«Παράθυρο» για άρση μετακινήσεων το Πάσχα

«Παράθυρο» για άρση μετακινήσεων το Πάσχα

Η κυβέρνηση περιμένει στο τέλος της εβδομάδας την εισήγηση της επιτροπής λοιμωξιολόγων για το άνοιγμα ή όχι των σχολείων στις 12 Απριλίου. Πρόθεση του Μεγάρου Μαξίμου είναι να ανοίξει η δευτεροβάθμια εκπαίδευση με τη βοήθεια των self tests. Αυτό ισχύει κυρίως για τους μαθητές της Γ΄ Λυκείου που έχουν να αντιμετωπίσουν και τις πανελλήνιες εξετάσεις.

Για πρώτη φορά η κυβέρνηση πάντως αφήνει μία χαραμάδα αισιοδοξίας για την άρση των περιορισμών την πασχαλινή περίοδο.

«Καλώς εχόντων των πραγμάτων μπορεί να επιτραπεί η υπερτοπική μετακίνηση το Πάσχα» τονίζουν αρμόδιες πηγές. Παρ' όλ' αυτά, βεβαίως, κάθε συζήτηση αυτή την στιγμή θεωρείται πρόωρη και θα τεθεί ανάλογα και με την εξέλιξη των επιδημιολογικών δεδομένων.

Μεγάλο «όπλο» στην προσπάθεια αναχαίτισης της πανδημίας παραμένει ο εμβολιασμός. Μέσα στο δίμηνο Μαΐου-Ιουνίου αναμένονται στη χώρα μας περίπου 5,4 εκατομμύρια εμβόλια, ενώ ο στόχος μόνο για τον Απρίλιο είναι να γίνουν 1,5 εκατομμύριο εμβολιασμοί. 

Α. Σκέρτσος: Η πίεση στο ΕΣΥ δεν επέτρεψε άνοιγμα λιανεμπορίου σε Θεσσαλονίκη, Αχαΐα

Ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, Άκης Σκέρτσος, μίλησε σήμερα στο MEGA για τις αντιδράσεις σε Θεσσαλονίκη, Πάτρα και Κοζάνη όπου πήρε νέα αναβολή το άνοιγμα του λιανεμπορίου, για το άνοιγμα του τουρισμού, καθώς και για το τι θα πρέπει να περιμένουμε για τις μετακινήσεις το Πάσχα. 

Σχετικά με τις αντιδράσεις των καταστηματαρχών στις «κόκκινες» περιοχές, ο κ. Σκέρτσος δήλωσε: «Τους απαντώ ότι όλοι θέλουμε να ανοίξουν, και να λειτουργήσει η οικονομία και η εκπαίδευση. Αυτή την προσπάθεια καταβάλει η κυβέρνηση. Αλλά πρέπει να λαμβάνουμε υπόψιν και τις εισηγήσεις των ειδικών. Δεν τίθεται ζήτημα μη λειτουργίας επειδή δε θέλουμε να λειτουργήσει το λιανεμπόριο σε αυτές τις περιοχές. Τίθεται θέμα υγειονομικό».

«Σε ό,τι έχει να κάνει με το λιανεμπόριο μιλάμε για μη αναλώσιμα προϊόντα. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν μετά από λίγες ημέρες. Σε ό,τι έχει να κάνει με αλλοιώσιμα προϊόντα, εκεί θα υπάρξει οικονομική ενίσχυση», εξήγησε ο κ. Σκέρτσος στο ίδιο θέμα.

«Συμφωνώ ότι είναι δυσάρεστη κατάσταση να ρυθμίζουμε ανά εβδομάδα την καθημερινότητά μας. Ο κόσμος θέλει σταθερότητα και επιστροφή στην κανονικότητα. Είναι φυσιολογικό να υπάρχει κόπωση μετά από ένα χρόνο. Στις τρεις αυτές περιοχές υπάρχει μία αλματώδης αύξηση των εισαγωγών στα νοσοκομεία. Αυτό είναι το βασικό κριτήριο που οδήγησε σε αυτή την απόφαση την Παρασκευή», είπε ακόμα και πρόσθεσε «Δυστυχώς αυτή είναι η συνθήκη της πανδημίας. Μέσα σε λίγες ημέρες μπορούν να αλλάξουν δραματικά τα δεδομένα. Μέσα σε λίγες ημέρες είδαμε σχεδόν διπλάσιες εισαγωγές στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης. Αυτό ήταν κάτι που οδήγησε σε αυτή την απόφαση».

«Ο σχεδιασμός είναι αρχές Μαΐου να επιτραπούν οι μετακινήσεις από νομό σε νομό»

«Υπάρχει μια βαθμιαία αύξηση των εμβολιασμών στην Ελλάδα, και στην Ευρώπη και τον υπόλοιπο κόσμο. Τον Απρίλιο θα έχουμε τους διπλάσιους εμβολιασμούς στην Ελλάδα. Στο τέλος Μαΐου θα ανοίξει η πλατφόρμα για εμβολιασμούς στο γενικό πληθυσμό κάτω των 60 ετών. Σύμφωνα με το σχέδιο “Ελευθερία” τα πολύ μικρά νησιά έχουν εμβολιαστεί πλήρως. Αυτό δε σημαίνει ότι είναι covid free νησιά. Από τη στιγμή που θα ολοκληρώσουμε τον εμβολιασμό στις ομάδες υψηλού κινδύνου, θα ανοίξει ο εμβολιασμός για τον γενικό πληθυσμό και θα δοθεί μια προτεραιότητα σε όσους ασχολούνται με τον τουρισμό», εξήγησε ο κ. Σκέρτσος αναφορικά με το άνοιγμα του τουρισμού.

«Ο σχεδιασμός είναι αρχές Μαΐου να επιτραπούν οι μετακινήσεις από νομό σε νομό. Για το Πάσχα όμως δεν μπορώ να σας πω ακόμα, είναι νωρίς. Ας περάσουν πρώτα αυτές οι εβδομάδες», σημείωσε ο ίδιος κλείνοντας.

Διαβάστε ακόμα:

- Ν. Παπαθανάσης: Επαναλειτουργία της εστίασης μετά το Πάσχα