Του Γιώργου Φιντικάκη
Τοίχο αντιδράσεων από την ΓΕΝΟΠ φαίνεται ότι συναντούν οι προωθούμενες εργασιακές αλλαγές στη ΔΕΗ και ο εκσυγχρονισμός της επιχείρησης, όπως προκύπτει μετά την συνάντηση του συνδικάτου με τον Κ. Χατζηδάκη.
Casus belli χαρακτήρισε ο πρόεδρος της Γ. Αδαμίδης, το τέλος της μονιμότητας για τους νεοπροσλαμβανόμενους στη ΔΕΗ, και τις προσλήψεις με συμβάσεις αορίστου χρόνου που προωθεί το νομοσχέδιο της κυβέρνησης, αφήνοντας να εννοηθεί ότι δεν αποκλείονται κινητοποιήσεις.
«Να μην μας επιβάλλουν οι σημερινοί εργαζόμενοι στη ΔΕΗ, πως θα εργάζονται και ποιες συμβάσεις θα συνάπτουν οι καινούργιοι», ανέφερε από την πλευρά του ο Κ.Χατζηδάκης.
Τα παραπάνω αποτελούν ένα πρώτο δείγμα ότι οι αλλαγές στη ΔΕΗ δεν θα περάσουν δίχως αντιδράσεις, των οποίων ωστόσο η έκταση μένει να φανεί, αφενός γιατί το σημερινό προσωπικό δεν θίγεται από αυτές, αφετέρου γιατί πολλοί εργαζόμενοι συνειδητοποιούν ότι ο μετασχηματισμός αποτελεί μονόδρομο για να σταθεί η επιχείρηση απέναντι στον ανταγωνισμό που λειτουργεί χωρίς μονιμότητα, με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια και με σκληρούς όρους αγοράς
«Δεν μπορώ να πω ότι θα υπάρχει στη ΔΕΗ μόνο μια ταχύτητα, θα κρυβόμουν πίσω από το δάχτυλο μου», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Χατζηδάκης, προσθέτοντας ωστόσο ότι «από κάπου πρέπει να ξεκινήσει ο εκσυγχρονισμός της επιχείρησης».
«Ο άλλος τρόπος θα ήταν», όπως είπε, «να μεταφέρουμε τους σημερινούς εργαζόμενους στην ίδια ταχύτητα με τους καινούργιους, κάτι που προφανώς δεν θα τους άρεσε καθόλου. Εκείνο που λέμε, είναι να μην μας επιβάλλουν οι σημερινοί εργαζόμενοι, πως θα εργάζονται και ποιες συμβάσεις θα συνάπτουν οι καινούργιοι».
Την διαφωνία του με τις αλλαγές, έκανε σαφή ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ, Γ.Αδαμίδης. «Έχουμε διάσταση απόψεων στα εργασιακά, διαφωνούμε με τους εργαζόμενους δύο ταχυτήτων, οι νεοπροσλαμβανόμενοι θα έχουν ατομικές συμβάσεις, και η ΓΕΝΟΠ δεν μπορεί να ανεχθεί να υπάρχει διαφορετικός μισθός για την ίδια ειδικότητα», είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του συνδικάτου, προσθέτοντας ωστόσο ότι υπάρχουν και σημεία σύγκλισης.
Τέτοια είναι η καθιέρωση ευελιξίας στο καθεστώς προμηθειών, ενώ στο ζήτημα της εθελουσίας, το προεδρείο της ΓΕΝΟΠ μετέφερε την εκτίμηση ότι είναι ανοικτό σε συζήτηση, προσθέτοντας ωστόσο ότι το θέμα είναι σύνθετο, χρειάζεται σωστός σχεδιασμός ως προς το ποιοι θα αποχωρήσουν και από που, κάνοντας επίσης λόγος για την τεχνογνωσία που θα χαθεί.
Το γεγονός ότι η νέα εποχή, αυτή της ΔΕΗ των εργαζομένων δύο ταχυτήτων, των παλαιών (σημερινών) και των νέων (αυριανών), με διαφορετικά εργασιακά καθεστώτα και απολαβές, θα προκαλούσε αντιδράσεις, ήταν σίγουρο. Κι ας γνωρίζουν καλά και οι ίδιοι οι συνδικαλιστές, που αντιδρούν ότι σε ένα κόσμο που αλλάζει ραγδαία, ότι η ΔΕΗ είναι αδύνατο να σταθεί με την σημερινή μορφή απέναντι στον ανταγωνισμό, αν δεν μετατραπεί σε μια σύγχρονη και ευκίνητη επιχείρηση.
