“Το ΔΝΤ δε ζητάει άλλη λιτότητα για την Ελλάδα», δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του Ταμείου, Gerry Rice, στην ενημέρωση των συντακτών στην Ουάσινγκτον.
Ο G. Rice διαχώρισε τις εκθέσεις που δημοσίευσε το ΔΝΤ τη Δευτέρα και την ίδια τη συνεδρίαση του εκτελεστικού συμβουλίου από τη συζήτηση σχετικά με τη συμμετοχή ή μη του Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα, λέγοντας πως «έχουμε συζητήσει εκτενώς για την Ελλάδα, έχουμε δημοσιεύσει πολλά τις τελευταίες μέρες, αλλά η συνεδρίαση ήταν γενική και είχε να κάνει με την πορεία της Ελλάδας και όχι με τη συμμετοχή του Ταμείου στο πρόγραμμα».
Επανέλαβε τη θέση του ΔΝΤ για σημαντική ελάφρυνση του χρέους, συμπληρώνοντας πως «το 1,5% πρωτογενούς πλεονάσματος μπορεί να επιτευχθεί στο πλαίσιο αυτού το προγράμματος. Το ΔΝΤ δε ζητάει άλλη λιτότητα για την Ελλάδα».
Πρόσθεσε ότι «το έχουμε ξαναπεί ότι αυτό που θέλουν οι Έλληνες και οι Ευρωπαίοι, το 3,5% πλεονάσματος είναι εφικτό για λίγα χρόνια αλλά μόνο με υψηλής ποιότητας διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και μέτρα».
Σε ερώτηση σχετικά με τις συναντήσεις του Poul Thomsen στο Βερολίνο, ανέφερε ότι «ο P. Thomsen είχε συναντήσεις στο Βερολίνο, αλλά δεν ξέρω αν είδε συγκεκριμένα τον κ. Schaeuble, οπότε δε θα σχολιάσω σχετικά».
Ωστόσο, σχολιάζοντας τις δηλώσεις Schaeuble περί κουρέματος του ελληνικού χρέους μόνο αν η χώρα βγει εκτός Ευρωζώνης, σχολίασε πως είναι κατανοητές οι αναφορές του γερμανού υπουργού Οικονομικών και πως δεν είναι κάτι νέο ότι «ένα κούρεμα χρέους δεν είναι εφικτό» και πως «η ελάφρυνση χρέους είναι κάτι άλλο».
Σε ερώτηση δημοσιογράφου σχετικά με την εκτίμηση του Ταμείου ότι μειώνεται η απόσταση των απόψεών του με τους Ευρωπαίους, απάντησε πως «αν δούμε τη θέση μας από το 2010, νομίζω φαίνεται πως υπάρχει περισσότερη συμφωνία σε σχέση με τις μεταρρυθμίσεις και άλλα ζητήματα απ' ό,τι παλαιότερα».
Αναφερόμενος στις δηλώσεις K. Regling σχετικά με τη στήριξη που έχει δώσει η Ευρώπη στην Ελλάδα, τόνισε πως «η Ευρώπη έχει δώσει πολύ μεγάλη βοήθεια και για μια ακόμα φορά επιβεβαιώνει πως θα σταθεί στην Ελλάδα», αλλά είναι σημαντικό να γίνει κατανοητό ότι «η στήριξη της Ευρώπης δεν είναι άνευ όρων».
Ο G. Rice απάντησε πως το Ταμείο επιμένει στην ανάλυση βιωσιμότητας του χρέους που δημοσίευσε.
«Έχει να κάνει με μεταρρυθμίσεις, με όρους που πρέπει να τηρηθούν. Αυτό είδαμε τα προηγούμενα χρόνια όπου υπήρχε στήριξη προς την Ελλάδα χωρίς όμως να υπάρχει η αντίστοιχη επίτευξη των στόχων από την πλευρά της Ελλάδας».
Ερωτώμενος για το εάν συμφωνηθεί το 1,5% του πλεονάσματος κατά πόσο το Ταμείο δε θα ζητήσει άλλη λιτότητα, σχολίασε πως «με τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις, οι οποίες είναι απαραίτητες για την ανταγωνιστικότητα της χώρας, στόχος είναι να νομοθετηθούν τώρα οι μεταρρυθμίσεις αλλά να υλοποιηθούν αργότερα, καθώς θεωρούμε ότι είναι απαραίτητες για την οικονομική βιωσιμότητα της Ελλάδας».
Τέλος, συνοψίζοντας την εκτίμηση του ΔΝΤ ανέφερε ότι «οι στόχοι πρέπει να είναι ρεαλιστικοί. Αυτό νομίζω προτείνει το ΔΝΤ», ενώ ανέφερε πως δε γνωρίζει κάποια ημερομηνία επιστροφής των κλιμακίων του Ταμείου στην Αθήνα.