Αυτό είναι το σχέδιο για τα έντοκα γραμμάτια του ελληνικού δημοσίου
Shutterstock
Shutterstock

Αυτό είναι το σχέδιο για τα έντοκα γραμμάτια του ελληνικού δημοσίου

Ύστερα από πολλά χρόνια, η έννοια «έντοκα γραμμάτια του ελληνικού δημοσίου»  ήρθε και πάλι στο προσκήνιο. Μετά την συζήτηση του καλοκαιριού για το ενδεχόμενο έκδοσης «λαϊκού ομολόγου» και από την Ελλάδα -στα πρότυπα άλλων ευρωπαϊκών χωρών μεταξύ των οποίων η Πορτογαλία, η Ιταλία και το Βέλγιο- το έντοκο γραμμάτιο προβλήθηκε -και επίσημα από τον υπουργό Οικονομικών- ως η εναλλακτική λύση για τη χορήγηση υψηλών αποδόσεων στους αποταμιευτές.

Το πρώτο βήμα έγινε με τη χορήγηση -ύστερα από δύο χρόνια- του δικαιώματος εγγραφής φυσικών προσώπων, ώστε να μπορούν να τοποθετούν μέχρι 15.000 ευρώ. Η πρώτη έκδοση με τα νέα δεδομένα έγινε.

Το ενδιαφέρον ήταν σχετικά περιορισμένο -διατέθηκαν περίπου 58.000 ευρώ απευθείας σε φυσικά πρόσωπα- όμως το πρόγραμμα έχει ήδη γίνει και αφορά στην ευρύτερη διαχείριση του χαρτοφυλακίου των εντόκων γραμματίων. Τι προβλέπει;

1. Θα συνεχιστεί η παροχή του δικαιώματος εγγραφής των φυσικών προσώπων στις εκδόσεις. Είναι δεδομένη η χορήγηση για τα έντοκα ετήσιας διάρκειας και πιθανή στα 6μηνης διάρκειας. Έχουν αποκλειστεί τα 3μηνης διάρκειας τουλάχιστον σε ό,τι αφορά την απευθείας εγγραφή των φυσικών προσώπων

2. Μετά και την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας, ενεργοποιείται το σχέδιο απομείωσης των οφειλών του ελληνικού δημοσίου στα έντοκα γραμμάτια. Θα φανεί ξεκάθαρα και στο πρόγραμμα δανεισμού για το 2024. Το υπόλοιπο των εντόκων αυτή τη στιγμή είναι κάτι περισσότερο από 11,5 δισ. ευρώ. Για το 2024, προγραμματίζεται μια πρώτη μείωση άνω του 20%. Δεν θα μειωθούν οι εκδόσεις μέσα στο επόμενο έτος. Θα είναι ακριβώς ίδιες στον αριθμό. Αυτό που θα αλλάξει θα είναι ότι ο ΟΔΔΗΧ θα ανανεώνει μόνο στο ονομαστικό ποσό της κάθε έκδοσης. Έτσι, θα φτάσουμε στο τέλος του 2024 με ένα υπόλοιπο της τάξεως των 8-9 δις. ευρώ ανάλογα και με το πώς θα εξελιχθούν οι συνθήκες στην οικονομία.

Όσο θα μειώνεται η προσφορά εντόκων γραμματίων, τόσο θα πέφτουν οι αποδόσεις τους καθώς η ζήτηση εκτιμάται ότι θα εξακολουθήσει να είναι πολύ μεγάλη κυρίως από τις τράπεζες που είναι και οι μεγαλύτεροι κάτοχοι των ελληνικών εντόκων (σ.σ μάλιστα έντοκα αξίας άνω των 1,4 δισ. ευρώ βρίσκονται αυτή τη στιγμή στα χέρια φυσικών προσώπων οι οποίοι τα αποκτούν απευθείας από τις τράπεζες).

Το ζητούμενο είναι να «ανοίξει» η ψαλίδα ανάμεσα στην απόδοση των βραχυχρόνιων επενδύσεων (π.χ έντοκα) και των μακροχρόνιων (πχ 10ετή ομόλογα), ώστε να αυξάνεται η ζήτηση για τα μακροπρόθεσμα και να αρχίσει να πέφτει η απόδοση.