Το εύρος των αντιδράσεων ωστόσο θα μετρηθεί στην πράξη, καθώς η συντριπτική πλειοψηφία του προσωπικού της ΔΕΗ έχει αντιληφθεί ότι χωρίς γενναίες τομές, και λειτουργία με όρους ιδιωτικού τομέα, η επιχείρηση θα συνεχίσει στην καλύτερη περίπτωση να σέρνεται, παρακολουθώντας τις εξελίξεις, αντί -όπως θα έπρεπε- να τις διαμορφώνει.
«Ας αφήσουμε τη ΔΕΗ να ακολουθήσει τον δρόμο του ΟΤΕ»
«Ας αφήσουμε τη ΔΕΗ να μπορέσει να ανταγωνιστεί τους ανταγωνιστές της, ας την αφήσουμε να εκσυγχρονιστεί, ας την αφήσουμε να ακολουθήσει τον δρόμο του ΟΤΕ», ανέφερε ο κ. Χατζηδάκης, διερωτώμενος γιατί ο ΟΤΕ μπόρεσε να προχωρήσει και η ΔΕΗ θα πρέπει να είναι καταδικασμένη σε μια κρατικίστικη νοοτροπία των περασμένων δεκαετιών.
Επανέλαβε επίσης ότι οι εθελούσιες έξοδοι θα είναι σε μεγάλο βαθμό συνδεδεμένες με την απολιγνιτοποίηση, και ότι θα εφαρμοστεί το μοντέλο του ΟΤΕ, δηλαδή ότι οι φορολογούμενοι και τα ασφαλιστικά ταμεία δεν θα βάλουν το χέρι στην τσέπη, καθώς το κόστος θα το σηκώσει εξ ολοκλήρου η ίδια η ΔΕΗ.
Σε κάθε περίπτωση στόχος των αλλαγών δεν είναι μόνο να μειωθεί το υπέρογκο κόστος μισθοδοσίας της ΔΕΗ, που ανήλθε πέρυσι στα 790 εκατ. ευρώ, αλλά και να πάψει αυτή να λειτουργεί με όρους του χθες, ως μια παλιά, δημόσια υπηρεσία, χωρίς αποτελεσματικότητα.
Στη λογική αυτή κινείται και το νομοσχέδιο που παρουσιάστηκε χθες στο υπουργικό συμβούλιο, βγαίνει σε διαβούλευση από Δευτέρα-Τρίτη, και το οποίο μεταξύ των άλλων:
- Καταργεί την μονιμότητα για τους νεοπροσλαμβανόμενους που θα εργάζονται με συμβάσεις αορίστου χρόνου και διαφορετικές αμοιβές από εκείνες των υφιστάμενων.
- Καθιερώνεται διαδικασία προσλήψεων εκτός ΑΣΕΠ, με ευέλικτο τρόπο, αφού το Ανώτατο Συμβούλιο θα περιορίζεται απλά στον έλεγχο της νομιμότητας.
- Προβλέπει ότι οι αμοιβές θα ορίζονται από ειδική Επιτροπή Αμοιβών και Προσλήψεων που θα συσταθεί, και θα εισηγείται στο Διοικητικό Συμβούλιο, το οποίο και θα αποφασίζει.
- Εισάγει κίνητρα για προσέλκυση στη ΔΕΗ στελεχών από την αγορά.
- Καθιερώνει προϋποθέσεις για εθελούσιες εξόδους.
- Επιτρέπει εθελοντικές μετακινήσεις εργαζομένων της ΔΕΗ προς το Δημόσιο, και διευκολύνει την εσωτερική κινητικότητα εντός της επιχείρησης.
- Εισάγει ευέλικτο πλαίσιο για τις προμήθειες, έξω από τις χρονοβόρες διαδικασίες του Δημοσίου.
- Ενισχύει την εταιρική διακυβέρνηση της ΔΕΗ, προκειμένου αυτή να λειτουργεί ως σύγχρονη ανώνυμη εταιρεία.
- Καταργεί το προνομιακό τιμολόγιο για τους εργαζόμενους της ΔΕΗ, δηλαδή την έκπτωση 75% για εργαζομένους και συνταξιούχους (ρεύμα και ρυθμιστικές χρεώσεις), και καθιερώνει στην θέση της μια έκπτωση 30% μόνο για το ανταγωνιστικό σκέλος των τιμολογίων.