Με τον ΠΟΥ να δηλώνει πως η απειλή της πανδημίας είναι πραγματική και την Ιταλία να «κλείνει» και να κηρύσσεται ολόκληρη ως «κόκκινη ζώνη», η Ελλάδα βρίσκεται μπροστά στο ενδεχόμενο της μετάδοσης του ιού και στην κοινωνία. Η εμφάνιση 4 «ορφανών» κρουσμάτων για τα οποία οι αρχές δεν γνωρίζουν πως ήρθαν σε επαφή με τον κορονοϊό προκαλεί ανησυχία με τις αρχές να προετοιμάζονται για όλα τα σενάρια.
Ο πλανήτης ζει με την απειλή της πανδημίας από τον κορονοϊό, δηλαδή την αδυναμία περιορισμού της μετάδοσης από χώρα σε χώρα, και ο ΠΟΥ καλεί σε περαιτέρω εγρήγορση, στην προσπάθεια να μην σηκώσει «λευκή σημαία» απέναντι στον ιό. Τα νέα κρούσματα αυξάνονται αλματωδώς, το ίδιο και οι προσβαλλόμενες χώρες η μία μετά την άλλη, όμως δυστυχώς αυξάνονται επίσης και τα ποσοστά θνησιμότητας σε σχέση με τις αρχικές μετρήσεις της επιστημονικής κοινότητας.
Τα κρούσματα επισήμως πλησίασαν τις 110.000, με περίπου 4.000 νέα κρούσματα χθες και από τους συνολικά 3.809 θανάτους, έχουν καταγραφεί 225 νέοι. Στη λίστα των χωρών που έχουν πληγεί προστέθηκαν το Μπαγκλαντές, η Αλβανία και η Παραγουάη.
Προετοιμασία για τα χειρότερα στην Ελλάδα
Στη χώρα μας τα κρούσματα έφτασαν τα 84 και καταγράφεται πλέον η μετάδοση του ιού και στην κοινωνία, καθώς διαπιστώθηκαν τέσσερα «ορφανά» κρούσματα, στην Αθήνα, για τα οποία δεν γνωρίζουν οι αρχές πώς ήρθαν σε επαφή με τον κορονοϊό. Το γεγονός φέρνει τη χώρα μας στο τέταρτο και τελευταίο στάδιο της κατηγοριοποίησης των μέτρων εκτάκτου ανάγκης κατά τον ΠΟΥ.
Στο πλαίσιο αυτό και για να προληφθούν τα χειρότερα, τα μέτρα εντείνονται μέρα με την ημέρα, με έμφαση κατ΄ αρχήν στην προστασία των πιο ευάλωτων ομάδων πληθυσμού, των υπερηλίκων.
Το υπουργείο Υγείας από την πλευρά του προχωρεί με σειρά σεναρίων ανάλογα με την πιθανή εξέλιξη της επιδημίας στη χώρα μας, και προετοιμάζεται να κάνει χρήση των 80 κλινών από τον ιδιωτικό τομέα, όπως έχει συμφωνήσει με τους εκπροσώπους των ιδιωτικών κλινικών.
Οι κλίνες αυτές θα χρησιμοποιηθούν για τη μεταφορά ασθενών με άλλες παθήσεις από τα νοσοκομεία στις ιδιωτικές κλινικές, ώστε οι ΜΕΘ των νοσοκομείων να είναι διαθέσιμες μόνο για περιστατικά που θα χρειαστούν εντατική λόγω κορονοϊού.
Ο λόγος των επικείμενων ανακατατάξεων είναι να μην υπάρξει πρόσθετη επιβάρυνση από τον κορονοϊό σε ασθενείς που η υγεία τους βρίσκεται ήδη σε κρίσιμη κατάσταση από κάποιο άλλο νόσημα.
Όντας άγνωστος ο αριθμός των ανθρώπων που θα χρειαστούν εντατική, το υπουργείο προχωρεί στην προμήθεια αναπνευστήρων και στη διασφάλιση της επάρκειας του ατομικού εξοπλισμού προστασίας.
