Του Θανάση Παπαδή
Οι δανειολήπτες που έχουν «κόκκινο δάνειο» σε κάποια τράπεζα με ενέχυρο πρώτη κατοικία, αναζητούσαν μέχρι σήμερα τρόπους να «κρυφτούν» ώστε να μην τους γίνει πλειστηριασμός, ανεξάρτητα εάν είχαν ή όχι δυνατότητα πληρωμής.
Οι τράπεζες και κυρίως οι δανειστές προσπάθησαν να πείσουν την προηγούμενη κυβέρνηση ότι θα πρέπει να κάνει ότι είναι δυνατόν προκειμένου να περάσει μία κουλτούρα πληρωμών από τους δανειολήπτες. Δεν το έπραξε όμως και έτσι ουσιαστικά οι πλειστηριασμοί έχουν παγώσει σχεδόν από τις αρχές του χρόνου.
Ο νόμος για την προστασία της πρώτης κατοικίας, ήταν αποτέλεσμα πολλών μηνών διαβουλεύσεων, ωστόσο και τώρα που λειτουργεί δεν φαίνεται να προσελκύει το ενδιαφέρον των δανειοληπτών. Μόλις 22 αιτήσεις έχουν ολοκληρωθεί και έχουν σταλεί προς εξέταση στις τράπεζες. Από την 1η Ιουλίου, οπότε και ξεκίνησε η λειτουργία της ηλεκτρονικής πλατφόρμας της Ειδικής Γραμματείας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους μέχρι και τις 18 Αυγούστου, δηλαδή στις 7 πρώτες εβδομάδες λειτουργίας της πλατφόρμας έχουν εισέλθει στην εφαρμογή 68.823 χρήστες, έχουν ξεκινήσει τη διαδικασία ετοιμασίας της αίτησης 14.822 δανειολήπτες. Συνολικά εκτιμάται ότι ο νόμος για την προστασία της πρώτης κατοικίας αφορά περί τους 180.000 δανειολήπτες.
Όμως τα ψέματα τελείωσαν από τον επόμενο μήνα όποιος δεν κάνει χρήση της ηλεκτρονικής πλατφόρμας, εφόσον το δικαιούται θα βρεθεί μπροστά σε δυσάρεστες εκπλήξεις, με τους πλειστηριασμούς να ξεκινούν και πάλι.
Τα κακά νέα όμως για αυτούς που έχουν να πληρώσουν και δεν το πράττουν, κρυπτόμενοι πίσω κυρίως από τον Νόμο Κατσέλη, συνεχίζονται. Μέχρι τέλος Οκτωβρίου θα έχει ενεργοποιηθεί η ηλεκτρονική πλατφόρμα, η οποία θα αποκαλύπτει ποιος μπορεί αλλά δεν θέλει. Με την πληκτρολόγηση του ΑΦΜ θα εμφανίζονται όλα διαθέσιμα εισοδήματα και τα περιουσιακά στοιχεία του «κόκκινου» δανειολήπτη τα οποία είναι καταχωρημένα σε taxis και ΕΦΚΑ.
Πρακτικά, μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα οι τράπεζες θα έχουν στη διάθεσή τους το πλήρες οικονομικό προφίλ των δανειοληπτών που έχουν αιτηθεί προστασία της πρώτης τους κατοικίας και την έχουν εξασφαλισμένη όσο η αίτησή τους παραμένει σε εκκρεμότητα στις αίθουσες των ειρηνοδικείων. Στοιχεία τα οποία αφορούν το δηλωθέν αλλά και το τεκμαρτό εισόδημα, ακίνητα, αυτοκίνητα, σκάφη αναψυχής, πισίνες και τόκοι καταθέσεων θα έρχονται να αποκαλύψουν τη δυνατότητα ή μη των κόκκινων δανειοληπτών να εξυπηρετήσουν το αρχικό ή ένα μέρος του δανείου τους.
Υπολογίζεται πως περίπου 100.000 αιτήσεις δανειοληπτών βρίσκονται σε εκκρεμότητα στις δικαστικές αίθουσες και η εκδίκαση των υποθέσεων φτάνει ακόμα και σε ορίζοντα δεκαετίας. Όπως προβλέπει η ισχύουσα νομοθεσία όσο η αίτηση εκκρεμεί, το ακίνητο είναι προστατευμένο, εκτός και αν αποκαλυφθεί ότι ο δανειολήπτης δεν πληροί τις προϋποθέσεις, κάτι που προσπαθεί να κάνει η Πολιτεία.