Το ποσό των 13 δισ. ευρώ καλείται να πληρώσει σε φόρους στην Ιρλανδία η Apple, καθώς η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφάνθηκε ότι η εταιρεία έχει παραβιάσει την κείμενη νομοθεσία σχετικά με τις κρατικές ενισχύσεις και τον αθέμιτο ανταγωνισμό. Αξιωματούχοι αναφέρουν ότι, εάν συνυπολογιστούν οι τόκοι, τότε το συνολικό ποσό αυξάνεται περίπου κατά 1 δισ. ευρώ.
Σύμφωνα με το Reuters, ωστόσο, το ποσό θα μπορούσε να μειωθεί, εφόσον οι άλλες χώρες, μεταξύ των οποίων και οι ΗΠΑ, αξιώσουν από τον τεχνολογικό κολοσσό να πληρώσει περισσότερους φόρους σε αυτές.
Σημειώνεται ότι το ποσό που επιβάλλουν οι ρυθμιστικές αρχές της αντιμονοπωλιακής νομοθεσίας της Κομισιόν είναι 40 φορές μεγαλύτερο από το ποσό που καλούνται να πληρώσουν εταιρείες σε αντίστοιχες περιπτώσεις.
Η επίτροπος της Κομισιόν, Margrethe Vestager δήλωσε: «Τα κράτη μέλη δεν μπορούν να παρέχουν φορολογικά οφέλη σε ορισμένες εταιρείες, αυτό είναι παράνομο».
«Η έρευνα της Επιτροπής κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η Ιρλανδία χορήγησε παράνομα φορολογικά οφέλη στην Apple, οφέλη που της επέτρεπαν να πληρώνει σημαντικά λιγότερο φόρο απ΄ άλλες επιχειρήσεις εδώ και χρόνια», συμπλήρωσε σημειώνοντας ότι η εταιρεία κατέβαλε φόρο 0,005-1%.
H μετοχή της Apple υποχώρησε 1,6% μετά την ανακοίνωση.
Αντιδράσεις από Ιρλανδία και Apple
Τόσο η Apple, όσο και η Ιρλανδία απορρίπτουν την κατηγορία. Απο την πλευρά του ο υπουργός Οικονομικών της Ιρλανδίας δήλωσε ότι «διαφωνεί έντονα» με την απόφαση της Κομισιόν, ενώ η Apple ανακοίνωσε ότι θα ασκήσει έφεση κατά της απόφασης.
«Η απόφαση δεν μου αφήνει άλλη επιλογή παρά να ζητήσω την έγκριση της κυβέρνησης για να ασκήσω έφεση. Είναι απαραίτητο για να υπερασπιστώ την ακεραιότητα του φορολογικού συστήματός μας· για να προσφέρω φορολογική βεβαιότητα στις επιχειρήσεις· και για να αμφισβητήσω την παρείσφρηση των κανόνων της ΕΕ περί κρατικής αρωγής στη φορολογική αρμοδιότητα των κυρίαρχων κρατών μελών», δήλωσε ο ιρλανδός υπουργός Οικονομικών.
Το ιρλανδικό υπουργείο Οικονομικών αναφέρει πως η θέση του παραμένει ότι καταβλήθηκε το πλήρες ποσό των φόρων και δεν παρασχέθηκε καμιά κρατική βοήθεια. Η Ιρλανδία δεν επεφύλαξε ευνοϊκή φορολογική μεταχείριση στην Apple και δεν κάνει συμφωνίες με φορολογουμένους, προσθέτει.
Από τη μεριά της η Apple με ανακοίνωσε σημειώνει ότι «ακολουθεί τον νόμο» και πληρώνει «όλους τους φόρους που οφείλουμε οπουδήποτε λειτουργούμε. Θα ασκήσουμε έφεση και έχουμε την πεποίθηση πως η απόφαση θα ανατραπεί»,
«Η υπόθεση της Επιτροπής δεν αφορά το πόσο πληρώνει η Apple σε φόρους, αφορά το ποια κυβέρνηση συγκεντρώνει τα χρήματα. Θα έχει βαθειά και επιζήμια επίδραση στις επενδύσεις και τη δημιουργία θέσεων εργασίας στην Ευρώπη», υποστηρίζει ακόμη η Apple.
Το χρονικό της υπόθεσης
Σύμφωνα με την Κομισιόν, το ιρλανδικό φορολογικό καθεστώς επέτρεπε στην εταιρεία να αποφεύγει τη φορολογία των κερδών της στην ενιαία αγορά της ΕΕ, καθώς τα κέρδη καταγράφονταν στην Ιρλανδία και όχι στην χώρα που πραγματοποιούνταν η συναλλαγή, σύμφωνα με τη ρυθμιστική αρχή.
Η επίσημη διαδικασίας της έρευνας της Κομισιόν για τις πρακτικές της Apple «άνοιξε» το 2014, με την Κομισιόν να κατηγορεί την κατασκευάστρια των κινητών iPhone ότι έχει ένα «σημαντικό πλεονέκτημα» στον ανταγωνισμό με τις άλλες εταιρείες.
Η συμφωνία της εταιρείας με την ιρλανδική κυβέρνηση θεωρήθηκε ότι αποτελεί «παράθυρο» φοροαπαλλαγής, που επιτρέπει στην εταιρεία να αποκρύπτει σχεδόν τα 2/3 των κερδών της.
Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