Αύξηση – ρεκόρ για τον πληθωρισμό στο 10,7%
Shutterstock
Shutterstock
Ευρωζώνη

Αύξηση – ρεκόρ για τον πληθωρισμό στο 10,7%

Ο πληθωρισμός της ευρωζώνης σημείωσε άνοδο για άλλη μια φορά αυτόν τον μήνα για να φτάσει σε ύψος - ρεκόρ, μετά τις περαιτέρω αυξήσεις των επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Η αύξηση των τιμών στην Ευρωζώνη εκτινάχθηκε στο 10,7% τον Οκτώβριο από 9,9% τον Σεπτέμβριο, ξεπερνώντας τις προσδοκίες στη δημοσκόπηση του Reuters για 10,2%.

Όλα αυτά, καθώς ο πληθωρισμός στη Γερμανία, την Ιταλία και τη Γαλλία αυξήθηκε περισσότερο από την πρόβλεψη, σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat.

Οι τιμές της ενέργειας συνεχίζουν να οδηγούν τον πληθωρισμό, αλλά τα τρόφιμα και τα εισαγόμενα βιομηχανικά αγαθά ώθησαν όλες τις τιμές ακόμα υψηλότερα, παρόλο που οι υπηρεσίες διαδραμάτισαν οριακό ρόλο αυτή τη φορά.

Η ΕΚΤ αύξησε τα επιτόκια συνολικά κατά 200 μονάδες βάσης τους τελευταίους τρεις μήνες και υποσχέθηκε περαιτέρω αυστηροποίηση τον Δεκέμβριο. Ωστόσο, οι αγορές έχουν αρχίσει να αναμένουν επιβράδυνση των αυξήσεων των επιτοκίων καθώς πλησιάζει η ύφεση και οι τιμές του φυσικού αερίου έχουν πέσει.

Ο πληθωρισμός εξαιρουμένων των μη επεξεργασμένων τροφίμων και ενέργειας επιταχύνθηκε στο 6,4% από 6,0%, ενώ ένα ακόμη πιο αυστηρό μέτρο που φιλτράρει επίσης το αλκοόλ και τον καπνό αυξήθηκε στο 5,0% από 4,8%.

Οι αγορές σημείωσαν αυξήσεις επιτοκίων την περασμένη εβδομάδα, αφού η επικεφαλής της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ έκανε ζοφερές προβλέψεις για την οικονομική ανάπτυξη, αλλά μια σειρά από άσχημα δεδομένα για τις τιμές, ανέτρεψαν το επενδυτικό κλίμα τουλάχιστον εν μέρει.

Το επιτόκιο καταθέσεων της ΕΚΤ, τώρα στο 1,5%, φαίνεται να κορυφώνεται λίγο κάτω από το 2,9% το 2023, ένα μεγάλο άλμα σε σύγκριση με τις προσδοκίες για γύρω στο 2,6% μετά τη συνεδρίαση πολιτικής της ΕΚΤ την περασμένη Πέμπτη. 

Αλλά αυτό εξακολουθεί να είναι χαμηλότερο από το 3,2% που είχαν τιμές οι αγορές μόλις πριν από λίγες εβδομάδες.

Μέρος της αλλαγής είναι ότι οι οικονομολόγοι αναμένουν τώρα ότι η ΕΕ θα βρίσκεται σε ύφεση μέχρι το τέλος του πρώτου τριμήνου του 2023 και μια τέτοια ύφεση είναι πιθανό να είναι φυσικά αποπληθωριστική, διευκολύνοντας τη δουλειά της ΕΚΤ.

Πηγή: Reuters