Μέτρα περαιτέρω ενίσχυσης ειδικά των νέων προκειμένου να καλύψουν τις στεγαστικές ανάγκες τους εξετάζει η κυβέρνηση όπως αποκάλυψε η υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας Δόμνα Μιχαηλίδου.
Εξετάζουμε κάποια νέα κίνητρα με το υπουργείο Οικονομικών είπε χαρακτηριστικά η υπουργός Κοινωνικής Συνοχής, μιλώντας στην ΕΡΤ, με τη δημόσια τηλεόραση να αναφέρει ότι ένα από τα πολλά σενάρια που ακούγονται είναι έχει να κάνει με την πιθανότητα να δοθεί επίδομα ενοικίου σε νέους ανθρώπους με ηλικιακά αλλά και εισοδηματικά κριτήρια.
Παράλληλα η κ. Μιχαηλίδου τόνισε ότι «κίνητρα έχουμε ήδη. Δηλαδή το Σπίτι μου Ι και το Σπίτι μου ΙΙ, είναι προγράμματα τα οποία ακολουθούν και τη λογική του να δίνουμε προτεραιότητα στους νέους. Δεδομένου ότι το στεγαστικό ζήτημα είναι ένα ζήτημα που αφορά σε όλη την οικονομία, σε όλη την κοινωνία πλέον δεν είναι μόνο στους νέους, είναι και σε ανθρώπους οι οποίοι είναι μέχρι 50 ετών.
Αλλά αυτό που βλέπουμε είναι ότι ιδιαίτερα σε νέους ανθρώπους, πρέπει να δώσουμε ακόμη πιο πολλά κίνητρα για να ξεκινήσουν την διαδικασία της τεκνοποίησης ακόμα πιο νωρίς[…] δεν μπορώ να σας πω παραπάνω γιατί δεν είναι κάτι ώριμο για να σας το αναφέρω, αλλά κοιτάμε και φορολογικούς συντελεστές και πώς αυτοί μπορούν να διαφοροποιηθούν, αν μπορούν και αν έχουμε το δημοσιονομικό χώρο να διαφοροποιηθούν.
Αυτό που κοιτάμε από το δικό μας υπουργείο είναι αντίστοιχες εισηγήσεις στο υπουργείο Οικονομικών για να δούμε πώς βοηθούμε νέους ανθρώπους σε αυτή την κίνηση της ζωής τους αντίστοιχα με τα προγράμματα τα οποία έχουμε φέρει και προτεραιοποιούν τις νεαρότερες ηλικίες[…] Στοχεύουμε στο να βοηθήσουμε τα νοικοκυριά να έχουν μια στέγη από πάνω τους, η οποία να είναι πιο οικονομικά προσβάσιμη από αυτήν που βλέπουμε σήμερα[…]».
«Το δημογραφικό είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα της χώρας»
Για το θέμα του δημογραφικού η Δόμνα Μιχαηλίδου έκανε λόγο για το μεγαλύτερο πρόβλημα της χώρας. « Όπως κάθε μεγάλο πρόβλημα, όταν είναι μεγάλο και δύσκολο, δεν μπορεί να έχει μία λύση η οποία θα την υιοθετήσει η Δόμνα και θα μπορέσει να λύσει το πρόβλημα αυτό.
Είναι ένα άθροισμα πολλών μεταρρυθμίσεων, πολλών αλλαγών που χρειάζεται να τις υιοθετήσει η Δόμνα στο υπουργείο Οικογενειακής Συνοχής μαζί με το υπουργείο Υγείας, μαζί με το υπουργείο Παιδείας, ακόμη και το υπουργείο Ενόπλων Δυνάμεων μπορεί να πάρει μέτρα τα οποία μπορούν να βοηθήσουν στην μετατροπή και στον μετασχηματισμό του δημογραφικού προβλήματος. Άρα τι γινόταν μέχρι τώρα;
Υπήρχαν πολύ αποσπασματικές πολιτικές, οι οποίες ακριβώς επειδή δεν θα είχαν αποτέλεσμα μάξιμουμ τετραετίας, δεν υιοθετούνταν πλήρως. Ακριβώς επειδή έλεγε το εκάστοτε κόμμα ότι αυτό δεν πρόκειται να αποτυπωθεί σε τέσσερα χρόνια, δεν πρόκειται να αποτυπωθεί σε ψήφους, άρα δεν έχω κανένα κίνητρο να κάνω κάτι. Νομίζω ότι πρώτη φορά είναι ο Κυριάκος Μητσοτάκης έβαλε τον θεμέλιο λίθο εδώ πέρα και είπε ότι είναι ένα ζήτημα εθνικής διαβίωσης, ένα ζήτημα εθνικής επιβίωσης».
