Πριν περίπου έναν χρόνο η στήλη είχε ένα αφιέρωμα στους visionaries, https://www.liberal.gr/apopsi/The-Visionaries-kai-pos-na-ependusete-se-autous/237980 τους μεγάλους ονειροπόλους των αγορών, με εκτενή ανάλυση πώς μπορούμε να επενδύσουμε σε αυτούς πριν την είσοδο τους σε οργανωμένη αγορά, καθώς συνήθως μια ταχύτατα αναπτυσσόμενη επιχείρηση, κάνει την είσοδό της σε οργανωμένη αγορά, όταν έχει ήδη διανύσει μια μεγάλη διαδρομή.
Το αποτέλεσμα είναι πολλές αξιόλογες startups να αναπτύσσονται εκτός των δημόσιων αγορών και όταν τελικά εισέρχονται σε αυτές, να ανήκουν ήδη στην υψηλή κεφαλαιοποίηση.
Ο κύριος λόγος της τάσης αυτής είναι ότι οι ιδρυτές επιδιώκουν να παραμείνει η εταιρεία τους στην ιδιωτική αγορά όσο γίνεται περισσότερο, έναντι να ασκούν μεγαλύτερο έλεγχο, αλλά και να την προστατεύσουν όσο ακόμα είναι «νεογέννητη» και εύθραυστη από τις διακυμάνσεις των οργανωμένων αγορών.
Υπάρχουν βέβαια και οι εξαιρέσεις.
Η Virgin Galactic Holdings –SPCE- του Ρίτσαρντ Μπράνσον, είναι μια από αυτές.
Η εταιρεία ανήκει στον κλάδο aerospace που περιλαμβάνει μια από τις πιο εντυπωσιακές εκφάνσεις, εκείνη των διαστημικών ταξιδιών του μέλλοντος για ιδιώτες και ερευνητές.
Αναπτύσσει κυρίως ένα σύστημα διαστημικής πτήσης που έχει σχεδιαστεί να προσφέρει μια πολυήμερη εμπειρία στους πελάτες της, με κορύφωση μια διαστημική πτήση που θα περιλαμβάνει κάποια λεπτά έλλειψης βαρύτητας και θεαματικών εικόνων της γης από το διάστημα.
Τον Οκτώβριο του 2019 η συγκεκριμένη εταιρεία έκανε μια όχι και τόσο συνηθισμένη δημόσια εγγραφή.
Τι εννοούμε;
Αντί για μια κλασσική δημόσια προσφορά έγινε αντίστροφη συγχώνευση με μια κενή εταιρεία ελέγχου με το όνομα Social Capital Hedosophia και έτσι παρέκαμψε αρκετές από τις αυστηρές προδιαγραφές εισαγωγής στο χρηματιστήριο.
Η αλήθεια είναι ότι μόνο σαν μια ώριμη επιχείρηση προς δημόσια διαπραγμάτευση δεν θα μπορούσε να την χαρακτηρίσει κανείς, καθώς εισήλθε σε οργανωμένη αγορά όχι απλά με μεγάλες ζημιές, αλλά και με αμελητέα λειτουργικά έσοδα.
Μετά από έξι μήνες, η εταιρεία έχει κάνει ένα ράλι της τάξης του 270% περίπου με τους επενδυτές να «συνωστίζονται» στην κυριολεξία για να αγοράσουν τίτλους της εταιρείας διαστημικού τουρισμού, που ανταγωνίζεται τη Space X του Έλον Μασκ και την Blue Origin του Τζεφ Μπέζος για την εμπορική κατάκτηση του διαστήματος.
Σημειώστε όμως ότι οι δύο τελευταίες είναι μη εισηγμένες σε οργανωμένη αγορά και επομένως διαθέσιμες μόνο στα μεγάλα παιδιά των ιδιωτικών αγορών και όχι στο retail.
Έτσι η Virgin Galactic αποτελεί την μόνη εμφανή και εύκολη επιλογή για τους μικροεπενδυτές που θέλουν να επενδύσουν στα εμπορικά διαστημικά ταξίδια.
Aυτό που θα πρέπει επίσης να ληφθεί υπόψιν είναι ότι η μεγάλη «ορθοπεταλιά» στην τιμή της Virgin Galactic Holdings έγινε μετά τη συνέντευξη του Διευθύνοντος Συμβούλου και πρώην επικεφαλής προσωπικού της NASA, Georges Whiteside, στην εκπομπή του CNBC «Squawk Alley».
O CEO μίλησε για την πρόοδο της εταιρείας όσον αφορά την προετοιμασία για την αποστολή των πρώτων ταξιδιωτών στο διάστημα, ανακοινώνοντας ότι την προηγούμενη εβδομάδα μετέφεραν το SpaceShipTwo, το διαστημικό της σκάφος που θα εκτελεί υπο-τροχιακές πτήσεις, στα κεντρικά της γραφεία στο Νιού Μέξικο για το τελικό στάδιο των δοκιμαστικών πτήσεων.
Δεν έδωσε όμως κανένα συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για το πότε θα ταξιδέψουν οι πρώτοι τουρίστες στο διάστημα.
