Του Απόστολου Σκουμπούρη
Υπάρχουν εταιρείες – διαμάντια στην ελληνική επικράτεια, με εξαιρετικές επιδόσεις, με προϊόντα ή υπηρεσίες ευθέως ανταγωνιστικές στο εξωτερικό, εταιρείες με εγνωσμένα καλό management, εκατοντάδες εργαζόμενους αλλά και leader ή υπολογίσιμες – κάποιες εξ'' αυτών – σε διεθνές επίπεδο.
Εταιρείες από όλους τους κλάδους, υπηρεσιών, τεχνολογίας, μεταποίησης, τροφίμων ή ποτών, που μολονότι – ορισμένες – δεν είναι πολύ γνωστές στο ευρύ κοινό, εντούτοις είναι αξιοσημείωτες επιχειρηματικές οντότητες.
Αυτές οι επιχειρήσεις δεν είναι εισηγμένες στο ελληνικό χρηματιστήριο, όμως δεν αποκλείεται μελλοντικά να αποτελέσουν μέλη του, αν και εφόσον υπάρξουν οι συγκυρίες και ταιριάξει το επιχειρηματικοοικονομικό timing.
Σε κάθε περίπτωση η διοίκηση του Χ.Α. έχει ξεκινήσει εδώ και ενάμιση περίπου χρόνο την προβολή ποιοτικών εταιρειών που δεν είναι μέλη του, σε μια προσπάθεια να γνωρίσει το κοινό τις ξεχωριστές επιχειρηματικές περιπτώσεις, αλλά και να εξοικειωθούν και οι επιχειρήσεις με το «πνεύμα» της ελληνικής κεφαλαιαγοράς.
Άλλωστε, ένα χρηματιστήριο που φιλοδοξεί να κάνει ολιστικό focus στην επιχειρηματικότητα και να «διαφημίζει» την επιτυχία, δεν περιορίζεται μόνο στις εταιρείες μέλη του, αλλά «ακουμπά» όλη την επιχειρηματικότητα, απ'' όπου κι αν προέρχεται.
Πόσο μάλλον που πλέον, μέσω της νεοσύστατης αγοράς ομολόγων, ακόμη και οι μη εισηγμένες εταιρείες μπορούν να εκδίδουν ομολογίες και να χρηματοδοτούνται ικανοποιητικά και «φθηνά».
Τον Μάιο του 2016, ιδιαίτερη αίσθηση είχε κάνει η εκδήλωση προβολής τεσσάρων εξαιρετικών ελληνικών επιχειρήσεων, με τους παρευρισκόμενους να μένουν έκπληκτοι από το επίπεδο των παρουσιάσεων και την ποιότητα εταιρειών που κάποιες εξ αυτών, ήταν (εντελώς) άγνωστες. Ο λόγος για τις... γνωστές Sunlight και DEMO αλλά και τις... άγνωστες SYCHEM και Raymetrics. Εξαιρετικές περιπτώσεις και οι τέσσερις.
Πρόσφατα, τη Δευτέρα 29 Μαΐου 2017 παρουσιάστηκαν τέσσερις επίσης εξαιρετικές – και ξεχωριστές στο είδους τους επιχειρήσεις, που ίσως εν ευθέτω χρόνω αποτελέσουν μέλη του Χ.Α.. Ο λόγος για τις Septona, Siamidis, SALFO & Associates και Olympian Green.
Τα τρία «διαμάντια» της Βορείου Ελλάδος
Την περασμένη Τετάρτη 14 Ιουνίου, το καμπανάκι της έναρξης της συνεδρίασης «χτύπησαν» τρεις ακόμη ποιοτικές ελληνικές εταιρείες. Από ετερόκλητους κλάδους και τομείς, αλλά με κοινό παρανομαστή ότι αφενός προέρχονται από τη Βόρεια Ελλάδα, αφετέρου, επενδύουν διαρκώς, ούσες πρωτοπόρες στον τομέα τους.
Ο λόγος για την Ηπειρωτική Βιομηχανία Εμφιαλώσεων πιο γνωστή ως... ΒΙΚΟΣ, την Ελληνική Ζύμη και τη Sunlight Recycling, τη θυγατρική της Συστήματα Sunlight «εντεταλμένης» στην ανακύκλωση.
Πρόκειται για τρεις εταιρείες που διακρίθηκαν στο θεσμό «Ελληνική Αξία» Βορείου Ελλάδος 2017 με τα εξής βραβεία:
Ελληνική Ζύμη: Βραβείο Αριστείας Μεγάλης Επιχείρησης
Βίκος: Βραβείο Περιφερειακής Αριστείας Ήπειρος
Sunlight Recycling: Βραβείο Περιβαλλοντικής Αριστείας
Ελληνική Ζύμη – Αραμπατζής
Πρόκειται για τη μεγαλύτερη εταιρεία παραγωγής ζύμης στην Ελλάδα με δύο εργοστάσια παραγωγής ενώ ολοκληρώνεται και ένα τρίτο, 22 γραμμές παραγωγής, 515 άτομα προσωπικό και 6.000 σημεία πώλησης σ'' όλη την Ελλάδα! Διαθέτει 41 brands ενώ εξάγει τα προϊόντα της σε 49 χώρες.
