Στα επίπεδα του 5% τοποθετεί την έκταση της ύφεσης για την Ελλάδα στο καλό σενάριο, το ΙΟΒΕ, με την ανεργία να αυξάνεται στο 19,3%. Στο δυσμενές ωστόσο σενάριο, η ύφεση στη χώρα μας θα διαμορφωθεί στο 9%, κοντά δηλαδή στις εκτιμήσεις του ΔΝΤ, και η ανεργία στο 21,1%.
Είναι μάλιστα εξαιρετικά πιθανό, η οικονομία να μην μπορέσει να καλύψει την απώλεια των εσόδων από τον τουρισμό, από την μείωση των εξαγωγών καθώς σε πολύ μεγάλο ποσοστό αυτές απευθύνονται σε προορισμούς οι οποίοι έχουν πληγεί σοβαρά, αλλά και το πάγωμα της αγοράς ακινήτων, γεγονός που σημαίνει ότι μέρος της ύφεσης θα διαχυθεί και το 2021, ανέφερε ο γενικός διευθυντής του ΙΟΒΕ, Νίκος Βέττας.
«Δυστυχώς το 2021, δεν θα καταφέρουμε να καλύψουμε την φετινή χασούρα, το διεθνές περιβάλλον θα είναι αρνητικό, άρα όσο και να αναπτυχθεί η οικονομία, και πάλι θα βρεθεί πιο κάτω από τα επίπεδα προ κρίσης», ανέφερε ο κ. Βέττας.
Στο καλό σενάριο του ΙΟΒΕ, με μια παραδοχή για φετινή ύφεση στην Ευρωζώνη 6,7%, οι τουριστικές επιχειρήσεις σε κάθε χώρα, άρα και στην Ελλάδα, θα μπορέσουν να δεχθούν πελάτες για ένα σημαντικό μέρος της σεζόν. Στο δυσμενές σενάριο, με παραδοχή ύφεσης 9% στην ευρωζώνη, το πρόβλημα θα συνεχίσει να υφίσταται για μεγάλο μέρος του καλοκαιριού, ο ιός πιθανώς να επανέλθει από το φθινόπωρο και θα πρέπει να ξεγράψουμε μεγάλο τμήμα της τουριστικής σεζόν, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την Ελλάδα.
Στην ουσία τα παραπάνω αντανακλούν το γεγονός ότι η κρίση βρήκε την Ελλάδα με πολλά υποκείμενα νοσήματα, δηλαδή χαμηλή ανταγωνιστικότητα, υψηλό δημόσιο χρέος που εύκολα θα ξεπεράσει το 200%, χαμηλές επιδόσεις και απόλυτη εξάρτηση από τον τουρισμό. Ειδικά για τον τουρισμό, στο καλό σενάριο του ΙΟΒΕ, τα ξενοδοχεία θα λειτουργήσουν κάποια στιγμή μέσα στο καλοκαίρι, ενώ στο δυσμενές θα χαθεί σχεδόν όλη η τουριστική σεζόν, η οποία πέρυσι έφερε έσοδα γύρω στα 18 δισ. ευρώ, εκ των οποίων το 90% προήλθε από ξένους. Δεδομένου ότι ο εγχώριος τουρισμός καλύπτει μόλις 2 δισ. ευρώ, ακόμη και αν αυτός ενεργοποιηθεί, και πάλι δεν θα μπορέσει να καλύψει την διαφορά.
Επόμενη ημέρα
Ένας μεγάλος κίνδυνος για τις ελληνικές επιχειρήσεις αφορά την επόμενη ημέρα η οποία μπορεί να τις βρει πολλαπλά αποδυναμωμένες. Ελλοχεύει δηλαδή ο κίνδυνος χώρες όπως Γερμανία, Γαλλία να στηρίξουν δημοσιονομικά με μεγάλα πακέτα τις επιχειρήσεις, κατά ένα τρόπο που η Ελλάδα δεν θα μπορεί να το κάνει. Επομένως, η διεθνής ανταγωνιστικότητα των ελληνικών επιχειρήσεων θα μειωθεί, καθώς η τράπουλα θα ξαναμοιραστεί και οι ισχυροί θα έχουν γίνει ισχυρότεροι.
Το καλό και το δυσμενές σενάριο σε νούμερα
Τα νούμερα με βάση το καλό και το δυσμενές σενάριο του ΙΒΕ για την Ελλάδα είναι τα εξής :
Βασικό σενάριο
- Δημόσια κατανάλωση: ≈ +4,5%
- Ιδιωτική κατανάλωση: ≈ -4%
- Επενδύσεις: > -17%
- Ύφεση: ≈ 5,0%
- Ανεργία: 19,3%
- Αντιπληθωρισμός: 2%
Δυσμενές σενάριο
- Δημόσια κατανάλωση: ≈ +7,5%
- Ιδιωτική κατανάλωση: ≈ -8%
- Επενδύσεις: > -30%
- Ύφεση: ≈ 9%
- Ανεργία: 21,2%
- Αντιπληθωρισμός: 3,0-3,5%
Στιγμή της αλήθειας
«Η νέα κρίση φέρνει την ελληνική οικονομία και την ΕΕ σε μια στιγμή αλήθειας και αποφάσεων που θα προδιαγράψουν τους ρυθμούς ανάπτυξης μακροπρόθεσμα», αναφέρει χαρακτηριστικά η έκθεση. Και επαναλαμβάνει ότι υπάρχει κίνδυνος η ελληνική αλλά και οι ευρωπαϊκές οικονομίες, όχι μόνο να ξεκινήσουν το επόμενο έτος από σημαντικά χαμηλότερη βάση αλλά και να έχουν ασθενέστερους ρυθμούς μεγέθυνσης μεσοπρόθεσμα.
Ειδικά για τις τράπεζες το ΙΟΒΕ εκφράζει τον προβληματισμό του λέγοντας ότι αναμένεται σημαντικό πλήγμα στην κερδοφορία τους, ενώ είναι ορατός ο κίνδυνος ανάσχεσης της τάσης μείωσης των μη εξυπηρετούμενων δανείων.
Στα θετικά είναι η διατήρηση χαμηλού κόστους δανεισμού για το ελληνικό δημόσιο και τις επιχειρήσεις. Και επισημαίνεται ότι προτεραιότητα για το τραπεζικό σύστημα πρέπει να είναι η εφαρμογή του σχεδίου προστασίας περιουσιακών στοιχείων «Ηρακλής», αλλά και η διασφάλιση της «κουλτούρας» πληρωμών, μέσα από διευκολύνσεις στους περισσότερο πληττόμενους από την τρέχουσα κρίση δανειολήπτες, καθώς και κίνητρα για τους συνεπείς. Υπό τις τρέχουσες, δυσμενείς συνθήκες, προβλέπεται επιδείνωση της πιστωτικής συ
Αρκετοί κλάδοι παρουσιάζουν αυξημένες ροές με Ιταλία και Ισπανία
AP Photo/Petros Giannakouris