"Η επιτυχής έξοδος στις χρηματαγορές αποτελεί έναν σημαντικό σταθμό για τον πρώην αντίπαλο της πολιτικής της λιτότητας, Αλέξη Τσίπρα", υπογραμμίζει σε σημερινό εκτενές δημοσίευμα της, με τίτλο "Η Ελλάδα δανείζεται πάλι κανονικά", για την χθεσινή επιτυχή έκδοση νέου ελληνικού ομολόγου έπειτα από τρία χρόνια" η αυστριακή εφημερίδα Der Standard.
Στο δημοσίευμα της εφημερίδας, η οποία έχει σήμερα στις οικονομικές σελίδες της, ως "Κεντρικό θέμα", όπως το αποκαλεί, "Η επιστροφή της Ελλάδας στην αγορά", υπάρχουν ευρείες αναφορές στην πορεία της χθεσινής διαδικασίας, από την οποία η Ελλάδα άντλησε τρία δισεκατομμύρια ευρώ με ένα τελικό επιτόκιο 4,625 %, αλλά και στην ανάλογη διαδικασία το 2014 επί κυβέρνησης Αντώνη Σαμαρά.
Αναφορές γίνονται στις πρόσφατες δηλώσεις του πρώην υπουργού Παναγιώτη Λαφαζάνη αλλά και στο νέο βιβλίο του πρώην υπουργού Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη, "για τα σχέδια του οποίου για ένα παράλληλο νόμισμα η αντιπολίτευση ζητά εξεταστική επιτροπή", όπως επίσης στην "για πρώτη φορά παραδοχή" των "μεγάλων λαθών" από τον Αλέξη Τσίπρα σε συνέντευξή του στην βρετανική εφημερίδα Guardian.
Ένα δεύτερο δημοσίευμα της Der Standard, με τίτλο "Ξαφνικά πανηγυρίζουν επενδυτές στην Αθήνα", παραπέμπει στους επαίνους που διατυπώθηκαν από αναλυτές και επιχειρηματίες διαφόρων funds για την επιστροφή της Ελλάδας στις χρηματαγορές, ενώ ασχολείται και με το ερώτημα που τίθεται για την Αυστρία και άλλες χώρες, για το "εάν και πόσο" κέρδισαν από τις βοήθειες των τελευταίων χρόνων προς την Ελλάδα.
Σε σχόλιο της ίδιας εφημερίδας, με τίτλο "Τραγωδία μακράς διάρκειας", τονίζεται πως με την άντληση τριών δισεκατομμυρίων ευρώ η Αθήνα ξεπέρασε μία δοκιμασία καθώς τα προσφερόμενα από τους χρηματοδότες, σαφώς κάτω του 5 %, επιτόκια, βρίσκονται σε εξαιρετικά αποδεκτά επίπεδα, τη στιγμή που το ποσοστό του χρέους είναι στο 180 % του ΑΕΠ, ένα μέγεθος που, από πολλούς ειδικούς, θεωρείται μη βιώσιμο.
Για την Ελλάδα και την Ευρωζώνη η εμπιστοσύνη των πιστωτών των ομολόγων αποτελεί ένα θετικό σημάδι, καθώς η χώρα θα πρέπει σε ένα χρόνο να ορθοποδήσει και πάλι χωρίς τη βοήθεια της Νομισματικής ΄Ενωσης και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, σημειώνεται στο σχόλιο της εφημερίδας.
Ωστόσο, όπως προστίθεται, δεν υπάρχει λόγος για ευφορία μιας και η επιτυχής έκδοση των ομολόγων οφείλεται κατά κύριο λόγο στο κυνήγι της απόδοσης κεφαλαίου που από καιρό έχει λάβει ανησυχητικές διαστάσεις και θα αρκούσαν ήδη κάποιες μικρές οικονομικές ή πολιτικές αναταράξεις για να καταρρεύσει ο εύθραυστος δημοσιονομικός σκελετός.
Σύμφωνα με το σχόλιο της Der Standard, θα πρέπει να ληφθεί υπόψει μία ακόμη πτυχή του δράματος, ότι δηλαδή είχε διαφανεί συχνά μία εξομάλυνση της κατάστασης αλλά ποτέ δεν αποδείχθηκε να έχει διάρκεια, και αυτό συνδέεται με τις κακές συνθήκες αφετηρίας, τις φιλόδοξες προθέσεις του προϋπολογισμού και το υψηλό χρέος. Ακόμη και μικρά εμπόδια μπορούν γρήγορα να προκαλέσουν μία ανατροπή και αυτό δείχνει πως η τελευταία πράξη της ελληνικής τραγωδίας δεν έχει φτάσει για πολύ ακόμη χρόνο στο τέλος της, σημειώνεται στο τέλος του σχολίου της Der Standard.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