Του Βασίλη Γεώργα
Νέο καμπανάκι χτυπά έκθεση του Δημοσιονομικού Συμβουλίου για την πορεία της ελληνικής οικονομίας φέτος και το 2018. Σε έκθεσή του για την αξιολόγηση των Μακροοικονομικών Προβλέψεων το Δημοσιονομικό Συμβούλιο χαρακτηρίζει αισιόδοξες τις προβλέψεις και διατυπώνει την εκτίμηση πως το ΑΕΠ θα κινηθεί ανοδικά μεν αλλά με βραδύτερους ρυθμούς σε σύγκριση με τις εκτιμήσεις και τους στόχους.
Όπως χαρακτηριστικά επισημαίνει «για να επιτευχθεί αύξηση κατά 1,8% στο ΑΕΠ απαιτείται μέσος όρος μεγέθυνσης της τάξης του 3% στα επόμενα δύο τρίμηνα», επίδοση που υπονοεί ότι δύσκολα θα επιβεβαιωθεί.
«Για το 2017 ο στόχος για ρυθμό μεταβολής του ΑΕΠ ίσο με 1,8% θεωρείται αισιόδοξος. Για να επιτευχθεί απαιτείται μέσος όρος μεγέθυνσης τα επόμενα δύο τρίμηνα της τάξης του 3%. Ωστόσο εδραιώνεται πλέον η προσδοκία για θετικούς ρυθμούς μεγέθυνσης το 2017. Υπό την προϋπόθεση ότι επιτυγχάνεται το + 1,8% για το 2017, ο στόχος για αύξηση του ΑΕΠ κατά 2,4% το 2018 θεωρείται μεν αρκετά φιλόδοξος, αλλά συνεπικουρούμενος μεταξύ άλλων από τον θετικό αντίκτυπο του 2017 είναι υπό προϋποθέσεις επιτεύξιμος», αναφέρει η έκθεση του Δημοσιονομικού Συμβουλίου.
Οι αρνητικές επιπτώσεις λόγω της μείωσης της δημόσιας κατανάλωσης και ιδίως των δημοσίων επενδύσεων το 2018 είναι δυνατό, υπό προϋποθέσεις, να μη σταθούν εμπόδιο στις αναπτυξιακές προοπτικές που ανοίγει η ολοκλήρωση του προγράμματος εντός του 2018 και η αποκατάσταση της ομαλής χρηματοδότησης της χώρας από τις διεθνείς χρηματαγορές.
Η ροή επενδύσεων και ο εξαγωγικός προσανατολισμός της οικονομίας θα αποτελέσουν κλειδιά για την επίτευξη του μεσοπρόθεσμου στόχου μεγέθυνσης της οικονομίας για το 2018, σημειώνει η έκθεση.
Παράλληλα, γίνεται η παραδοχή ότι η τήρηση των στόχων του ΜΠΔΣ είναι συνεπής με την τήρηση και των ορίων του Δημοσιονομικού Συμφώνου. Ως εκ τούτου, οι μακροοικονομικές προβλέψεις για το 2018 θεωρούνται συνεπείς με τα ανωτέρω όρια, αν και επισημαίνεται για το μέλλον ο κίνδυνος για περαιτέρω επιδείνωση της διαρθρωτικής θέσης της χώρας όσο η ανεργία παραμένει σε υψηλά επίπεδα.
Δείτε εδώ αναλυτικά την έκθεση του Δημοσιονομικού Συμβουλίου.