεία αναπτύσσει τη θεραπεία SAB-185 η οποία θα παραχθεί από την πλατφόρμα DiversitAb™ της SAB, που εξειδικεύεται στην παραγωγή μεγάλων ποσοτήτων ανθρώπινων πολυκλωνικών αντισωμάτων τα οποία αυτή τη φορά  θα στοχεύουν τον SARS-CoV-2.    

Με γνώμονα την προηγμένη γενετική μηχανική η νέα προσέγγιση με τη χρήση γενετικά τροποποιημένων βοοειδών για την παραγωγή αμιγώς ανθρώπινων αντισωμάτων, καθιστά για πρώτη φορά δυνατή, μια μεγάλης κλίμακας  παραγωγή εξουδετερωτικών αντισωμάτων υψηλής εξειδίκευσης και δραστικότητας.

Η SAB  φιλοδοξεί η νέα ανοσοθεραπεία για τη νόσο COVID-19 να εμφανίζει την ίδια φυσική ανοσοαπόκριση στην καταπολέμηση της νόσου, όπως αυτή που εμφανίζουν οι ασθενείς που έχουν αναρρώσει και μάλιστα με πολύ μεγαλύτερη συγκέντρωση αντισωμάτων υψηλής εξειδίκευσης.

Οι δύο εταιρείες ανακοίνωσαν μέσα στον Απρίλιο, τη συνεργασία τους για την καταπολέμηση της πανδημίας του κορονοϊού  με κοινό στόχο την άμεση αντιμετώπιση της νόσου, χωρίς την ανάγκη ανθρώπινου πλάσματος. Η θεραπεία αυτή προσθέτει διαφορετική διάσταση στην προσπάθεια της συμμαχίας των εταιρειών που εξειδικεύονται στο πλάσμα, για τη δημιουργία υπεράνοσης θεραπείας. Επίσης διαθέτουν μια επιτυχημένη προκλινική εμπειρία στην αντιμετώπιση μολυσματικών ασθενειών, συμπεριλαμβανομένων των Ebola, MERS και SARS. Υπό στενή παρακολούθηση λοιπόν.

Εν συντομία τα συμπεράσματα από τις πρώτες κλινικές μελέτες:

Σκωτζέζικο ντους οι πρώτες κλινικές δοκιμές remdesivir.

Σύμφωνα με όσα δημοσιεύτηκαν στο Lancet αλλά είχαν διαρρεύσει στις 23 Απριλίου κατά λάθος,  τα αποτελέσματα  της πρώτης κλινικής έρευνας που  διεξήχθη στο διάστημα 6 Φεβρουαρίου-12 Μαρτίου σε δέκα νοσοκομεία της Ουχάν, δεν έδειξαν κάποιο σημαντικό όφελος σε σύγκριση με το ψευδοφάρμακο, παρά το γεγονός ότι το φάρμακο ήταν ασφαλές και καλά ανεκτό από τον οργανισμό των ασθενών.  

Στη συγκεκριμένη όμως κλινική μελέτη υπήρξε εξαιρετικά χαμηλή συμμετοχή μιας και μόνο 237 ασθενείς συμμετείχαν έναντι στόχου 453 ατόμων. Αυτός άλλωστε  ήταν και ο λόγος που η έρευνα σταμάτησε νωρίτερα απ’ όσο προβλεπόταν αρχικά.

Από τις άλλες δύο κλινικές μελέτες πάνω στο remdesivir έχουμε διαφορετικά αποτελέσματα.

Σύμφωνα με τα προκαταρκτικά αποτελέσματα της μεγάλης κλινικής μελέτης στις ΗΠΑ με συμμετοχή 1063 ασθενών από 47 περιοχές των ΗΠΑ και άλλες 21 στην Ευρώπη και την Ασία,  η ρεμδεσιβίρη επιταχύνει κατά 31% τον χρόνο ανάρρωσης των ασθενών καθώς όσοι έλαβαν το φάρμακο  ανάρρωσαν σε 11 ημέρες κατά μέσο όρο, αντί για 15 που χρειάστηκαν, όσοι έλαβαν ψευδοφάρμακο.

