Με τις εκτιμήσεις που προβλέπουν το τέλος της πανδημίας και τη μετατροπή της λοίμωξης του κορονοϊού σε ενδημική νόσο να πληθαίνουν τις τον τελευταίο καιρό, γεγονός παραμένει ένα: βρισκόμαστε σε ένα από τα πλέον κρίσιμα στάδια καθώς δεν έχουμε ακόμα διαφύγει τον κίνδυνο.
Ο Άντονι Φάουτσι, ο οποίος διατελεί σύμβουλος δημόσιας υγείας του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, εκτιμά ότι η πανδημία θα μεταβεί στο επόμενο στάδιο της, θα γίνει ενδημική νόσος σαν τη γρίπη αλλά ακόμα δεν είμαστε εκεί. Κατά συνέπεια χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή δεδομένου ότι τα δύο κύματα των στελεχών του κορονοϊού, Δέλτα και Όμικρον, εξελίχθηκαν για αρκετές εβδομάδες ταυτόχρονα τροφοδοτώντας τα νοσοκομεία με υψηλό αριθμό νοσηλειών που ασκούν ασφυκτική πίεση στο σύστημα υγείας.
Έτσι παρά το ότι και στην Ελλάδα φαίνεται να βλέπουμε νωρίτερα την κάμψη στους αριθμούς των κρουσμάτων και να επιβεβαιώνεται (προσωρινά) η πολυαναμενόμενη αποκλιμάκωση που την περιμέναμε προς τα τέλη Ιανουαρίου κατά ένα δεκαήμερο νωρίτερα, ωστόσο η αποκλιμάκωση αυτή δεν συνοδεύεται από την ανάλογη μείωση των σκληρών δεικτών στο σύστημα υγείας.
Οι θάνατοι εξακολουθούν να διατηρούνται σε πολύ υψηλά επίπεδα έχοντας ξεπεράσει τους 100 σε καταγραφές αρκετών 24ώρων, με 106 θανάτους την Τρίτη, 18 Ιανουαρίου. Την ίδια στιγμή οι διασωληνώσεις μαζί με τις εισαγωγές των ασθενών στις απλές κλίνες Covid διατηρούνται σε υψηλά επίπεδα. Σε οριακά σημεία βρίσκεται η πληρότητα των μονάδων εντατικής θεραπείας στην επικράτεια με το λεκανοπέδιο Αττικής να παρουσιάζει πληρότητα 90%, τη Θεσσαλονίκη 95% και την Πάτρα να έχει ήδη πιάσει ταβάνι με πληρότητα 100%. Προοδευτικά αυξανόμενη είναι και η πληρότητα των απλών κλινών στις κλινικές Covid.
Οι ειδικοί διευκρινίζουν ότι παρότι στην κοινότητα η Όμικρον επικρατεί στο 90% και η Δέλτα έχει υποχωρήσει στο 10%, στα νοσοκομεία η εικόνα είναι διαφορετική και τα περιστατικά που νοσηλεύονται είναι μοιρασμένα κατά 50-50. Επιπλέον, οι περισσότεροι ασθενείς που νοσηλεύονται στις ΜΕΘ, έχουν προσβληθεί από το στέλεχος Δέλτα το οποίο πάντοτε οδηγούσε σε περισσότερες βαριές νοσηλείες. Όπως μάλιστα επισημαίνει ο καθηγητής Μικροβιολογίας από το πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, Άλκης Βατόπουλος, τώρα βλέπουμε το αποτύπωμα των γιορτών στα νοσοκομεία, με τις νοσηλείες να συνεχίζουν σε υψηλά επίπεδα και τους διασωληνωμένους ασθενείς να προσεγγίζουν ξανά τον αριθμό των 700 ενώ είχαν μειωθεί σε κάτω από 620.
Η αλλαγή του ισοζυγίου σε ό,τι αφορά τις αναλογίες ασθενών της Όμικρον και ασθενών της Δέλτα μέσα στα νοσοκομεία βοηθά καταρχάς στο να μειωθεί ο αριθμός των ανθρώπων που χρήζουν νοσοκομειακής φροντίδας αλλά και να μειωθεί η διάρκεια της νοσηλείας στις πέντε περίπου μέρες. Αντίθετα, οι ασθενείς που είχαν προσβληθεί από το στέλεχος Δέλτα νοσηλεύονταν για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Έτσι, σταδιακά θα οδηγηθούμε σε μία αποσυμφόρηση την οποία ωστόσο αν και την «δείχνουν» τα μοντέλα δεν την επιβεβαιώνει η πραγματικότητα.
Ο Άλκης Βατόπουλος, ο πρόεδρος του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, και σύσσωμη η επιστημονική κοινότητα της χώρας καταλήγουν στο συμπέρασμα πως πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί ώστε να μην επικρατήσει σε αυτό το στάδιο καμία χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων (χρήση μάσκας παντού και περιορισμοί στη λειτουργία της εστίασης). Έτσι, θα οδηγηθούμε σε μείωση της πίεσης στα νοσοκομεία ενώ το προβλεπτικό μοντέλο του καθηγητή περιβαλλοντικής μηχανικής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Δημοσθένη Σαρηγιάννη, βλέπει εκτόνωση των κρουσμάτων προς το τέλος Απριλίου.
Με δεδομένο ότι στο τελευταίο δεκαήμερο του Απριλίου γιορτάζεται στην Ελλάδα το Πάσχα η εικόνα που μεταφέρουν οι ειδικοί αλλά και η αναπληρώτρια υπουργός υγείας Μίνα Γκάγκα είναι ότι προς το Πάσχα θα είμαστε καλά. Ωστόσο, θα πρέπει να προσέξουμε αυτό το τελευταίο τμήμα της διαδρομής μέχρι εκεί.
Ταυτόχρονα οι επιστήμονες θυμίζουν την ανάγκη για τον αντιγριπικό εμβολιασμό, δεδομένου ότι κυκλοφορεί ένα νέο στέλεχος του ιού της γρίπης τύπου Α το οποίο δίνει φέτος νοσηλείες, κάτι που πέρυσι δεν είχαμε δει. Υπάρχει πάντα και ο κίνδυνος της συλλοίμωξης, δηλαδή ταυτόχρονη λοίμωξη με τον ιό της γρίπης και με τον κορονοϊό.
Μέσα σε αυτό το τοπίο, δεν υπάρχει περιθώριο χαλάρωσης των μέτρων μέχρι τουλάχιστον το τέλος του μήνα, τόσο για λόγους πρακτικούς ώστε να μην επανεμφανιστεί ο κίνδυνος εστιών υπερμετάδοσης σε ό,τι αφορά τη νυχτερινή διασκέδαση, αλλά και για λόγους αποφυγής δημιουργίας
λανθασμένου κλίματος.
Δεν θέλει, δηλαδή, η κυβέρνηση να περάσει το μήνυμα πως έχουμε ξεμπερδέψει, γιατί ένα μήνυμα που θα διαδοθεί πρόωρα μπορεί να μας πάει πίσω και ήδη ο κορονοϊός έχει διαψεύσει τις ελπίδες μας αρκετές φορές. Παράλληλα καθίσταται επιβεβλημένη η ανάγκη για λόγους δημόσιας υγείας, ψυχολογίας και οικονομίας, η άνοιξη και το καλοκαίρι να σηματοδοτήσουν την πλήρη επιστροφή στην κανονικότητα.