Αμετακίνητο το ΔΝΤ: Η ΕΕ οφείλει να παραχωρήσει στην Ελλάδα μια «μακρά» περίοδο χάριτος

Αμετακίνητο το ΔΝΤ: Η ΕΕ οφείλει να παραχωρήσει στην Ελλάδα μια «μακρά» περίοδο χάριτος

Αμετακίνητο παραμένει στην άποψή του το ΔΝΤ ότι δηλαδή η ΕΕ οφείλει να παραχωρήσει στην Ελλάδα “πολύ ευνοϊκούς όρους δανεισμού”, με μεγάλες περιόδους χάριτος και επιμηκύνσεις λήξεων, ώστε να εξασφαλιστεί η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, σύμφωνα με τις δηλώσεις που έκανε σήμερα ο Gerry Rice, εκπρόσωπος του ΔΝΤ, στην Ουάσινγκτον.

“Υπάρχουν πολλές επιλογές για να επιτευχθεί μια ελάφρυνση χρέους και εμείς χαιρετίζουμε το γεγονός ότι αυτές οι συζητήσεις για το χρέος έχουν ξεκινήσει", τόνισε.

Ο G. Rice επανέλαβε ότι η πρόταση για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ έως το 2018 δεν είναι “ρεαλιστικός” στόχος και πως θα επέβαλε περιττά σκληρά μέτρα στην Ελλάδα.

Στο πλαίσιο αυτό, επισήμανε ότι η αντικατάσταση των δανείων που έχει ήδη λάβει η Ελλάδα με υψηλό επιτόκιο με νέα χαμηλότερου επιτοκίου θα αποτελούσε μία ενδιαφέρουσα λύση προς αυτή την αντικατάσταση.

Ο ίδιος ανέφερε ότι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο έχει ήδη προχωρήσει σε μία πρώτη αξιολόγηση της βιωσιμότητας του χρέους, χωρίς, όμως, να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες. Συμπλήρωσε δε ότι για το ζήτημα αυτό έχουν γίνει προκαταρκτικές συζητήσεις με τους Ευρωπαίους δανειστές. «Έχουμε πολύ καλή σχέση με τους Ευρωπαίους. Οι συζητήσεις είναι πολύ ενεργές. Είμαστε πλήρως δεσμευμένοι να λειτουργήσουμε για το καλό της Ελλάδος, ανέφερε», ωστόσο αρνήθηκε να αναφερθεί σε νούμερα.

Σε κάθε περίπτωση, επανέλαβε ότι το ΔΝΤ μελετά τρόπους, προκειμένου να συμμετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα, εφόσον αυτό, όμως, στηρίζεται σε δύο πυλώνες. Συγκεκριμένα, στη σημαντική μείωση του δημοσίου χρέους και σε αξιόπιστες πολιτικές για την επίτευξη ρεαλιστικών στόχων.

“Εκτιμούμε πως κάτι τέτοιο θα επέβαλε υπερβολική λιτότητα κι εμείς δεν επιθυμούμε περαιτέρω λιτότητα για την Ελλάδα. Δεν θέλουμε το μεγαλύτερο βάρος να πέσει στους φτωχούς και τους πιο αδύναμους. Θέλουμε οι φιλόδοξοι δημοσιονομικοί του ΕSM να είναι ρεαλιστικοί", δήλωσε και προσέθεσε πως το Ταμείο ακόμη αξιολογεί τις μεταρρυθμίσεις που έχει λάβει η Ελλάδα.

Ανέφερε ακόμη ότι στο Εurogroup της ερχόμενης Δευτέρας το ΔΝΤ θα καταθέσει τις προτάσεις του για τις μεταρρυθμίσεις και το χρέος.

Bloomberg: Η ευρωζώνη εξετάζει δυνατότητες ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους

Δυνατότητες για την ελάφρυνση του βάρους του ελληνικού χρέους, μεταξύ των οποίων και την αγορά από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM) των δανείων που είχε πάρει η Ελλάδα απευθείας από τις χώρες της Ευρωζώνης, εξετάζουν αξιωματούχοι της Ευρωζώνης.

Σύμφωνα με το Bloomberg, που επικαλείται δυο πηγές με γνώση των συζητήσεων, ανώτεροι αξιωματούχοι του ελληνικού υπουργείου Οικονομικών συμμετείχαν σε τηλεδιάσκεψη το βράδυ της Τετάρτης, προκειμένου να συζητήσουν τρόπους, ώστε το ελληνικό χρέος ύψους 321 δισ. ευρώ να γίνει βιώσιμο.

Η μια επιλογή θα ήταν να αγοράσει ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM) τα δάνεια που έχουν δώσει μεμονωμένα οι χώρες της ζώνης του ευρώ στην Ελλάδα, καθώς και να μειωθούν οι τόκοι, δήλωσαν οι πηγές, οι οποίες δεν θέλησαν να κατονομαστούν. Περίπου 52,9 δισ. ευρώ των διμερών αυτών δανείων δόθηκαν στην Ελλάδα το 2010 και το 2011.

Επίσης, ο ESM εξετάζει την αγορά των δανείων του ΔΝΤ προς την Ελλάδα, ούτως ώστε να δοθεί μια οικονομική ώθηση στη χώρα, καθώς οι όροι οι δικοί του είναι πιο επιεικείς από εκείνους του ΔΝΤ.

«Η εξαγορά των δανείων του ΔΝΤ ισούται με ελάφρυνση χρέους», δήλωσε ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Valdis Dombrovskis, μιλώντας σε συνέδριο του Politico.

Εκπρόσωπος του ESM αρνήθηκε να κάνει δηλώσεις.

Όπως σημειώνει το Bloomberg, οι τρεις επιλογές που εξέτασαν οι αξιωματούχοι κατά την επικοινωνία τους ήταν:
α) να αγοράσει ο ESM τα διμερή δάνεια της Ελλάδας από τις χώρες της Ευρωζώνης,
β) να αγοράσει ο ESM τα δάνεια που έχει δώσει το ΔΝΤ στην Ελλάδα,
γ) να παραταθούν οι λήξεις του ελληνικού χρέους και να μειωθούν τα επιτόκια.

Μια από τις πηγές διευκρίνισε πως η χθεσινή συζήτηση ήταν μια τεχνικής φύσεως ανταλλαγή απόψεων και δεν ελήφθησαν αποφάσεις. Οι αναπληρωτές υπουργοί Οικονομικών των χωρών της Ευρωζώνης (EuroWorkingGroup) θα εξετάσουν τις διαθέσιμες επιλογές πριν τη συνεδρίαση του Eurogroup στις 24 Μαΐου.

Πηγή γραφήματος: Bloomberg