Αυτή την εβδομάδα, το οικονομικό επιτελείο ποντάρει στο… έξι. Στην σημερινή συνεδρίαση του eurogroup περιμένει ότι θα ανάψει το πράσινο φως για να ενεργοποιηθούν μέτρα ελάφρυνσης του χρέους συνολικού ύψους 6 δισ. ευρώ ενώ την Τετάρτη, υπάρχει η προσδοκία ότι θα ανακοινωθεί ισχυρός ρυθμός ανάπτυξης και για το 3ο τρίμηνο του 2022 ανοίγοντας τον δρόμο για ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης μέσα στο τρέχον έτος της τάξεως του 6% και πάνω.
Αν επιτευχθούν και τα δύο «6άρια», και οι πιθανότητες είναι πολλές: τότε η αναλογία του χρέους ως προς το ΑΕΠ στο τέλος του χρόνου θα κλείσει σε ακόμη χαμηλότερα επίπεδα σε σχέση με αυτά που γράφει ο προϋπολογισμός δηλαδή κάτω και από το 178% του ΑΕΠ το οποίο θα ξεπεράσει ενδεχομένως και τα 212 δις. ευρώ.
Η σημερινή συνεδρίαση του Eurogroup δεν αναμένεται να κρύβει δυσάρεστες εκπλήξεις για τον Χρήστο Σταϊκούρα που βρίσκεται ήδη στις Βρυξέλλες. Η έκθεση που συντάχθηκε προ 10ημέρου από την Κομισιόν έχει θετικό πρόσημο οπότε εκτός συνταρακτικού απροόπτου οι υπουργοί Οικονομικών θα εγκρίνουν και την εκταμίευση της τελευταίας δόσης των ANFAs και SMPs –το ύψος της ξεπερνά τα 650 εκατ. ευρώ- αλλά και το… χάρισμα τόκων συνολικού ύψους περίπου 200 εκατ. ευρώ που κανονικά θα κατέβαλε η Ελλάδα για την περίοδο μέχρι και το 2049. Αν αθροίσει κανείς την αξία των μέτρων ελάφρυνσης του χρέους, φτάνει σε ένα ποσό της τάξεως των 6 δις. ευρώ.
Την Τετάρτη θα γίνουν τα αποκαλυπτήρια για την πορεία της οικονομίας στο γ’ τρίμηνο. Κρίσιμη ανακοίνωση καθώς η αγορά περιμένει να αποτυπωθούν στο ΑΕΠ από τη μια τα καλά στοιχεία για την πορεία του τουρισμού και από την άλλη τα κακά στοιχεία από την έκρηξη των τιμών στην ενέργεια (ας θυμηθούμε ότι τον Αύγουστο είδαμε τιμές που δεν πιστεύαμε και στο φυσικό αέριο και στο ρεύμα).
Αν το ΑΕΠ αναπτυχθεί με ρυθμό άνω του 5% στο γ’ τρίμηνο, ο μέσος ρυθμός του 9μηνου θα παραμείνει πάνω από το επίπεδο του 7% οπότε, όσο κακές και αν θα είναι οι επιδόσεις του 4ου τριμήνου (προς το παρόν δεν φαίνεται κάτι τέτοιο) θα διασφαλιστεί ετήσιος ρυθμός ανάπτυξςη για το 2022 άνω του 6%. Η πρόβλεψη στον προϋπολογισμό είναι 5,6% οπότε με αυτή την αλλαγή θα τροποποιηθεί το ύψος του ΑΕΠ που θα τσιμπήσει ακόμη 1,5-2 δις. ευρώ, η αναλογία του χρέους ως προς το ΑΕΠ που θα υποχωρήσει κάτω από το 178% αλλά και το ποσοστό αύξησης των συντάξεων που τελικώς θα φτάσει πάνω από το 8% ανεξάρτητα από το αν το επιπλέον ποσοστό θα δοθεί το 2024.