Μείζον θέμα δημιουργείται για την πατρότητα του ασφαλιστικού νομοσχεδίου, αφού οι εργαζόμενοι στην Γενική Γραμματεία Κοινωνικών Ασφαλίσεων δηλώνουν κατηγορηματικά ότι δεν έχουν ουδεμία εμπλοκή με το όλο θέμα.
Ειδικότερα ο σύλλογος εργαζομένων στην Γενική Γραμματεία Κοινωνικών Ασφαλίσεων, σε ανακοίνωση του, απαντά στις δηλώσεις του υπουργού Εργασίας Γ. Κατρούγκαλου ότι "η πρόταση νόμου για το Ασφαλιστικό συντάχθηκε και εκπονήθηκε σε αγαστή συνεργασία με τους υπαλλήλους του Υπουργείου".
Ο σύλλογος δηλώνει κατηγορηματικά ότι ''για το συγκεκριμένο προσχέδιο καμία συμμετοχή δεν είχαν οι υπάλληλοι του Υπουργείου. Ατυχώς οι ασφαλιστικές και διοικητικές υπηρεσίες, ακόμη και σήμερα, παραμένουν στο περιθώριο ως προς τη σύνταξη του ασφαλιστικού νομοσχεδίου'', τονίζεται στην ίδια ανακοίνωση.
Εναλλακτική δέσμη μέτρων
Στο μεταξύ, το υπουργείο Εργασίας έχει επεξεργαστεί δέσμη προτάσεων στο Ασφαλιστικό την οποία θα ανακοινώσει στους αγρότες, εφόσον αυτοί προσέλθουν στο διάλογο.
Σύμφωνα με πληροφορίες, μεταξύ των προτάσεων αυτών, προβλέπεται:
- Η σταδιακή εφαρμογή του συντελεστή 20% στο αγροτικό εισόδημα υπέρ του κλάδου κύριας σύνταξης στο διάστημα 2017-2020 ή 2021 και όχι στο 2017-19, όπως προβλέπει το κυβερνητικό ασφαλιστικό προσχέδιο.
- Η διατήρηση της αυτοτέλειας του ΟΓΑ
- Η δυνατότητα επιλογής χαμηλότερου συντελεστή στην ασφαλιστική εισφορά από κάθε αγρότη με τον όρο, όμως, ότι θα λάβει χαμηλότερη σύνταξη. Ουσιαστικά κάτι τέτοιο θα σήμανε την "εξατομίκευση" της σύνταξης.