Ο επικεφαλής του ESM (o μεγαλύτερος δανειστής της Ελλάδος) Κλάους Ρέγκλινγκ εκτιμά ότι το δημόσιο χρέος της χώρας μας παραμένει βιώσιμο παρά την αύξησή του την περίοδο της πανδημίας.
Ο κ. Ρέγκλινγκ μιλώντας στο συνέδριο των Δελφών υποστήριξε ότι η άνοδος του δημοσίου χρέους αλλά και του δημοσιονομικού ελλείμματος ήταν επιβεβλημένα προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι συνέπειες από την κρίση της πανδημίας. Υποστήριξε ωστόσο ότι το δημόσιο χρέος της Ελλάδος παραμένει βιώσιμο και συντρέχουν τουλάχιστον τρεις λόγοι αισιοδοξίας.
Πρώτον, η κυβέρνηση μερίμνησε ως να υπάρξει μια πολύ καλή δημοσιονομική κατάσταση της χώρας το 2019 πριν ξεσπάσει η κρίση.
Δεύτερον, η δομή του δημοσίου χρέους μετά την αναδιάρθρωση του, είναι τέτοια που διασφαλίζει για πολλά χρόνια ένα πολύ χαμηλό κόστος για την εξυπηρέτηση του. Το 55% περίπου του δημόσιου χρέους αφορά σε χαμηλότοκα δάνεια πολύ μακράς διάρκειας που έχει χορηγήσει ο ESM.
Τρίτον, η νομισματική πολιτική που ακολουθεί η ΕΚΤ καθώς και τα έκτακτα μέτρα που εφαρμόζει στην περίοδο της κρίσεως, συνέβαλαν καθοριστικά στην αποκλιμάκωση των επιτοκίων των ελληνικών ομολόγων.
Σε κάθε περίπτωση ο κ. Ρέγκλινγκ υπογράμμισε ότι αύξηση τόσο του δημοσίου χρέους της Ελλάδος όσο και των υπολοίπων χωρών της Ε.Ε, αλλά και η αναστολή των δημοσιονομικών κανόνων του Συμφώνου Σταθερότητας, απετέλεσαν την ενδεδειγμένη αντίδραση των κυβερνήσεων προκειμένου να ξεπεραστούν τα προβλήματα που προκάλεσε η πανδημία.
Ωστόσο, υπογράμμισε ότι μετά το τέλος της πανδημίας η Ελλάδα θα πρέπει να επιστρέψει στον δρόμο των πρωτογενών πλεονασμάτων, όπως άλλωστε έχει δεσμευτεί στο πρόγραμμα Σταθερότητας που υπέβαλε πρόσφατα στην Ε.Ε. Αναφερόμενος στις προκλήσεις που θα κληθεί να αντιμετωπίσει η κυβέρνηση ο κ. Ρέγκλινγκ, εμφανίστηκε αισιόδοξος χαρακτηρίζοντάς τες «διαχειρίσιμες».
Σε αυτές περιλαμβάνονται οι μεταρρυθμίσεις που πρέπει να εφαρμόσει, προκειμένου να βελτιωθεί η ανταγωνιστικότητα της οικονομίας, η αντιμετώπιση του δημογραφικού προβλήματος καθώς και η επίτευξη διατηρήσιμων ρυθμών ανάπτυξης