Η ευρωπαϊκή οικονομία βρίσκει και πάλι το βηματισμό της, σύμφωνα με την τελευταία έκθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, ωστόσο παράλληλα το Brexit θα μπορούσε να ανακόψει την θετική πορεία και να οδηγήσει σε «αισθητά» χαμηλότερη ανάπτυξη τόσο τη Βρετανία όσο και την Ευρώζώνη.
Παράλληλα, σύμφωνα με τον αναπληρωτή διευθυντή του Ευρωπαϊκού Τμήματος του ΔΝΤ, Joerg Decressin, το ΔΝΤ δε σκοπεύει να «φύγει» από την Ευρώπη, αντίθετα θα συνεχίσει να παρέχει βοήθεια «σε όποια κρίση ενδεχομένως προκύψει». Επίσης, τόνισε, «ευελπιστούμε να συνεχίσουμε να διατελούμε χρήσιμο ρόλο μέσω της επιτήρησης».
Στην Περιφερειακή Οικονομική Έκθεση του ΔΝΤ (Regional Economic Outlook), η οποία εξετάζει περισσότερες από 40 χώρες, σημειώνεται ότι η σημερινή ανάκαμψη δείχνει να είναι όλο και περισσότερο εξασφαλισμένη.
Η παραπάνω διαπίστωση προκύπτει κυρίως από το πρόγραμμα τόνωσης των κεντρικών τραπεζών και τα χαμηλά επιτόκια, αλλά και από τη βελτίωση των οικονομικών μεγεθών, ως αποτέλεσμα μιας αύξησης των επενδύσεων σε ένα ευρύ φάσμα οικονομιών.
«Η ανάκαμψη δείχνει να είναι όλο και πιο ανθεκτική», δήλωσε στο Reuters, ο Joerg Decressin, στο πλαίσιο παρουσίασης της έκθεσης που δημοσιεύθηκε τη Δευτέρα.
«Η ανάπτυξη στην Ευρωζώνη ήταν θετική επί 18 τρίμηνα, με το τελευταίο ρυθμό ανάπτυξης στο 2,5%. Πολλές χώρες στην Ανατολική Ευρώπη έχουν σημειώσει ανάπτυξη περίπου στο 3% για αρκετό διάστημα. Αυτό δείχνει ότι η ανάκαμψη όχι μόνο έχει γίνει ευρύτερη αλλά και ισχυρότερη».
Ο Decressin δήλωσε ότι υποστηρίζει την προσεκτική προσέγγιση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για τον περιορισμό του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης (tapering). Πρόσθεσε πως ο πληθωρισμός δικαιολογεί την αύξηση των επιτοκίων της Τράπεζας της Αγγλίας για πρώτη φορά εδώ και 10 χρόνια.
Ωστόσο, ένα μεγάλο «αγκάθι» στον ορίζοντα παραμένει το Brexit και το είδος των εμπορικών σχέσεων που μπορεί να διαμορφώσει η Βρετανία όταν μετά την αποχώρησή της από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Όσον αφορά την πορεία της ελληνικής οικονομίας, το Ταμείο επαναλαμβάνει τις προβλέψεις που έκανε τον Οκτώβριο, εκτιμώντας πως η ανάπτυξη θα είναι ισχυρή φέτος και το επόμενο έτος – 1,8% και 2,6% αντίστοιχα – όμως στη συνέχεια θα αρχίσει να «ξεφουσκώνει».