Άνοιξε το βιβλίο προσφορών για το reopening της έκδοσης του 10ετούς ομολόγου του περασμένου Μαρτίου, με την αρχική απόδοσή του να διαμορφώνεται στο 1,55%, που αποτελεί και ιστορικό χαμηλό επίπεδο για το κόστος δανεισμού του Ελληνικού Δημοσίου.
Η απόδοση του τίτλου στη δευτερογενή αγορά κυμαίνεται στο 1,385%, ενώ το σταθερό επιτόκιο του ομολόγου που είχε εκδοθεί τον Μάρτιο φέτος είχε διαμορφωθεί στο 3,9%, με το ελληνικό Δημόσιο να αντλεί 2,5 δισ. ευρώ.
Θέλοντας να αξιοποιήσει την ευνοϊκή συγκυρία στις αγορές ομολόγων και την εντυπωσιακή βελτίωση που παρατηρείται τους τελευταίους μήνες στο επενδυτικό κλίμα και τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους έδωσε εντολή στις BNP Paribas, Citi, Goldman Sachs, HSBC και JP Morgan να ξανανοίξουν υφιστάμενη έκδοση 10ετούς ομολόγου λήξης τον Μάρτιο του 2029. Σημειώνεται ότι οι ίδιες τράπεζες είχαν αναλάβει την έκδοση του Μαρτίου και «τρέχουν» την όλη διαδικασία.
Τον περασμένο Μάρτιο πραγματοποιήθηκε η πρώτη έξοδος της Ελλάδας στις αγορές με 10ετές ομόλογο από το 2010, σηματοδοτώντας την απαρχή της «επιστροφής». Από τότε ξεκίνησε μία πτωτική πορεία για τις αποδόσεις, η οποία συνεχίστηκε με ήπιο ρυθμό έως τις ευρωεκλογές και από κει και πέρα είδαμε την απόλυτη κατάρρευση σε διαδοχικά ιστορικά χαμηλά. Οι ελληνικοί τίτλοι, άλλωστε, είναι παγκόσμιοι πρωταθλητές μέσα στο 2019 καταγράφοντας τη μεγαλύτερη άνοδο από κάθε άλλο asset.
Εξάλλου, η κυβέρνηση στο προσχέδιο του προϋπολογισμού που κατέθεσε εχθές στη Βουλή επισημαίνει ότι η δανειακή στρατηγική θα στοχεύσει φέτος στη διασφάλιση της συνεχούς εκδοτικής παρουσίας του Δημοσίου στις διεθνείς αγορές κεφαλαίων, στην παροχή εκδόσεων υψηλής ρευστότητας για τη διατήρηση μιας αξιόπιστης καμπύλης αποδόσεων ελληνικών κρατικών χρεογράφων, στην περαιτέρω μείωση των περιθωρίων δανεισμού καθώς και στην περαιτέρω διασφάλιση της συνέπειας του ελληνικού Δημοσίου, ως κρατικού εκδότη με χαρακτηριστικά χώρας της Ευρωζώνης.