«Στο θέμα των γεννήσεων παίζει μεγαλύτερο ρόλο το κομμάτι της κουλτούρας και της κοινωνικής συμπεριφοράς»
Για το θέμα των γεννήσεων τόνισε μεταξύ άλλων ότι «μέσα στις δύο χρονιές της πανδημίας η Ελλάδα ήταν από τις ελάχιστες χώρες, η οποία είχε μία οριακή αύξηση στις γεννήσεις.
Τώρα, τα χρόνια μετά την πανδημία, βλέπουμε ότι όντως τα στοιχεία μας είναι ακόμα χειρότερα. Είναι ένα ζήτημα που και εμένα προσωπικά με ενδιαφέρει πάρα πολύ, αν θέλετε και στο ακαδημαϊκό κομμάτι και προσπαθώ να παρακολουθώ όλες τις ακαδημαϊκές εξελίξεις πάνω σε αυτό. Ποια είναι μια πολύ λογική υπόθεση εργασίας, την οποία και εγώ πίστευα; ότι μια οικογένεια όταν έχει περισσότερους πόρους, περισσότερα χρήματα ανά νοικοκυριό, όταν έχει περισσότερο χρόνο και όταν έχει και περισσότερο χώρο μέσα στο νοικοκυριό της, θα μπορεί να αποφασίσει πιο θετικά για την δημιουργία νέων παιδιών[…]
Αυτό που μας δείχνει η διεθνής βιβλιογραφία είναι ότι πλέον στον δυτικό κόσμο αυτή η πολύ λογική σχέση φαίνεται να μη λειτουργεί. Είναι τρομερό, δηλαδή το βλέπουμε από χώρες όπως η Γαλλία, όπως οι Σκανδιναβικές χώρες, οι οποίες είχαν εξαιρετική πολιτική, την οποία προσπαθούσαμε να διαβάζουμε και να αντιγράφουμε σε μεγάλο βαθμό ως προς τα επιδόματα που δίνουμε, ως προς τις υπηρεσίες που προσφέρουμε στις οικογένειες. Φαίνεται ότι πλέον το κομμάτι της κουλτούρας και της κοινωνικής συμπεριφοράς φαίνεται να παίζει πολύ – πολύ μεγαλύτερο ρόλο από αυτό που πολύ ορθολογικά όλοι θα υποθέταμε.
Τι είναι αυτό; Αν παρέχεις βρεφονηπιακούς σταθμούς, αν παρέχεις όπως κάνουμε εμείς πλέον νταντάδες της γειτονιάς, αν δίνεις το επίδομα γέννησης - ήταν το πρώτο νομοθετικό μου έργο με το που πήγα στο υπουργείο, το πρώτο πράγμα που κάναμε ήταν να θεσπίσουμε το 2019 το επίδομα γέννησης – αν έχεις φροντίδα στα άτομα με αναπηρία, δηλαδή όλα αυτά τα πράγματα τα οποία έχουμε κάνει[…] φαίνεται ότι δυστυχώς δεν υπάρχει μια άμεση σχέση μεταξύ αυτών, αυτό μας λέει η διεθνής βιβλιογραφία και αυτό κάνει το ζήτημα ακόμα πιο πολύπλοκο».
Η κ. Μιχαηλίδου είπε ακόμα μεταξύ άλλων ότι δεν αποσυνδέουν το θέμα της υπογεννητικότητας από την οικονομική κατάσταση των νοικοκυριών. «Ακριβώς επειδή δεν το αποσυνδέουμε έχουμε προβεί σε όλα αυτά τα μέτρα σε όλα τα υπουργεία που το καθένα από την πλευρά του προσπαθεί να κάνει κάτι και να δώσει δημοσιονομικά παραπάνω παροχές είτε σε άμεσα επιδόματα όπως το δικό μας, είτε σε υπηρεσίες. Γιατί αν θέλετε ακόμα και τα καλύτερα σχολεία, το ολοήμερο σχολείο ας πούμε, είναι ένα βασικό κομμάτι της ενίσχυσης του δημογραφικού. Το ότι έχουμε καλύτερα νοσοκομεία, καλύτερη πρόσβαση σε παιδίατρους κι αυτό είναι ένα βασικό κομμάτι ενίσχυσης του δημογραφικού[…]».