Η δομή λειτουργίας της εταιρείας, στηρίζεται στην παραγωγική μονάδα που βρίσκεται στη Βιομηχανική Περιοχή Θεσσαλονίκης, σε ιδιόκτητο χώρο 41.420 τ.μ. και υποστηρίζεται από ένα εκτεταμένο δίκτυο πωλήσεων που τροφοδοτείται από ιδιόκτητο στόλο αυτοκινήτων, τρία υποκαταστήματα (Αθήνα, Πάτρα, Ιωάννινα), αλλά και συνεργάτες σε όλη την Ελλάδα.
Η Ελληνική Ζύμη – Αραμπατζής είναι μία από τις πιο σύγχρονες βιομηχανίες τροφίμων της Ελλάδας αλλά και της Ευρώπης, που από την ίδρυσή της λειτουργεί σύμφωνα με τις πιο υψηλές πιστοποιήσεις ποιότητες.
Η ποιότητα σε όλα τα στάδια πιστοποιείται σύμφωνα με τα πρότυπα: BS ΕΝ ISO 9001:2008, BS ΕΝ ISO 22000:2005, ΙFS International Food Standard Issue 6: April 2014 (Higher Level) και BRC Global Standard for Food Safety Issue 7: January 2015 (Grade A).
Μιλώντας στην εκδήλωση του Χ.Α. ο κ. Κων/νος Αραμπατζής, Marketing Manager της εταιρείας Ελληνική Ζύμη σημείωσε ότι για τη χρήση του 2017 αναμένεται ο κύκλος εργασιών της εταιρείας να ανέλθει στα 67 εκατ. ευρώ, ενώ περίπου το 28% προέρχεται από εξαγωγές, οι οποίες το 2012 ήταν μόλις στο 12%.
Επισήμανε ότι πλην της Αφρικής η Ελληνική Ζύμη έχει παρουσία στις υπόλοιπες Ηπείρους, με τελευταία χώρα εισόδου τη Σαουδική Αραβία, ενώ τόνισε ότι οι επενδύσεις της εταιρείας δε γίνονται με δανεισμό αλλά με ίδια κεφάλαια.
Έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στην προσπάθεια διάδοσης των προϊόντων της ελληνικής αγοράς τα οποία χαρακτήρισε εξαιρετικά, τονίζοντας ότι στόχος της εταιρείας είναι να συμβάλει με τα προϊόντα της ώστε να γίνει παγκόσμια τάση η μεσογειακή παραγωγή.
Ηπειρωτική Βιομηχανία Εμφιαλώσεων ΒΙΚΟΣ
Η ΒΙΚΟΣ είναι μια οικογενειακή επιχείρηση που ιδρύθηκε το 1990 αλλά το πρώτο μπουκάλι νερού Βίκος εμφιαλώθηκε τον Απρίλιο του ''92, οπότε φέτος συμπλήρωσε 25 χρόνια λειτουργίας, τα οποία γιόρτασε με την αναγγελία νέων επενδύσεων 25 εκατ. ευρώ!
Στα 25 χρόνια λειτουργίας της η ΒΙΚΟΣ έχει κάνει συνολικές επενδύσεις 25 εκατ. ευρώ, δημιουργώντας 28 γραμμές παραγωγής, 11 γραμμές εμφιάλωσης νερού, 17 γραμμές παραγωγής preforms και πωμάτων, τρία εργοστάσια και δύο logistic centers.
Είναι η πρώτη εταιρεία του χώρου που έλαβε τις πιο αυστηρές πιστοποιήσεις από διεθνείς φορείς για τη διάρθρωση και λειτουργία της σε όλα τα επίπεδα, ενώ είναι η πρώτη εταιρεία του κλάδου της που έχει πιστοποιητικό HACCP με πρώτη πιστοποίηση από το Φεβρουάριο του 2000.
Λειτουργεί τρία υπερσύγχρονα εργοστάσια με καθετοποιημένη παραγωγή. Τα δύο εργοστάσια παράγουν εμφιαλωμένα νερά και αναψυκτικά και βρίσκονται στα παραδοσιακά και αυστηρά προστατευόμενα Ζαγοροχώρια, ενώ το τρίτο εργοστάσιο, η PETCOM Plastics, βρίσκεται στη ΒΙΠΕ Ιωαννίνων και παράγει πλαστικά προπλάσματα (preforms) από PET και πώματα. Επίσης, διαθέτει δικά της κέντρα logistics στην Αθήνα και Θεσ/νίκη.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η καινούρια γραμμή την Περίβλεπτο, θα έχει τη δυνατότητα παραγωγής 81.000 μπουκαλιών (0,5 λίτρου) την ώρα! Απασχολεί σήμερα περί τα 300 άτομα ως μόνιμους υπαλλήλους – πέραν των εποχικών – ενώ πλέον σημαντικό βάρος δίνεται στην ανάπτυξη της αγοράς αναψυκτικών όπου τα περιθώρια αύξησης μεριδίων είναι πολύ μεγάλα.