Μάλιστα όταν ερωτήθη αν η Virgin Galactic θα είναι έτοιμη για την πρώτη εμπορική αποστολή της το φετινό καλοκαίρι, δίστασε να παράσχει μια ξεκάθαρη απάντηση.
Παρά ταύτα η μετοχή της εταιρείας έκανε νέο άλμα αυτές τις ημέρες με άνοδο 24% στη συνεδρίαση της Τρίτης και άλμα 23% στη συνεδρίαση της Τετάρτης.
Σύμφωνα με το Reuters, στην διαδικτυακή πλατφόρμα της Fidelity, η μετοχή της Virgin Galactic ήταν η τρίτη δημοφιλέστερη κατά τις τελευταίες συνεδριάσεις και μάλιστα πίσω από τους τίτλους των Apple και Tesla, με περίπου το 70% των μικροεπεπενδυτών να είναι αγοραστές.
Η αλήθεια είναι ότι πολλοί αναλυτές είναι θετικοί για τις μακροπρόθεσμες προοπτικές ανάπτυξης της εταιρείας διαστημικού τουρισμού, αλλά η πρόσφατη εκτίναξη της τιμής της μετοχής πάνω από τα 30 δολάρια, ξεπέρασε κατά πολύ τη διάμεσο των εκτιμήσεών τους για 19 δολάρια ανά μετοχή.
Επιπλέον η εταιρεία ας μην ξεχνάμε ότι αναμένεται να συνεχίσει να είναι ζημιογόνα την επόμενη διετία, ενώ εντύπωση στην στήλη έκανε και το εξής:
Κατά την IPO υπήρχε στην ιστοσελίδα της μια εταιρική παρουσίαση στη οποία η διοίκηση ισχυριζόταν ότι μέχρι τον Ιούνιο του 2020 θα έχουν ξεκινήσει οι εμπορικές επιχειρήσεις και ότι αναμένουν τα έσοδα μεταξύ του 2020-2021 να εκτιναχτούν από τα 31 στα 210 εκατομμύρια δολάρια.
Αυτή η εταιρική παρουσίαση δεν υπάρχει πλέον στο site της εταιρείας.
Δεν είναι όμως και το μόνο «φάουλ».
Όπως είπαμε και στην αρχή, η εταιρεία έκανε μια όχι και τόσο κλασσική IPO και παρά τα σχεδόν μηδενικά της έσοδα, εκείνη την περίοδο δήλωσε εισόδημα 7,2 εκατομμύρια δολάρια από τόκους από έναν τεράστιο όγκο εμπορεύσιμων τίτλων στον ισολογισμό της.
Οι διαπραγματεύσιμοι αυτοί τίτλοι αξίας 677 εκατ. δολαρίων είναι βραχυπρόθεσμα ταμειακά διαθέσιμα σε Trust Account και στην ουσία αποτελούν την κληρονομιά της από τη συγχώνευση με τη Social Capital Hedosophia.
Όμως δεν υπάρχει καμιά εγγύηση για το πώς θα χρησιμοποιηθούν αυτά τα κεφάλαια. Θα επωφεληθούν οι επενδυτές ή πρόκειται για μέρος μιας στρατηγικής χρηματοοικονομικής μηχανικής;
Ουδείς ξέρει.
Πάντως στις 30 Σεπτεμβρίου 2019 η Εταιρεία είχε 48.489 δολάρια σε λειτουργικούς τραπεζικούς λογαριασμούς (!) και 677.167.505 δολάρια σε τίτλους που διατηρούνται στο Trust Account για να χρησιμοποιηθούν για «Συνδυασμό Επιχειρήσεων» ή για επαναγορά ή εξαγορά των κοινών μετοχών!
Ως εκ τούτου, αναμένουμε με τεράστιο ενδιαφέρον την πρώτη τριμηνιαία οικονομική κατάσταση της Virgin Galactic μετά την εισαγωγή της στο χρηματιστήριο, ήτοι τα αποτελέσματα τέταρτου οικονομικού τριμήνου της χρήσης 2019, τα οποία αναμένεται να ανακοινώσει η εταιρεία στις 25 Φεβρουαρίου.
Για να κλείσουμε πάντως αισιόδοξα, να αναφέρουμε ότι η UBS εκτιμά ότι η δραστηριότητα των εμπορικών διαστημικών ταξιδιών θα φτάσει σε αξία τα 30 δισ. δολάρια μέχρι το 2030.
Όσο δε για τη Virgin Galactic, έχει εξασφαλίσει ήδη περίπου 600 κρατήσεις και έχει εκδώσει εισιτήρια αξίας 80 εκατ. δολαρίων για τις μελλοντικές διαστημικές πτήσεις της, με την τιμή του εισιτηρίου ανά άτομο να διαμορφώνεται στη διόλου ευκαταφρόνητη τιμή των 250.000 δολαρίων.
Όμως ο Έλον Μασκ και ο Τζεφ Μπέζος μήπως δεν έχουν πει την τελευταία τους λέξη ακόμα;
Αποποίηση Ευθύνης
Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή, ή προτροπή για αγορά ή πώληση των αναφερομένων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται, βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, καμία διασφάλιση δεν δίνεται ότι είναι ακριβείς ή πλήρεις και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.