Του Γιώργου Φιντικάκη
Δεύτερες σκέψεις φαίνεται ότι κάνει τώρα η κυβέρνηση για το φόρο στις επενδυτικές εταιρείες ακινήτων μπροστά στον κίνδυνο απαξίωσης του θεσμού και ακύρωσης όχι μόνο των νέων σχημάτων που δρομολογούνται, αλλά και των υφιστάμενων.
Την ίδια στιγμή που το υπουργείο Οικονομικών διαπιστώνει ότι υπάρχει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον για τη σύσταση τέτοιων εταιρειών από νέους παίκτες, όπως η Lamda Development, ο όμιλος Στασινόπουλου και η Quest, η αύξηση της φορολογίας απειλεί να τινάξει τα σχέδια αυτά στον αέρα, όπως και όλο τον κλάδο.
"Αν μειωθεί ο φόρος θα στραφούμε στις ΑΕΕΑΠ, διαφορετικά θα φύγουν και οι λιγοστές υπάρχουσες", είναι το μήνυμα που στέλνει καθημερινά ο κλάδος προς την κυβέρνηση. Σε αυτό το μήκος κινείται και η επιστολή που απέστειλε η Ελληνική Ένωση Τραπεζών προς τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Γ. Δραγασάκη και τους υπουργούς Ευκ. Τσακαλώτο και Γ. Σταθάκη, προειδοποιώντας ότι η αυξημένη φορολόγηση των ΑΕΕΑΠ θα μειώσει δραστικά την αξία των υφιστάμενων επενδύσεων και θα αποθαρρύνει πιθανούς νέους θεσμικούς επενδυτές.
Σε αυτό το ύφος κινούνται και οι οχλήσεις από μεμονωμένους επιχειρηματίες, ενώ στο παιχνίδι μπήκε και ο Κυριάκος Μητσοτάκης που κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι για επιπλέον φορολογικά έσοδα 25 εκατ. ευρώ το χρόνο, απειλεί να θυσιάσει πολλαπλάσια κεφάλαια σε μια στιγμή που η πραγματική οικονομία έχει τόσο πολύ ανάγκη από επενδύσεις.
Το σίγουρο είναι ότι η κυβέρνηση άργησε να συνειδητοποιήσει τη ζημιά που πάει να γίνει, τώρα δείχνει ότι αρχίζει να αντιλαμβάνεται το θέμα, και στις εισηγήσεις που δέχεται να κατεβάσει το φόρο, απαντά, σύμφωνα με πληροφορίες, πως "θα το κοιτάξει". Συμβάλλει φυσικά σε αυτό η πίεση από τους θεσμικούς, την Ένωση Ελληνικών Τραπεζών, αλλά και η δεδηλωμένη πρόθεση νέων επιχειρηματιών να δραστηριοποιηθούν στο αντικείμενο, καθώς διαβλέπουν μελλοντικές υπεραξίες στη φθηνή σήμερα αγορά ακινήτων.
Χθες, ο διευθύνων σύμβουλος της Lamda Development, Οδυσσέας Αθανασίου, ανακοίνωσε στο πλαίσιο της γενικής συνέλευσης πως η διοίκηση προωθεί τη δημιουργία θυγατρικής στην οποία θα εισφερθούν τα εμπορικά κέντρα (The Mall, Golden Hall, Mediterranean Cosmos) και "θα ενισχυθεί με απόκτηση ακινήτων και από το χώρο του λιανικού εμπορίου".
Προσέθεσε πως στο μέλλον πιθανώς η Lamda να εξετάσει και την αυτόνομη εισαγωγή της εταιρείας στο χρηματιστήριο είτε ως ΑΕΕΑΠ. "Μπορείς είτε να φτιάξεις κάτι νέο που το δημιουργείς με πυρήνα τα εμπορικά κέντρα, είτε να μπεις σε υφιστάμενο σχήμα", είπε ειδικά για το ενδεχόμενο σύστασης ΑΕΕΑΠ ο Οδ. Αθανασίου.