Στα αναψυκτικά εισήλθε τα τελευταία χρόνια μετά από δύο έτη εντατικής έρευνας, λανσάροντας οκτώ διαφορετικές γεύσεις και δημιουργώντας, παράλληλα, μία νέα κατηγορία προϊόντων, τα Φυσικά Μεταλλικά Αναψυκτικά «Βίκος».
Μιλώντας στην εκδήλωση του Χ.Α. ο κ. Κων/νος Σεπετάς, Διευθυντής Πωλήσεων & Μάρκετινγκ τόνισε ότι «η σημερινή μέρα αποτελεί ένα ακόμη σημαντικό ορόσημο στην 25ετή πορεία της ΒΙΚΟΣ που μας έχει φέρει στην κορυφή της ελληνικής αγοράς».
Μιλώντας για τις νέες επενδύσεις των 25 εκατ. ευρώ ο κ. Σεπετάς επισήμανε ότι «είναι επένδυση που έρχεται να προστεθεί σε μια πολύ θετική χρονιά για την εταιρεία, με σημαντική αύξηση στον κύκλο εργασιών που για το 2016 προσέγγισε τα 68 εκατ. ευρώ έχοντας περαιτέρω αυξητικές τάσεις όπως φαίνεται από το α' 5μηνο του 2017. Επένδυση που πραγματοποιείται με ίδια κεφάλαια, δίνει αξία και τόνωση στην τοπική οικονομία της Ηπείρου, και δημιουργεί νέες θέσεις εργασίας».
Sunlight Recycling
Η Sunlight Recycling αποτελεί το βραχίονα Ανακύκλωσης Συσσωρευτών Μολύβδου-Οξέος, της Συστήματα Sunlight του ομίλου Olympia, της οποίας σήμερα Παρασκευή ολοκληρώνεται η δημόσια προσφορά για το ομόλογο των 50 εκατ. ευρώ, διαδικασία που ξεκίνησε την Τετάρτη.
Η Sunlight Recycling δημιουργήθηκε το 2014 μέσω επένδυσης 31 εκατ. ευρώ, εδρεύει σε έκταση 42 στρεμμάτων στη ΒΙ.ΠΕ. Κομοτηνής και αποτελεί την πιο σύγχρονη -τεχνολογικά και περιβαλλοντικά - μονάδα ανακύκλωσης μπαταριών μολύβδου στην Ευρώπη, πιστοποιημένη κατά ISO 14.001.
Είναι μια μονάδα εξοπλισμένη με τεχνολογίες αιχμής, κατασκευασμένη σύμφωνα με τις υψηλότερες διεθνείς προδιαγραφές και δυνατότητα ανακύκλωσης 25.000 τόνων χρησιμοποιημένων μπαταριών ετησίως.
Έχει ολιστική προσέγγιση ανακύκλωσης, από τη συλλογή και συγκέντρωση των χρησιμοποιημένων μπαταριών, την ανακύκλωσή τους με βάση διεθνή πρότυπα ποιότητας, και την αξιοποίηση των προϊόντων ανακύκλωσης για παραγωγή νέων μπαταριών από τη Συστήματα Sunlight, μέσω της εφαρμογής του μοντέλου της κυκλικής οικονομίας.
Μέσω της ανακύκλωσης ο όμιλος Sunlight καλύπτει περίπου το 50% των αναγκών του σε πρώτες ύλες. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Sunlight Recycling εφόσον ενισχυθεί η ανακύκλωση μπαταριών μολύβδου οξέως και η χώρα μας φτάσει στα επίπεδα του ευρωπαϊκού μέσου όρου τότε μπορεί να δημιουργηθεί μια αγορά με εκτιμώμενο τζίρο 70 έως 100 εκατ. ευρώ, με υψηλή προστιθέμενη αξία για την οικονομία της χώρας.
Το σοβαρότερο πρόβλημα σε αυτήν την κατεύθυνση είναι ότι υπάρχει ένα σημαντικό κομμάτι της συγκεκριμένης αγοράς που δεν καταγράφεται επισήμως.
Μιλώντας στην εκδήλωση του Χ.Α. ο κ. Σπύρος Κόπολας, γενικός διευθυντής της Sunlight Recycling και πρωτοπόρος των συστημάτων ανακύκλωσης και φίλιων προς το περιβάλλον επενδύσεων στην Ελλάδα, ανέφερε ότι η εταιρεία είναι μέλος ενός ομίλου αποτελούμενου από εφτά εταιρείες, με 5.800 εργαζόμενους, 2,5 δισ. τζίρο σε έξι χώρες.
Τόνισε ότι η Sunlight Recycling δημιουργήθηκε με στόχο την ολοκληρωμένη ανακύκλωση, ενώ μειώνει την εξαγωγή συναλλάγματος κατά 40 εκατ. ευρώ, λόγω μείωσης εισαγωγών μολύβδου.
Σημείωσε ότι κάνει πωλήσεις 29 εκατ. ευρώ, ενώ έχει δυνατότητα παραγωγής 16.500 τόνους μολύβδου.