«Έκλεισε η Ιταλια»
Την ίδια στιγμή η κατάσταση στην Ιταλία έδειξε να ξεφεύγει από κάθε έλεγχο και ο Πρωθυπουργός της χώρας, Τζ. Κόντε, «έκλεισε» τη χώρα βάζοντάς την ολόκληρη σε καραντίνα ανακοινώνοντάς την ως «κόκκινη ζώνη».
Περιορισμοί στις μετακινήσεις σε όλη τη χώρα ουσιαστικά οδηγούν σε λουκέτο με ότι αυτό συνεπάγεται. Κρίθηκε όμως πως αποτελεί μοναδική λύση για να αποφευχθούν τα χειρότερα δεδομένου ότι τα κρούσματα και οι θάνατοι αυξάνονται με ταχύτητα.
ΠΟΥ
Τα περιθώρια στενεύουν, και το παράθυρο ευκαιρίας κλείνει, επεσήμανε ο δρ Γκεμπρεγιέσους, επισημαίνοντας όμως ότι δεν τίθεται θέμα επιλογής: περιορισμού της νόσου ή περιορισμού των επιπτώσεων από αυτήν. Είναι δύο παράμετροι για τις οποίες πρέπει να λαμβάνονται τα κατάλληλα μέτρα ταυτόχρονα, ανάλογα με την περίπτωση της κάθε χώρας.
Ο ιός αποδεικνύεται τελικά όμως, πιο φονικός απ΄ότι αρχικά είχε εκτιμηθεί, τουλάχιστον για τους ηλικιωμένους άνω των 80 ετών, για τους οποίους η θνησιμότητα στην περίπτωση προσβολής, είναι πάνω από 20%. Όσο δε για τους πάσχοντες από συνοδά νοσήματα, η θνησιμότητα για τα καρδιαγγειακά νοσήματα φτάνει το 13%, τον διαβήτη το 9%, τα αναπνευστικά νοσήματα το 8% και τον καρκίνο το 7,5%.
Και μπορεί επιδημιολογικά τα στοιχεία να μεταφράζονται σε αριθμούς, όμως οι ειδικοί του ΠΟΥ επισημαίνουν πως η κάθε ζωή είναι πολύτιμη, οπουδήποτε και σε οποιαδήποτε ηλικία βρίσκεται.
Ηθική παρακμή
Υπογραμμίζοντας το γεγονός αυτό, ο δρ Γκεμπρεγιέσους επεσήμανε πως «αν είναι κάτι να πλήξει τον κόσμο, αυτό είναι η ηθική παρακμή», αναφερόμενος σε κράτη που προτείνουν τη μεταστροφή της στρατηγικής από περιορισμό του ιού σε περιορισμό των επιπτώσεων της νόσου, γεγονός που θα άφηνε στο περιθώριο τους ηλικιωμένους.
Με αυστηρό τόνο σημείωσε πως οποιαδήποτε χώρα έχει την υποχρέωση να τους σώσει και να μην σηκώσει «λευκή σημαία». Η θνησιμότητα είναι υψηλή και πρόσθεσε πως δεν μπορούμε να λέμε πως νοιαζόμαστε για εκατομμύρια, όταν δεν νοιαζόμαστε για τον κάθε ένα ξεχωριστά.
Στους ηθικούς προβληματισμούς που προκύπτουν από τις ελλείψεις υλικών, ο επικεφαλής του προγράμματος εκτάκτων αναγκών δρ. Μάικ Ράιαν, επεσήμανε ότι οι χώρες θα πρέπει να λάβουν τα μέτρα τους, τόσο σε ότι αφορά τις προμήθειες σε επάρκεια, όσο και σε ότι αφορά την εκπαίδευση χρήσης του εξοπλισμού από τους επαγγελματίες υγείας. Επεσήμανε δε, ότι υπάρχει και η ηθική παράμετρος την οποία δεν θα πρέπει να αντιμετωπίσει κανείς επαγγελματίας υγείας, να βρεθεί μπροστά σε ασθενείς που χρειάζονται φροντίδα και να μην έχει τον προσωπικό προστατευτικό του εξοπλισμό για να τους περιθάλψει.