Αντίστοιχες σκέψεις κάνει εδώ και καιρό και ο όμιλος Στασινόπουλου (Βιοχάλκο, Χαλκόρ κ.λπ.), καθώς διαθέτει σημαντική ακίνητη περιουσία, παρότι τα ακίνητα εισοδήματος, που είναι και τα πλέον πιθανά για να συμπεριληφθούν σε μια ΑΕΕΑΠ, είναι τα λιγότερα. Μεταξύ αυτών συγκαταλέγεται το εμπορικό κέντρο River West στον Κηφισό, το όμορο ΙΚΕΑ, που μισθώνεται στον όμιλο Φουρλή, και το νέο εμπορικό κέντρο στην Κόρινθο (Mare West).ιθ
Στην ίδρυση ΑΕΕΑΠ έχει προχωρήσει η Quest Συμμετοχών, με την αποτίμηση των προς εισφορά ακινήτων να ανέρχεται στο ποσό των 24,8 εκατ. ευρώ.
Εδώ και μήνες, αρκετές επιχειρήσεις αναζητούν τρόπους να περιορίσουν το κόστος διαχείρισης και λειτουργίας των ακινήτων τους, κυρίως μέσω της εισφοράς τους σε μία ΑΕΕΑΠ. Ταυτόχρονα, οι υφιστάμενες ΑΕΕΑΠ που στα χρόνια της κρίσης ενισχύθηκαν με κεφάλαια ύψους 1,5 δισ. ευρώ από ξένους επενδυτές, ψάχνουν για νέα ποιοτικά και σύγχρονα ακίνητα εισοδήματος, προκειμένου να εμπλουτίσουν το χαρτοφυλάκιό τους.
Το τελευταίο ωστόσο διάστημα η αύξηση της φορολογίας κινδυνεύει να ακυρώσει όλα τα παραπάνω, και να αφαιρέσει ταμειακά διαθέσιμα από τους ισολογισμούς των εταιρειών, μέσω επιστροφής κεφαλαίου. Αυτό θα συμβεί αφενός επειδή επταπλασιάστηκε ο φόρος επί του ενεργητικού, και από το 0,105% αυξήθηκε σε 0,75%, αφετέρου επειδή ανέβηκε και ο συμπληρωματικός φόρος ΕΝΦΙΑ, από το 0,25% στο 0,55%.
"Υπάρχουν χώρες που μας παρακαλούν να φύγουμε από την Ελλάδα και να μεταφέρουμε εκεί το ενεργητικό μας, όπως για παράδειγμα η Κύπρος", λέει χαρακτηριστικά στο liberal.gr, στέλεχος επενδυτικής εταιρείας ακινήτων.
Για να κατανοήσει κανείς τι σημαίνει η νέα φορολογική επιβάρυνση για τις ΑΕΕΑΠ παραθέτουμε τους υπολογισμούς μιας εξ αυτών. Μετά την αύξηση, η συνολική φορολογική επιβάρυνση επί του ενεργητικού και από τον ΕΝΦΙΑ ανέρχεται σε 13,6 εκατ. ευρώ το χρόνο. Αν ωστόσο η συγκεκριμένη ΑΕΕΑΠ ήταν μια απλή ανώνυμη εταιρεία θα πλήρωνε ως φόρο μόνο 12,9 εκατ. ευρώ το χρόνο, δηλαδή 700.000 ευρώ λιγότερα.
Επίσης, αν η συγκεκριμένη ΑΕΕΑΠ έπαιρνε δάνεια ύψους 200 εκατ. ευρώ, θα έπρεπε πάντα να καταβάλλει φόρο 13,9 εκατ. ευρώ το χρόνο. Αν τα ίδια αξίας δάνεια τα έπαιρνε μια ανώνυμη εταιρεία, ο φόρος θα έπεφτε κάτω από 10 εκατ. ευρώ το χρόνο. Κι αυτό καθώς σε μια Α.Ε. οι τόκοι των δανείων εκπίπτουν από το φορολογητέο εισόδημα. Σημειωτέον ότι μια ΑΕΕΑΠ πληρώνει λιγότερο ΕΝΦΙΑ από μια Α.Ε, ακριβώς επειδή δεν τον εκπίπτει, αντίθετα απ'' ότι συμβαίνει με τη τελευταία.
Αν πάντως δεν αλλάξει το φορολογικό καθεστώς, στέλεχος ΑΕΕΑΠ εκτιμά ότι μια από τις πρώτες επιπτώσεις θα είναι ότι οι εταιρείες θα μεταφέρουν την πρόσθετη επιβάρυνση στις τιμές των ακινήτων, γεγονός που θα μπορούσε να οδηγήσει και σε περαιτέρω βίαια πτώση τους.