Eμμένει ο Poul Thomsen στην ανάγκη λήψης πρόσθετων μέτρων ύψους περίπου 8 δισ. ευρώ ή 4,5% του ΑΕΠ, προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος του πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% του ΑΕΠ έως το 2018.
Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, ο επικεφαλής ευρωπαϊκών υποθέσεων του ΔΝΤ ανέφερε ότι η δημοσιονομική προσαρμογή που έχει πετύχει η Ελλάδα είναι πρωτοφανής για παγκόσμια δεδομένα. Ωστόσο, ξεκαθάρισε ότι οι στόχοι του προγράμματος που συμφωνήθηκε το καλοκαίρι, δεν είναι ρεαλιστικοί.
Όσον αφορά στην τρέχουσα αξιολόγηση, επισήμανε ότι «πρέπει να διδαχθούμε από τα λάθη του παρελθόντος» και εξέφρασε την αισιοδοξία και την ευχή να ολοκληρωθεί το συντομότερο. Έσπευσε όμως να επισημάνει ότι χωρίς πρόσθετα μέτρα το 2016 ο προϋπολογισμός θα κλείσει με πρωτογενές έλλειμμα 1,5% του ΑΕΠ.
Ο ίδιος επισήμανε ότι το ΔΝΤ είναι πρόθυμο να δεχθεί νέα μέτρα αρκεί αυτά να είναι αξιόπιστα. Στο πλαίσιο αυτό ανέφερε ότι το ΔΤΝ δεν μπορεί να δεχθεί περαιτέρω αύξηση της φορολογικής επιβάρυνσης των υψηλότερων εισοδημάτων, θέτοντας επιτακτικά την μείωση του αφορολογήτου ορίου των 9.500 ευρώ η οποία μπορεί να γίνει σταδιακά. Όπως επισήμανε στην Ελλάδα το 54% του πληθυσμού δεν πληρώνει καθόλου φόρο, ποσοστό το οποίο είναι από τα υψηλότερα στην Ευρώπη. Στο πλαίσιο αυτό υπογράμμισε την ανάγκη να διευρυνθεί η φορολογική βάση.
Παράλληλα, το στέλεχος του Ταμείου τόνισε «δεν μπορεί να συνεχιστεί η μείωση των δαπανών εκείνων που έχουν οδηγήσει σε φαινόμενα νοσοκομεία να μην έχουν σύριγγες και τα λεωφορεία καύσιμα, για να κινηθούν.»
Ο Poul Thomsen τάχθηκε εκ νέου υπέρ της μείωσης του δημοσίου χρέους, επισημαίνοντας ότι κατ' ανάγκην δεν χρειάζεται να γίνει όλη εφάπαξ, αλλά σταδιακά, στη διάρκεια δύο ετών και η μείωση να συνδεθεί με ένα πρόγραμμα.
Ο ίδιος διευκρίνισε πως Ευρώπη και Ελλάδα έχουν συμφωνήσει πρώτα να οριστικοποιηθούν οι μεταρρυθμίσεις και εν συνεχεία να υπάρξει συζήτηση για το χρέος. Διευκρίνισε δε πως εκείνος θα πάει προς συζήτηση στο Διοικητικό Συμβούλιο του Ταμείου το αίτημα της Ελλάδος για νέο πρόγραμμα όταν έχει υπάρξει πρόοδος και στα δύο θέματα.
Απαντώντας σε σχέση με ενδεχόμενη αλλαγή ρόλου του Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα ο Poul Thomsen δεν θέλησε να δώσει βάρος σε αυτό, ωστόσο είπε πως υπάρχουν και άλλοι τρόποι με τους οποίους μπορεί να στηρίξει μια χώρα το ΔΝΤ εκτός από την
«Δεν θα υπάρξει κανένα πακέτο βοήθειας χωρίς το ΔΝΤ» διεμήνυσε από την Ουάσιγκτον ο γερμανός υπουργός Οικονομικών W. Schaeuble, ο οποίος μετάσχει στις εργασίες της Εαρινής Συνόδου του Ταμείου.
«Χρειαζόμαστε το ΔΝΤ προκειμένου να υπάρχει η σωστή ισορροπία» δήλωσε από την πλευρά του ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, σε συνέντευξή του στο αμερικανικό δίκτυο CNBC.
Πηγή: skai.gr