Όταν η Γαλλία παρέλαβε λίγο μετά το 2010 μια μακρά λίστα με Γάλλους καταθέτες της HSBC από αυτές που υπέκλεψε ο περίφημος Ερβέ Φαλτσιανί, ο αρμόδιος υπουργός Οικονομικών φρόντισε τότε να εμφανιστεί στην τηλεόραση. Σε μια αποστροφή του λόγου του είπε απλώς ότι υπάρχει μια τέτοια λίστα με ενδιαφέροντα στοιχεία και κάλεσε όποιον έχει ενδιαφέρον να σπεύσει στις αρχές και να τακτοποιήσει τυχόν εκκρεμότητες. Αυτό αρκούσε. Θρυλείται πως έσπευσαν περισσότεροι άνθρωποι από αυτούς που ειχαν πρόβλημα και τα ταμεία του Γαλλικού κράτους εισέπραξαν μερικά δισ. ευρώ.
Η ιστορία λέγεται ήδη στους διαδρόμους διαφόρων υπουργείων, από τη στιγμή που έγινε γνωστό ότι οι ελληνικές αρχές- με καθυστέρηση αρκετών ετών βεβαίως- παρέλαβαν επισήμως λίστα με 10.588 κωδικούς ελλήνων φορολογουμένων που είχαν περίπου 6,5 δισ. ευρώ το 2006 - 2008 στην τράπεζα UBS (και κάποιες άλλες). Την αποκαλούμενη λίστα Μπόριανς, που πήρε το ονομά της από αυτό του υπουργού Οικονομικών του κρατιδίου Ρηνανίας-Βεστφαλίας.
Το δόγμα «πιάνουμε τους φοροφυγάδες και τους καθίζουμε στο σκαμνί» αλλάζει άρδην μετά τα ισχνά αποτελέσματα της λίστας Λαγκάρντ. Πλέον το δόγμα, δια στόματος Τρ. Αλεξιάδη αλλά και Γ. Βασιλειάδη (Γενικός Γραμματέας κατά της Διαφθορας) είναι «αυτό-ενοχοποίηση». Το οπλοστάσιο υπάρχει από τον Αύγουστο του 2015 με το νόμο 4336/14.08.2015 για την εθελοντική αποκάλυψη κεφαλαίων στο εσωτερικό και εξωτερικό, που ουσιαστικά προσφέρει φορολογική αλλά και ποινική αμνηστία και αναμένεται να ενδυναμωθεί.
Το είπε ξεκάθαρα άλλωστε ο κ. Βασιλειάδης μιλώντας την Παρασκευή στο ρ/σ Alpha: «…θα υπάρξει μηχανισμός για όσους θέλουν να καταγγείλουν τις καταθέσεις τους, χωρίς να γίνει ντόρος με το όνομά τους. Πρέπει όμως να υπάρξει και φορολογική δικαίωση για τους απλούς πολίτες. Στη Γερμανία υπολογίζεται ο φόρος της κλίμακας και ένα πρόστιμο για το ποσό των καταθέσεων στο εξωτερικό. Το υπουργείο Οικονομικών επεξεργάζεται και τις επόμενες μέρες θα μπορέσουμε να εμφυσήσουμε το πρόσωπο της ελληνικής δικαιοσύνης. Ενδεχομένως στην πρώτη φάση να γίνουν κάποιες εκπτώσεις στο πρόστιμο για τους αυτό-καταγγελθέντες».
Στόχος δηλαδή δεν είναι πλέον «η κάθαρση» όπως είχαμε συνηθίσει να ακούμε από τον αντιπολιτευόμενο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά το ρεαλιστικό «να γεμίσουμε τα δημόσια ταμεία». Άλλωστε, όπως λένε αρμόδιες πηγές, η λίστα Μπόριανς δεν περιέχει ονόματα (όπως π.χ η λίστα Λαγκάρντ) αλλά ΑΦΜ και στοιχεία γεννήσεως κλπ. Λέγεται μάλιστα πως υπάρχει ΑΦΜ με κατάθεση 50 εκατομμυρίων. Το βασικό ζητούμενο είναι η ταυτοποίηση ΑΦΜ με πρόσωπα και ακολούθως η διασταύρωση με άλλες λίστες.
Στη συνέχεια ο έλεγχος θα αφορά τυχόν εμπλοκή αυτών των προσώπων με δημόσιες συμβάσεις ώστε να ερευνηθούν τυχόν μίζες δωροδοκίας. Αν και προφανώς πλέον σε πρώτο πλανο είναι το δόγμα «γεμίστε τα ταμεία».