“Μόνο με ηρωικές προσπάθειες θα πετύχει η Ελλάδα ένα πρωτογενές πλεόνασμα της τάξης του 3,5%”, δήλωσε σε συνέντευξη η επικεφαλής του ΔΝΤ, Christine Lagarde.
"Το τελευταίο πράγμα που χρειάζεται η Ελλάδα είναι καθυστερήσεις, συμφωνούμε με κυβέρνηση σε αυτό", σημείωσε στην συνέντευξη Τύπου.
Σε ερώτηση που της τέθηκε για το κατά πόσο είναι εφικτός ο στόχος της Ελλάδας, η Ch. Lagarde δήλωσε σκεπτική, ενώ απάντησε πως «πρόκειται για εντελώς μη ρεαλιστικούς στόχους αυτούς που βραχυπρόθεσμα μιλούν για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5%».
Από την άλλη, εκτιμά πως "με πάρα πολύ ηρωικές προσπάθειες, η Ελλάδα θα μπορούσε να πετύχει το 3,5% πλεονάσματος, μόνο σε μακροπρόθεσμο επίπεδο".
Παράλληλα, σύμφωνα με το ΑΠΕ, επισήμανε ότι η ίδια ανέφερε πως η Ελλάδα χρειάζεται «σταθερότητα, βιωσιμότητα και εθνική κυριαρχία» και πως γι' αυτό θα πρέπει να γίνουν ρεαλιστικές υποθέσεις για τα μακροοικονομικά μεγέθη, το είδος των μέτρων.
Ταυτοχρόνως για το χρέος απαιτείται μία λύση η οποία θα αφορά τόσο στις λήξεις των ομολόγων, αλλά και στο ύψος των επιτοκίων. Επανέλαβε δε τη γνωστή θέση του ΔΝΤ περί της ανάγκης ύπαρξης δύο πυλώνων, στους οποίους θα στηριχθεί το ελληνικό πρόγραμμα, ήτοι τις μεταρρυθμίσεις και την ελάφρυνση του χρέους. Προσέθεσε, όμως, ότι απαιτούνται και "ρεαλιστικές προσεγγίσεις".
Διαβεβαίωσε ότι το ΔΝΤ κάνει ότι είναι δυνατόν προς την κατεύθυνση αυτή, καταβάλλοντας μάλιστα κοπιώδη προσπάθεια.
Σύμφωνα με το ιταλικό πρακτορείο ειδήσεων, η επικεφαλής του ΔΝΤ εμφανίστηκε ανήσυχη για ένα ενδεχόμενο Brexit, ενώ σχολίασε πως η ανάκαμψη έχει επιβραδυνθεί λόγω της αυξημένης ανεργίας, του υψηλού χρέους και των μειωμένων επενδύσεων.
Τόνισε πως η ψήφος των Βρετανών στο δημοψήφισμα στις 23 Ιουνίου υπέρ της αποχώρησης από την Ευρωπαϊκή Ένωση ενδέχεται να προκαλέσει εκτεταμένη αβεβαιότητα, αλλά πρόσθεσε πως ελπίζει ότι αυτό δεν συμβεί.
«Τα κράτη μέλη της ΕΕ έχουν έναν μακρόχρονο γάμο. Είναι προσωπική μου ευχή όχι αυτός δεν θα διαλυθεί. Και όπως όλοι σε όλους τους γάμους, οι καλές συζητήσεις μπορούν πράγματι να βοηθήσουν», υπογράμμισε η ίδια.
Υπογράμμισε πως "οι γεωπολιτικές συγκρούσεις, οι προσφυγικές ροές, το ενδεχόμενο εξόδου της Βρετανίας από την ΕΕ, περιπλέκουν την κατάσταση με άμεσες και έμμεσες οικονομικές επιπτώσεις".
Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο δεν θα εγκαταλείψει το πρόγραμμα στήριξης της οικονομίας της Ελλάδας, όμως η συμμετοχή του ενδέχεται να τροποποιηθεί ανάλογα με το πώς θα αναπροσαρμοστεί το πρόγραμμα, δήλωσε σήμερα η Γενική Διευθύντρια του διεθνούς χρηματοπιστωτικού οργανισμού αυτού, η Ch. Lagarde.
«Δεν θα αποχωρήσουμε», ανέφερε η Lagarde ερωτηθείσα σχετικά στο πλαίσιο της έναρξης των εαρινών συνόδων του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας. «Η μορφή της συμμετοχής μας μπορεί να μεταβληθεί, ανάλογα με τις δεσμεύσεις της Ελλάδας και την ανάληψη υποχρεώσεων από μέρους των Ευρωπαίων εταίρων, όμως δεν θα αποχωρήσουμε», επέμεινε η ίδια.
Η Lagarde επανέλαβε ότι η Ελλάδα χρειάζεται ελάφρυνση χρέους, πράγμα «που δεν σημαίνει απαραιτήτως κούρεμα» του κεφαλαίου των δανείων που έχει λάβει. Το ΔΝΤ, πρόσθεσε, είναι ανοικτό στην παράταση του χρονοδιαγράμματος αποπληρωμής των δανείων και των ομολόγων, της περιόδου χάριτος ή της μείωσης των επιτοκίων.
Απάντηση J. Dijsselbloem: Εφικτός ο στόχος για 3,5% πλεόνασμα
Κληθείς από τον ανταποκριτή Μιχάλη Ιγνατίου να σχολιάσει τις δηλώσεις που είχε κάνει λίγα λεπτά νωρίτερα η κ. Λαγκάρντ και ειδικά τη φράση πως το πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% απαιτεί ηρωικές προσπάθειες των Ελλήνων και είναι μη ρεαλιστικό μεσοπρόθεσμα ο Jeroen Dijsselbloem δεν έκρυψε τη δυσφορία του. «Ο στόχος του 3,5% πράγματι απαιτεί ηρωικές προσπάθειες, αλλά είναι εφικτός», τόνισε και διευκρίνισε πως το πλαίσιο το οποίο συζητούν ελληνική κυβέρνηση και θεσμοί είναι η συμφωνία του καλοκαιριού.
«H εμπιστοσύνη Ελλάδας και πιστωτών παραμένει αδύναμη» προειδοποίησε την Πέμπτη από την Ουάσινγκτον ο Jeroen Dijsselbloem, ο οποίος θα συμμετάσχει στις εργασίες της εαρινής Συνόδου που αρχίζουν την Παρασκευή.
«Οι δομικές μεταρρυθμίσεις ποτέ δεν θα είναι εύκολες, αλλά απλώς πρέπει να κάνουμε περισσότερα» ανέφερε δε ο πρόεδρος του Εurogroup σε ομιλία του στο Peterson Institute.
«Εφόσον η Ελλάδα υλοποιήσει τις δεσμεύσεις της, τότε έχουμε δεσμευτεί ότι θα υπάρξει ελάφρυνση του χρέους» δήλωσε πάντως.
Όπως τόνισε ο Jeroen Dijsselbloem, το πλαίσιο πάνω στο οποίο γίνονται οι συζητήσεις με την Ελλάδα είναι η συμφωνία του περασμένου Ιουλίου.
Όσον αφορά τα νομοσχέδια για το φορολογικό και το ασφαλιστικό που προτίθεται να καταθέσει η Αθήνα στη Βουλή, ο Ολλανδός υπουργός Οικονομικών απέφυγε να κάνει συγκεκριμένα σχόλια, έκανε όμως λόγο για ενδεχόμενες τροποποιήσεις.