Οι σχέσεις της Ελλάδας με τους πιστωτές της είναι πιο εποικοδομητικές από ποτέ και οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης θα συζητήσουν ευρέος φάσματος ελάφρυνση του ελληνικού χρέους στη συνεδρίασή τους την επόμενη εβδομάδα, δήλωσε ο επικεφαλής του Eurogroup Jeroen Dijsselbloem.
«Η σημερινή ελληνική κυβέρνηση φαίνεται να είναι πολύ δεσμευμένη και να εργάζεται πολύ πιο εποικοδομητικά από προηγούμενες κυβερνήσεις. Υπάρχει ένας βαθμός αισιοδοξίας», δήλωσε ο Dijsselbloem σε συνέδριο στο Λονδίνο, προσθέτοντας: «Τον Δεκέμβριο, θα πρέπει να συζητήσουμε για τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος, υπάρχουν κάποια πράγματα που μπορούμε να κάνουμε τώρα και στα επόμενα χρόνια μπορεί να καθορισθούν μία σειρά από μέτρα για το τέλος του προγράμματος».
"Το ΔΝΤ πιέζει σε μια κατεύθυνση πιο ρεαλιστικών στόχων (για το 2018). Το βλέπω θετικά κάτι τέτοιο", πρόσθεσε ο αξιωματούχος, σχολιάζοντας πως αυτό θα συζητηθεί στο Eurogroup της επόμενη εβδομάδας.
Ο Dijsselbloem ανέφερε πως παρότι σκέφτηκε ότι το ΔΝΤ παραήταν "απαισιόδοξο" για την αναπτυξιακή πορεία της Ελλάδας κατά τα επόμενα έτη, το πρωτογενές πλεόνασμα θα πρέπει να είναι πιο "βιώσιμο".
«Η ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών με ιδιωτική συμμετοχή αποτελεί παράδειγμα και για άλλες ευρωπαϊκές χώρες»
Παράλληλα, στην επιτυχία της τελευταίας ανακεφαλαιοποίησης που έγινε στην Ελλάδα, με μεγάλη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα, η οποία μπορεί να αποτελέσει παράδειγμα και για άλλες χώρες, αναφέρθηκε ο πρόεδρος του Eurogroup, σε ομιλία του, σήμερα στην τράπεζα UBS στο Λονδίνο, για την προώθηση της τραπεζικής ένωσης.
Όπως σημείωσε, «η απειλή του bail-in στα τέλη του περασμένου έτους είχε ως αποτέλεσμα τη σημαντική αύξηση της ιδιωτικής συμμετοχής στη διαδικασία ανακεφαλαιοποίησης ορισμένων ελληνικών τραπεζών, μειώνοντας έτσι την επιβάρυνση του Δημοσίου». «Το ίδιο μπορεί να γίνει τώρα στην Ιταλία. Οι ιδιωτικές λύσεις προτιμώνται και πάλι».
Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