Μικρή μείωση του ιικού φορτίου του SARS-CoV-2 στα λύματα της Θεσσαλονίκης δείχνουν οι τελευταίες μετρήσεις της εβδομάδας στην έρευνα που διεξάγει η Ομάδα Επιδημιολογίας Λυμάτων του ΑΠΘ με την ΕΥΑΘ, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και στο πλαίσιο του Εθνικού Δικτύου του ΕΟΔΥ.
Όπως φαίνεται στα διαγράμματα συνεχίζεται η τάση αποκλιμάκωσης που ξεκίνησε στις 7 Απριλίου, με μικρές διακυμάνσεις μεταξύ των ημερήσιων τιμών.
Ειδικότερα, στα δείγματα που λαμβάνονται καθημερινά στην είσοδο της Εγκατάστασης Επεξεργασίας Λυμάτων Θεσσαλονίκης, αναφορικά με τις εξορθολογισμένες τιμές σχετικής έκκρισης ιικού φορτίου, η μέση τιμή των δύο πιο πρόσφατων μετρήσεων, δηλαδή της Τετάρτης 21/04 και της Πέμπτης 22/04 είναι:
-Μειωμένη κατά 26% σε σχέση με τη μέση τιμή των δύο αμέσως προηγούμενων μετρήσεων, δηλαδή της Δευτέρας 19/04 και της Τρίτης 20/04.
-Μειωμένη κατά 9 % σε σχέση με την μέση τιμή της προηγούμενης Τετάρτης 14/04 και Πέμπτης 15/04.
«Η μείωση στο ιικό φορτίο των λυμάτων στις δύο τελευταίες μετρήσεις αποτελεί ενθαρρυντικό σημάδι, αλλά μία σταθερή πορεία αποκλιμάκωσης, που θα σημαίνει αισθητό περιορισμό της διασποράς του ιού στην κοινότητα, απαιτεί μέρες ακόμη. Είναι, όμως, σημαντικό ότι για περισσότερες από δύο εβδομάδες έχουμε περάσει σε χαμηλότερα επίπεδα από το υψηλό της τρέχουσας περιόδου», δήλωσε ο πρύτανης του ΑΠΘ και επιστημονικά υπεύθυνος του ερευνητικού έργου, καθ. Νίκος Παπαϊωάννου.
Επισήμανε, δε, ότι «με την κάλυψη στις ΜΕΘ- COVID των νοσοκομείων της πόλης να φτάνει στο 95%, είναι προφανές ότι εξακολουθούμε να βρισκόμαστε σε εύθραυστη ισορροπία, που απαιτεί υπεύθυνη στάση όλων μας και αυστηρή τήρηση των μέτρων προστασίας της δημόσιας υγείας».
Η μεθοδολογία αποτίμησης του κορονοϊού στα αστικά απόβλητα, που ανέπτυξε η ομάδα του ΑΠΘ, εξορθολογίζει τις μετρήσεις συγκέντρωσης του γονιδιώματος του ιού με βάση 24 περιβαλλοντικούς παράγοντες, που δύνανται να αλλοιώσουν τα αποτελέσματα των μετρήσεων.