Όσον αφορά στη θνητότητα, το αποτέλεσμα δεν είναι σημαντικό και  η μικρή διαφορά μεταξύ των δύο ομάδων ίσως να είναι τυχαία. Στην ομάδα που έλαβε ρεμδεσιβίρη η θνητότητα ανήλθε στο 8%, έναντι 11% στην ομάδα που έλαβε το ψευδοφάρμακο. (περισσότερες πληροφορίες για τις συγκεκριμένες κλινικές δοκιμές μπορείτε να δείτε εδώ)

Η  FDA χορήγησε κατεπείγουσα έγκριση στο πειραματικό αντιιικό φάρμακο στις ΗΠΑ, ενώ ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ανέφερε ότι είναι πολύ νωρίς για να σχολιάσει τα αποτελέσματα των ερευνών για το φάρμακο.

Εν αναμονή λοιπόν περαιτέρω κλινικών μελετών για το remdesivir.

Μια άλλη κλινική μελέτη για ένα επίσης ελπιδοφόρο φάρμακο μας απογοήτευσε  προς το παρόν.

Πρόκειται για τη σαριλουμάμπη, έναν από τους αναστολείς της ιντερλευκίνης-6, που παράγεται από τις φαρμακευτικές εταιρείες Regeneron και Sanofi και καταστέλλει τις αντιδράσεις του ανοσοποιητικού συστήματος σε ασθενείς με αρθρίτιδα.

 Η ιατρική κοινότητα πιστεύει ότι μπορεί να  φανεί χρήσιμο σε ασθενείς με Covid-19 που το ανοσοποιητικό σύστημα υπεραντιδρά, επιδεινώνοντας έτσι την κατάστασή τους μέσω της λεγόμενης «καταιγίδας κυτοκινών».

Η κλινική μελέτη δεν έδειξε να ωφελεί τους ασθενείς με Covid-19 σε σοβαρή κατάσταση, που δεν είχαν διασωληνωθεί. Εντούτοις θα  συνεχιστεί σε διασωληνωμένους ασθενείς,  με τ’αποτελέσματα να αναμένονται στις αρχές Ιουνίου. Οι δύο εταιρείες, παράλληλα, πραγματοποιούν μία δεύτερη ελεγχόμενη κλινική δοκιμή του φαρμάκου σε 400 ασθενείς σε κρίσιμη κατάσταση εκτός ΗΠΑ. Τα πρώτα αποτελέσματα θα γίνουν γνωστά στο τρίτο τρίμηνο του έτους.

 Η Regeneron αναπτύσσει, επίσης, φαρμακευτικά μονοκλωνικά αντισώματα που στοχεύουν ειδικά στον νέο κορονοϊό, με τον ίδιο τρόπο που ανέπτυξε το μοναδικό υπάρχον αποτελεσματικό φάρμακο κατά του ιού Έμπολα, κάτι που την κατατάσσει υπό παρακολούθηση για την  αντιμετώπιση του SARS CoV-2.

Οι κλινικές δοκιμές αυτού του νέου φαρμάκου σε ασθενείς θα αρχίσουν τον Ιούνιο.

Eπιστρέφοντας στην έρευνα πάνω στους αναστολείς της ιντερλευκίνης -6 να σημειώσουμε ότι 

Γάλλοι ερευνητές έκαναν γνωστό ότι το φάρμακο Actemra, από την εταιρεία Roche, μείωσε σημαντικά τον κίνδυνο θανάτου και τον αριθμό των ασθενών που χρειάζονταν διασωλήνωση. 

Δεν θα σχολιάσουμε περαιτέρω, καθώς τα αναλυτικά στοιχεία για την εν λόγω κλινική δοκιμή σε 129 ασθενείς Covid-19 ακόμη δεν έχουν δοθεί στη δημοσιότητα.

*Αναδημοσίευση από τον Φιλελεύθερο 2-3 Μαΐου

**Αποποίηση Ευθύνης:  Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, καμία διασφάλιση δε δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.