Aντιδράσεις προκαλεί μεταξύ μελών της κοινοβουλευτικής επιτροπής οικονομικών η ανακοινωθείσα πρόθεση της ηγεσίας της Τράπεζας Κύπρου, να δημιουργήσει νέο εταιρικό σχήμα εκτός της χώρας, ενόψει της προσπάθειας ένταξης της στο London Stock Exchange.
Μετά το θόρυβο, που προκλήθηκε από τις δηλώσεις του προέδρου του ΔΗΚΟ και προέδρου της κοινοβουλευτικής επιτροπής οικονομικών Νικόλα Παπαδόπουλου και τις ανησυχίες που εκφράστηκαν από μετόχους της, η Τράπεζα Κύπρου προέβη σε μια λιτή ανακοίνωση, με την οποία:
1. Επιβεβαιώνει ότι προτίθεται να δημιουργήσει μητρική εταιρεία στο Ηνωμένο Βασίλειο.
2. Επαναλαμβάνει ότι θα επιδιώξει τη συμπερίληψη της στους δείκτες FTSE UK.
Αναφέρεται ότι «δεν υπάρχει καμία πρόθεση για αλλαγή της έδρας της τράπεζας, ενώ το φορολογικό και το τραπεζικό εποπτικό καθεστώς του συγκροτήματος αναμένεται να παραμείνουν τα ίδια». Σχετικές ανακοινώσεις, προστίθεται, θα γίνουν σε εύθετο χρόνο.
Ο διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας Τζον Χούριγκαν, ανέφερε στο πρακτορείο Bloomberg: «Η συζήτηση μαζί μας ήταν κατά πόσο θα έχουμε μια εταιρεία με το Ηνωμένο Βασίλειο, ή η άλλη εισήγηση από τους συμβούλους μας με την Jersey. Είναι πιθανό ότι θα πάμε με την κορυφαία του Ηνωμένου Βασιλείου, αν και εξετάζουμε και την Jersey επίσης».
Η Βουλή προτίθεται να ζητήσει πλήρη και λεπτομερή ενημέρωση για τις εξελίξεις, ενώ ο Νικόλαος Παπαδόπουλος σημείωσε ότι «άλλο είναι το χρηματιστήριο του Λονδίνου και άλλο στο Jersey». Επίσης, έθεσε το ερώτημα, εάν είναι η Τράπεζα Κύπρου που θα εισαχθεί ή η νέα ιθύνουσα εταιρεία.
Το μέλος της κοινοβουλευτικής επιτροπής οικονομικών, βουλευτής του ΑΚΕΛ Πάμπος Παπαγεωργίου, σημείωσε ότι διαφάνηκε πως πρόθεση της Τράπεζας Κύπρου είναι να υπάρξει μια νέα εταιρεία, η οποία θα είναι ιθύνουσα, δηλαδή μητρική, και θα έχει μετοχές στη Βρετανία και όχι στην Κύπρο.
«Ουσιαστικά θα είναι η ιδιοκτήτρια», υποστήριξε ο Πάμπος Παπαγεωργίου, και πρόσθεσε: «θα πρέπει να δούμε τι συνεπάγεται κάτι τέτοιο σε σχέση με τα θέματα εποπτείας της τράπεζας, τα θέματα εργαζομένων και άλλα».
Σκέψεις για έξοδο από το Χρηματιστήριο Αθηνών
Εξάλλου, ο Επιχειρηματικός Σύνδεσμος Κύπρου - Ελλάδας εκφράζει προβληματισμό για την πρόθεση της Τράπεζας Κύπρου να αποσύρει τη μετοχή της από το Χρηματιστήριο Αθηνών.
Σε ανακοίνωση του ο Σύνδεσμος αναφέρει ότι η Τράπεζα Κύπρου θα μπορούσε να υλοποιήσει την πρόθεση της για εγγραφή στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου, διατηρώντας τη μετοχή της και στο Χρηματιστήριο Αθηνών.
Με τον τρόπο αυτό, προσθέτει ο σύνδεσμος, «θα επιτυγχανόταν μεγαλύτερη διεθνοποίηση της μετοχής του συγκροτήματος, χωρίς να απολεσθούν τα όποια οφέλη από τη διαπραγμάτευση των μετοχών της στο Χρηματιστήριο Αθηνών».
Ο Επιχειρηματικός Σύνδεσμος Κύπρου - Ελλάδας επισημαίνει επίσης, ότι ο μεγαλύτερος όγκος διαπραγμάτευσης των μετοχών της Τράπεζας Κύπρου γίνεται τον τελευταίο καιρό στο Χρηματιστήριο Αθηνών, όπου υπάρχει η Κοινή Πλατφόρμα με το Χρηματιστήριο Κύπρου. Ο σύνδεσμος, καλεί την διοίκηση της Τράπεζας Κύπρου να επανεξετάσει το θέμα, με σκοπό εκτός της εγγραφής της στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου, να διατηρήσει τη μετοχή της και στο Χρηματιστήριο Αθηνών.
Στο μεταξύ, ο οίκος αξιολόγησης Fitch αναβάθμισε κατά τρεις βαθμίδες τα καλυμμένα ομόλογα της Τράπεζας Κύπρου από Β+ σε ΒΒ+ με σταθερό ορίζοντα, μία βαθμίδα πριν την επενδυτική κατηγορία.
Η τριπλή αναβάθμιση, αναφέρει ο Fitch, αντανακλά τις αναμενόμενες χαμηλότερες ζημιές από την ευρύτερα αμετάβλητη δεξαμενή των καλυμμένων ομολόγων, σύμφωνα με την ετήσια αναθεώρηση των παραδοχών των στεγαστικών δανείων.