Προσπάθεια να επιρρίψει στην Ελλάδα την ευθύνη για το ενδεχόμενο ναυάγιο των διερευνητικών συνομιλιών επιχειρεί η Τουρκία, η οποία σε «ενημερωτικό σημείωμα» που εξέδωσε αναφέρεται στα «βήματα κλιμάκωσης της Ελλάδας από τις 12 Σεπτεμβρίου».
Ειδικότερα, στο έγγραφο με τίτλο «Βήματα Κλιμάκωσης από την Αθήνα στην Ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο από τις 12 Σεπτεμβρίου», το υπουργείο εξωτερικών της Τουρκίας μεταξύ άλλων επικαλείται:
- Την φερόμενη ανάπτυξη ελληνικών ναυτικών δυνάμεων στο Καστελόριζο στις 13 Σεπτεμβρίου, μία ημέρα αφότου επέστρεψε στην Αττάλεια το τουρκικό ερευνητικό σκάφος Oruc Reis.
- Τις κοινές στρατιωτικές ασκήσεις Ελλάδας – ΗΠΑ μεταξύ 14 και 18 Σεπτεμβρίου στη Θράκη «όπου ζει τουρκική μειονότητα στην Ελλάδα».
- Ελληνική Navtex στις 15 Σεπτεμβρίου για στρατιωτικές ασκήσεις στη Χίο «η οποία τελεί υπό καθεστώς αποστρατιωτικοποίησης» και στις ανάλογες ασκήσεις στη Λήμνο στις 23-23 Σεπτεμβρίου που «επίσης τελεί υπό το ίδιο καθεστώς».
- Eναέριες ασκήσεις σε Χίο, Κω και Ρόδο και τη σχετική NOTAM που εκδόθηκε για το διάστημα μεταξύ 27ης και 2ας Οκτωβρίου «η οποία επίσης επηρέασε την ελευθερία της αεροπλοΐας».
- Την ανακοίνωση ελληνικών ασκήσεων σε περιοχές νοτίως του Καστελόριζου, στις 6 Οκτωβρίου και στις 8 Οκτωβρίου.
- Τις «χρονικά παρατεταμένες και γεωγραφικά εκτεταμένες Navtex που εκδίδει η Ελλάδα στο Αιγαίο, σχετικά με τις οποίες παραθέτει και «παραδείγματα».
- Παραβίαση του διμερούς moratorium του 1988, καθώς η Ελλάδα όρισε δύο ξεχωριστές ασκήσεις για την 29η Οκτωβρίου που είναι η Εθνική Εορτή της Δημοκρατίας Τουρκίας, κάτι που προκάλεσε όπως αναφέρουν την αντίστοιχη απάντηση της Άγκυρας με δικές της ασκήσεις για την 28η Οκτωβρίου.
- Πρόσφατη ελληνική NOTAM μεταξύ 13 και 18 Οκτωβρίου επειδή καλύπτει την περιοχή δραστηριοτήτων του Oruc Reis, καθώς και για δημοσιεύματα που εμφανίζουν την Ελλάδα να προμηθεύεται UAV από το Ισραήλ για χρήση στην περιοχή.
Το έγγραφο του τουρκικού ΥΠΕΞ: