Η ελληνική οικονομία έχει υποστεί ισχυρό πλήγμα το οποίο εκτιμάται ότι μπορεί να κοστίσει άνω του 10%, σε όρους πραγματικού ΑΕΠ το 2020, αναφέρει σε σημερινή του έκθεση το Δημοσιονομικό Συμβούλιο.
Μάλιστα, ο πρόεδρος του Δημοσιονομικού Συμβουλίου, Παναγιώτης Κορλίρας, επισημαίνει ότι η πρόσφατη αναζωπύρωση του επιδημικού κύματος στην Ελλάδα δεν αφήνει σχεδόν κανένα περιθώριο αισιοδοξίας για ανάκαμψη «τύπου V» το 2021, που σημαίνει ότι μέρος της απώλειας που υπέστη η οικονομία αναμένεται να μην καλυφθεί του χρόνου.
Σχετικά με τις εκτιμήσεις για την εξέλιξη του ΑΕΠ το 2020, στην από 5/10/2020 δημοσιευμένη γνώμη του Ελληνικού Δημοσιονομικού Συμβουλίου (ΕΔΣ), έχει επισημανθεί ότι η εκτίμηση του Υπουργείου Οικονομικών για συρρίκνωση του ΑΕΠ το 2020 κατά 8,2% είναι πιο αισιόδοξη από το δυσμενές σενάριο των προβλέψεων του ΕΔΣ (μείωση του ΑΕΠ το 2020 κατά 9,8%).
Γεγονός είναι όμως ότι η δυσμενέστερη αυτή πρόβλεψη συγκλίνει, εν γένει, προς τις εκτιμήσεις των κυριότερων διεθνών και εγχώριων οργανισμών οι οποίες κυμαίνονται εντός εύρους -7,8% έως -9,8%.
Η έξαρση του δεύτερου κύματος της επιδημίας στην Ελλάδα και η επιβολή δρακόντειων περιοριστικών μέτρων στην οικονομική και κοινωνική δραστηριότητα τις τελευταίες εβδομάδες επαναφέρουν στο προσκήνιο τα πιο απαισιόδοξα σενάρια. Υπό αυτό το πρίσμα το ΕΔΣ διατηρεί τις εκτιμήσεις του για μεγάλη πτώση του ΑΕΠ το 2020, η οποία μπορεί να ξεπεράσει τελικά το 9,8% που είχε αρχικά προβλεφθεί.
Αποτελεσματικές δημοσιονομικές και νομισματικές πολιτικές είναι αναγκαίες για να περιορίσουν τον αρνητικό αντίκτυπο στην οικονομία στηρίζοντας νοικοκυριά και επιχειρήσεις, αναφέρεται στην έκθεση, ενώ τονίζεται ότι η τρέχουσα κρίση, θα μπορούσε να αποτελέσει μία ευκαιρία για τον ψηφιακό μετασχηματισμό της ελληνικής οικονομίας, ο οποίος θα συνδράμει στην προσπάθεια για διατηρήσιμη ανάπτυξη μετά την επιστροφή στην κανονικότητα.