Με νέο logo (δesfa) που θα χρησιμοποιείται ευρέως από τον Σεπτέμβριο ο ΔΕΣΦΑ σηματοδοτεί τη νέα εποχή στην οποία έχει εισέλθει. Μέσα από ένα φιλόδοξο επενδυτικό πλάνο ύψους 540 εκατ. ευρώ και 48 έργα, αλλάζει τον ενεργειακό χάρτη και συμβάλλει στην ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας και στην πράσινη μετάβαση. Η χρηματοδότηση των επενδύσεων θα γίνει μέσω ομολογιακού δανείου ύψους 400 εκατ.ευρώ, η διαπραγμάτευση του οποίου ολοκληρώνεται με τις τέσσερις συστημικές τράπεζες.
Το δεκαετές πρόγραμμα ανάπτυξης του ΕΣΦΑ για την περίοδο 2021-2030, όπως έχει εγκριθεί από τη ΡΑΕ, εμπεριέχει σημαντικές επενδύσεις σε υποδομές που αναβαθμίζουν και επεκτείνουν το σύστημα σε νέες περιοχές και αγορές, διασφαλίζοντας ταυτόχρονα τη διαφοροποίηση των πηγών προμήθειας και την ασφάλεια εφοδιασμού της χώρας και της ευρύτερης περιοχής.
Στο επίκεντρο του Προγράμματος βρίσκονται έργα που πρόκειται να συμβάλουν αποφασιστικά στην επίτευξη των στόχων του Εθνικού Σχεδίου για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ) για την απεξάρτηση από τον άνθρακα, προετοιμάζοντας παράλληλα το σύστημα για τη μεταφορά και αποθήκευση υδρογόνου, καθώς και άλλων ανανεώσιμων αερίων στο μέλλον. Στα έργα αυτά ξεχωρίζει η ανάπτυξη νέων αγωγών Υψηλής Πίεσης στη Δυτική Μακεδονία και την περιοχή της Πάτρας, δύο νέα εθνικά αναπτυξιακά έργα στρατηγικής σημασίας, που θα επιτρέψουν την τροφοδοσία πλήθους νέων περιοχών και αγορών με φυσικό αέριο. Τα έργα αυτά επιβεβαιώνουν τον κομβικό ρόλο των υποδομών φυσικού αερίου για την ενεργειακή μετάβαση, συμβάλλοντας καθοριστικά στην επίτευξη των εθνικών στόχων για την απολιγνιτοποίηση, σύμφωνα με τις κατευθύνσεις του ΕΣΕΚ και του Σχεδίου Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης των λιγνιτικών περιοχών.
Σε ό,τι αφορά στον Τερματικό Σταθμό LNG της Ρεβυθούσας, ο ΔΕΣΦΑ αναπτύσσει μια σειρά εγκαταστάσεων Small Scale LNG, όπως ο Πιλοτικός Σταθμός Φόρτωσης Βυτιοφόρων LNG (LNG Truck Loading) και η νέα προβλήτα Small Scale LNG (Small Scale LNG Jetty), έργα που «ξεκλειδώνουν» την πρόσβαση στο φυσικό αέριο σε χρήστες περιοχών που βρίσκονται εκτός δικτύου, προωθώντας παράλληλα τη χρήση του LNG ως καυσίμου στη ναυτιλία, με σημαντικά περιβαλλοντικά οφέλη για τον κλάδο. Με την ολοκλήρωση των συγκεκριμένων έργων, ο ΔΕΣΦΑ φιλοδοξεί να εγκαινιάσει μία νέα εποχή Small Scale LNG για την Ελλάδα και τη Νοτιοανατολική Ευρώπη, καθιστώντας τη χώρα μας κομβικό σημείο ανεφοδιασμού και διανομής για την ευρύτερη περιοχή.
Επίσης στο δεκαετές πρόγραμμα ανάπτυξης του ΔΕΣΦΑ περίοπτη θέση έχουν μια σειρά έργων που θα αυξήσουν τη δυνατότητα εισροής, ενισχύοντας έτσι την ευελιξία και την αποτελεσματική λειτουργία του συστήματος και την ασφάλεια εφοδιασμού. Στα ανωτέρω έργα συμπεριλαμβάνονται η Αναβάθμιση του Σταθμού Συμπίεσης στη Νέα Μεσήμβρια, καθώς και η κατασκευή νέων Σταθμών Συμπίεσης στην Αμπέλια και στους Κήπους και Ρυθμιστικού Σταθμού στην Κομοτηνή.
Πλατφόρμα συναλλαγών για το φυσικό αέριο
Επιπλέον, ο ΔΕΣΦΑ αναπτύσσει καινοτόμα προϊόντα και εφαρμόζει διαφανείς και αμερόληπτες διαδικασίες για την πρόσβαση τρίτων (Third-Party Access – TPA), ενισχύοντας έτσι τη ρευστότητα της ελληνικής και της περιφερειακής αγοράς φυσικού αερίου. Για τον σκοπό αυτό, συνεργάζεται στενά με το Ελληνικό Χρηματιστήριο Ενέργειας (ΕΧΕ) για τη δημιουργία μιας πλατφόρμας συναλλαγών για το φυσικό αέριο, η οποία θα αρχίσει να λειτουργεί έως τα μέσα του επόμενου φθινοπώρου και θα επιτρέψει τις ανώνυμες συναλλαγές φυσικού αερίου προς όφελος των τελικών καταναλωτών.
Αλλαγή logo και τιμολογιακής πολιτικής
Η νέα εποχή που ξεκινά για την εταιρεία σηματοδοτείται από την αλλαγή του logo της και την καθιέρωση του δesfa, το οποίο θα χρησιμοποιηθεί ευρέως από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο. Επίσης η εταιρεία αλλάζει τιμολογιακή πολιτική από 1η Ιανουαρίου 2022. Ειδικότερα, έχει ήδη εγκριθεί από τη ΡΑΕ η μείωση 20% της μεγαβατώρας, δηλαδή από 3,3 ευρώ που κοστίζει σήμερα, θα «πέσει» στα 2,6 ευρώ περίπου. Σημειώνεται πως οι μειώσεις ποικίλουν από 17%-24%, ενώ το νέο logo σε μπλε και πράσινες αποχρώσεις σηματοδοτεί τη βιώσιμη ανάπτυξη, την πράσινη μετάβαση και την προστασία του περιβάλλοντος.
Πάνω από 20 προγράμματα ψηφιακού μετασχηματισμού
Σημαντικό ρόλο για τη μετάβαση του ΔΕΣΦΑ στη νέα εποχή έχει ο επιχειρησιακός μετασχηματισμός της εταιρείας. Από το 2019 μέχρι σήμερα, έχουν αναπτυχθεί πάνω από 20 προγράμματα ψηφιακού μετασχηματισμού για την αναβάθμιση και την εγκατάσταση νέων υποδομών και λειτουργιών, ύψους €8 εκατ. για την υποστήριξη της επιχειρησιακής του λειτουργίας.