Για τον Πεπ Γκουαρδιόλα δεν ήταν η πρώτη φορά που στάθηκε μπροστά από ένα μικρόφωνο και απευθυνόμενος σ' ένα παγκόσμιο κοινό μίλησε για χρήματα. Απλά αυτή τη φορά είπε την αλήθεια του και δεν ήταν ειρωνικός όπως στο παρελθόν. Ο σύλλογος που προπονεί, η Μάντσεστερ Σίτι μόλις είχε νικήσει την Παρί Σεν Ζερμέν με 2-0 στο δεύτερο ημιτελικό του Champions League (συνολικό σκορ 4-1) και για πρώτη φορά στην ιστορία της πέρασε στον τελικό. Στην Κωνσταντινούπολη, στις 29 Μαΐου, θα διεκδικήσει τον τίτλο κόντρα στη νικήτρια του ζευγαριού Τσέλσι – Ρεάλ Μαδρίτης.
«Ο κόσμος μπορεί να θεωρεί πως η Μάντσεστερ Σίτι είναι μόνο τα λεφτά, αλλά δεν είναι έτσι, αλλά αν θέλουν να το πιστεύουν, κανένα πρόβλημα. Είναι δικαίωμά τους», δήλωσε. Εμοιαζε με μια προσπάθεια να δείξει σε όλους την ψυχή του συλλόγου. Ευχαρίστησε τους εργαζόμενους, εκείνους που φαίνονται αλλά και εκείνους που βρίσκονται μακριά από τις κάμερες. Είχε καλά λόγια και για τους πρώην παίκτες. Αυτούς που με τον κόπο τους άλλαξαν το στάτους του κλαμπ. «Είναι για τον Κόλιν Μπελ και τον Μάικ Σάμερμπι (σ.σ. θρύλοι της Μάντσεστερ Σίτι),τον Πάμπλο Σαμπαλέτα, τον Τζο Χαρτ, τον Βίνσεντ Κομπανί, τον Νταβίδ Σίλβα και τον Σέρχιο Αγουέρο, που ακόμη βρίσκεται μαζί μας. Είναι πολλοί εκείνοι που μας βοήθησαν να φτάσουμε εδώ», συνέχισε. Η Σίτι έπαιξε τον προηγούμενο ευρωπαϊκό τελικό της το 1970 και κατέκτησε το Κύπελλο Κυπελλούχων εναντίον της Γκόρνικ Ζάμπρζε – πέρασαν 51 ολόκληρα χρόνια. «Είμαι πολύ περήφανος γι' αυτό που καταφέραμε, για όλους εμάς και για το κλαμπ και για τον ιδιοκτήτη και τον πρόεδρό μας που βρίσκονται στο Αμπου Ντάμπι», τόνισε.
Επειτα, ήταν η σειρά των οπαδών. «Ο σύλλογος τους ανήκει», πρόσθεσε ο Γκουαρδιόλα μια απολύτως ξεκάθαρη αναφορά του τί γίνεται αυτές τις μέρες στην κόκκινη μεριά του Μάντσεστερ. Περίμεναν την ομάδα έξω από το γήπεδο, υποδέχθηκαν το λεωφορείο της και με την λήξη του ματς πανηγύρισαν. «Πόσο μας έχουν λείψει! Την προηγούμενη φορά που τους είχαμε κοντά μας σε νοκ άουτ ματς του Champions League ήταν με την Τότεναμ και υπέφεραν. Νομίζαμε πως είχαμε περάσει τη μια στιγμή και την άλλη λυπηθήκαμε τόσο πολύ», ανέφερε. Τα βάσανα είναι στην καρδιά της Σίτι για πολλά χρόνια, περισσότερα από όσο τα... λεφτά. «Σας λέω πως αυτό το κλαμπ έχει μεγάλη ψυχή κι ας μη διαθέτει ευρωπαϊκή ιστορία. Ο κόσμος που αγαπάει αυτή την ομάδα έζησε πολλές δύσκολες καταστάσεις», είπε ο Χαρτ σχολιάζοντας το ματς στο αγγλικό τηλεοπτικό δίκτυο BT Sport.
Οι οπαδοί της Σίτι πολλές φορές μοιάζουν να μην πιστεύουν αυτό που ζουν γιατί ακόμη νιώθουν σαν να μην «ανήκουν» στην ελίτ. Γι' αυτό και η συμμετοχή της ομάδας στην ίδρυση της Super League τους «πόνεσε». Καλά καλά δεν έχουν συνειδητοποιήσει πως σε μερικές μέρες θα πανηγυρίζουν το 3ο πρωτάθλημα σε τέσσερα χρόνια, ενώ ακόμη δεν έχουν ξεχάσει τις χαρές από την κατάκτηση του League Cup – μια εποχή κυριαρχίας που είχε να ζήσει το αγγλικό ποδόσφαιρο από την εποχή του Σερ Αλεξ Φέργκιουσον στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Για καιρό ο Γκουαρδιόλα τους ζητούσε να είναι απαιτητικοί ιδίως στο Champions League, να βρίσκονται πίσω από την ομάδα και να την «σπρώχνουν» όπως συμβαίνει στα μεγαλύτερα ευρωπαϊκά κλαμπ. Ωστόσο, κι εκείνος τότε, μάλλον, δεν καταλάβαινε καλά την ψυχή του κλαμπ. Μια μέρα μετά τον τελικό του Champions League είναι η 22η επέτειος της ανόδου από την 3η Κατηγορία στη Championship. Στις εξέδρες είναι πολλοί εκείνοι που το θυμούνται, αποτελεί κομμάτι της ιστορίας της. Ποιος ξέρει αν χωρίς εκείνη την άνοδο (και την επόμενη που ακολούθησε στην Premier League) ο Σεΐχης Μανσούρ θ' αγόραζε τον σύλλογο οχτώ χρόνια αργότερα.
Ο Γιόχαν Κρόιφ, μέντορας του Γκουαρδιόλα, είχε δύο αγαπημένες φράσεις για τα λεφτά αν και κάπως αντικρουόμενες: «τα λεφτά στον αγωνιστικό χώρο και όχι στην τράπεζα» ήταν η μια. «Ποτέ μου δεν είδα ένα σακί λεφτά να βάζει γκολ», η άλλη. Αυτό οδηγεί στο άλλο σκέλος της ψυχής της Σίτι: τη μπάλα. Παρά τις πρωτοποριακές μεθόδους της στην τεχνολογία, την συνεργασία της με αστροφυσικούς, τα τέσσερα δισεκατομμύρια που κοστίζει το πιο φιλόδοξο ποδοσφαιρικό πρότζεκτ που έχει δει ποτέ ο πλανήτης και τα τεράστια ποσά που έχει επενδύσει σε μεταγραφές, η δουλειά στις τέσσερις γραμμές στα πέντε χρόνια με τον Γκουαρδιόλα και σ' εκείνα που προηγήθηκαν με τον Μανουέλ Πελεγκρίνι και τον Ρομπέρτο Μαντσίνι. «Το να φτάσουμε στον τελικό δίνει νόημα σε όλα όσα κάναμε τα προηγούμενα τέσσερα – πέντε χρόνια. Κάθε μέρα οι ποδοσφαιριστές μου είναι τόσο συνεπείς και αποδίδουν σε υψηλά στάνταρ, κάτι που είναι απλά εντυπωσιακό», κατέληξε ο Γκουαρδιόλα.