O Γιώργος Κατρούγκαλος έφυγε, οι εμμονές όσον αφορά στην άσκηση της φορολογικής πολιτικής όμως έμειναν στον ΣΥΡΙΖΑ. Ο πρώην υπουργός Εργασίας «θυσιάστηκε» για να αμβλυνθούν οι εντυπώσεις που προκάλεσε η δήλωσή του περί πρόθεσης επαναφοράς του μέτρου που συνδέει τις ασφαλιστικές εισφορές με το δηλωθέν εισόδημα. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι το κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ έχει αποκηρύξει και τις πολιτικές επιβολής υψηλών φορολογικών συντελεστών στο… όνομα της δικαιοσύνης οι οποίες τελικώς καταλήγουν να ευνοούν όχι τους φτωχότερους όπως ισχυρίζεται ο κ. Κατρούγκαλος αλλά τους φοροφυγάδες.
Ο αποπεμφθείς από τα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ δεν έκανε τίποτα περισσότερο στις δηλώσεις του από το να υπερασπιστεί την πολιτική που εφάρμοσε το κόμμα του όταν ήταν στην κυβέρνηση και μάλιστα με καταστροφικές οικονομικές συνέπειες.
Η σύνδεση των ασφαλιστικών εισφορών με το εισόδημα έγινε με τον νόμο Κατρούγκαλου και εξακολούθησε να εφαρμόζεται και όταν ανέλαβε το υπουργείο Εργασίας η σημερινή τομεάρχης οικονομικών του κόμματος Έφη Αχτσιόγλου. Τι έγινε δηλαδή; Ένα εξωφρενικό σύστημα που έφτανε να αποσπά το 20% των φορολογητέων κερδών του επαγγελματία και μάλιστα με βάση τα κέρδη της προ-προηγούμενης χρονιάς καθώς δεν υπήρχε δυνατότητα υπολογισμού με βάση τα κέρδη του τρέχοντος έτους.
Ποιο ήταν το αποτέλεσμα της πολιτικής αυτής το οποίο αποτυπώθηκε ξεκάθαρα στα επίσημα στοιχεία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων; Να εκτοξευτεί η φοροδιαφυγή και να κυριαρχήσει στη χώρα η λεγόμενη «φοροδιαφυγή επιβίωσης» που σημαίνει ότι όποιος δεν έκλεβε, έκλεινε υπό το βάρος των φόρων και των εισφορών το άθροισμα των οποίων έφτανε στο 70%.
Τι έδειξαν τα νούμερα; Το 2014, δηλαδή πριν εφαρμοστεί η πολιτική σύνδεσης των εισφορών με τα φορολογητέα κέρδη, οι αυτοαπασχολούμενοι δήλωναν στην εφορία αθροιστικό εισόδημα 5 δις. ευρώ. Τι δηλώθηκε το 2017 με ενεργό τον καινούργιο τρόπο υπολογισμού; 3,44 δις. ευρώ. Αυτοί που ούτως ή άλλως δήλωναν πολύ χαμηλά έσοδα πλήρωσαν ακόμη λιγότερες εισφορές (με καταστροφικές βέβαια συνέπειες για την σύνταξή τους κάτι που θα φανεί όταν θα έρθει η ώρα της συνταξιοδότησης), η μεσαία τάξη και οι ειλικρινείς φορολογούμενοι καταστράφηκαν και το δημόσιο έχασε τεράστια ποσά από φόρους καθιστώντας τη συγκεκριμένη πολιτική που ανέσυρε ο κ. Κατρούγκαλος εξαιρετικά ζημιογόνα για τα συμφέροντα του δημοσίου.
Και τώρα που έφυγε ο Κατρούγκαλος έκλεισε το θέμα; Όχι είναι η απάντηση. Διότι η νοοτροπία κυριαρχεί στο πρόγραμμα του κόμματος. Χαρακτηριστικό παράδειγμα τα μερίσματα. Ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει να διπλασιάσει τον συντελεστή φορολόγησης των μερισμάτων για να κερδίσει φορολογικά έσοδα της τάξεως των 50 εκατ. ευρώ (ψίχουλα μπροστά στα δισεκατομμύρια που κοστίζουν οι παροχές που έχει εξαγγείλει).
Τι έδειξαν τα στοιχεία των τελευταίων ετών αποτυπώνοντας τις επιπτώσεις της πολιτικής που ακολούθησε η σημερινή κυβέρνηση; Ότι η μείωση του συντελεστή φορολόγησης των μερισμάτων εκτόξευσε τα δηλωθέντα εισοδήματα. Πόσα ήταν τα μερίσματα του 2017; Περίπου 4,5 δις. ευρώ. Πόσα ήταν το 2021; (δεν έχουν δημοσιευτεί νεώτερα στοιχεία) Περισσότερα από 6,7 δις. ευρώ ενώ το 2022 και φέτος αναμένονται ακόμη υψηλότερα νούμερα. Τι έκανε επομένως η πολιτική μείωσης των φορολογικών συντελεστών; Επέτρεψε στις γενικές συνελεύσεις να ξεκλειδώσουν τα μπαούλα, να διανείμουν μερίσματα, τα επιπλέον 2,2 δις. ευρώ (1% του ΑΕΠ) να πέσουν στην αγορά, να παράξουν φορολογικά έσοδα από έμμεσους φόρους και να κερδίσει έτσι και ο μέτοχος και το κράτος. Δεν είναι λοιπόν θέμα Κατρούγκαλου. Είναι θέμα νοοτροπίας του κόμματος.
Διαβάστε ακόμα:
Αμετανόητος ο Γ. Κατρούγκαλος: Θέλει να επαναφέρει το «χαράτσι» στους ελεύθερους επαγγελματίες