ΔΝΤ: Ενισχύεται στο 3,6% η παγκόσμια ανάπτυξη το 2017 - Στο 2,1% για την Ευρωζώνη

ΔΝΤ: Ενισχύεται στο 3,6% η παγκόσμια ανάπτυξη το 2017 - Στο 2,1% για την Ευρωζώνη

Αναθεωρεί προς τα πάνω τις προβλέψεις τους για την παγκόσμια ανάκαμψη της οικονομικής δραστηριότητας το ΔΝΤ, καθώς το Ταμείο διαπιστώνει ότι τα τα καλύτερα οικονομικά στοιχεία του πρώτου εξαμήνου από την Ευρωζώνη, την Ιαπωνία, τις αναδυόμενες αγορές της Ασίας και τη Ρωσία δείχνουν ότι η παγκόσμια οικονομία συγκεντρώνει δυνάμεις.

Ειδικότερα, στην έκθεση που δημοσίευσε το ΔΝΤ για το ρυθμό ανάπτυξης της παγκόσμιας οικονομίας το 2017, αναφέρει ότι αυτός θα κινηθεί στο 3,6% ενώ το 2018 θα ανέλθει στο 3,8%. Στην έκθεσή το ΔΝΤ σημειώνει ότι το 2016 η παγκόσμια οικονομία αναπτύχθηκε με ρυθμό 3,2%, ενώ οι προβλέψεις ανάπτυξης τόσο για το 2017 όσο και για το 2018 είναι 0,1 ποσοστιαίες μονάδες ισχυρότερες σε σχέση με την αντίστοιχη πρόβλεψη του περασμένου Απριλίου.

Στις προηγμένες οικονομίες, αξιοσημείωτη θα είναι η ανάκαμψη της οικονομικής δραστηριότητας στις Ηνωμένες Πολιτείες, τον Καναδά, τη ζώνη του ευρώ και την Ιαπωνία. Ειδικότερα, όσον αφορά την Ευρωζώνη το ΔΝΤ κάνει λόγο για ανάπτυξη 2,1% το 2017 και 1,9% το 2018.

Ωστόσο το ΔΝΤ επισημαίνει ότι η ανάπτυξη παραμένει αδύναμη σε πολλές χώρες καθώς και το ότι οι προηγμένες οικονομίες μαστίζονται από χαμηλό πληθωρισμό. Οι χώρες εξαγωγείς πρώτων υλών, ιδίως καυσίμων, πλήττονται ιδιαίτερα, καθώς ακόμη προσπαθούν να προσαρμοστούν στην απότομη πτώση των εσόδων τους, η οποία συνεχίζεται.

Στη συνέχεια το ΔΝΤ τονίζει ότι ενώ οι βραχυπρόθεσμοι κίνδυνοι για την παγκόσμια οικονομία είναι σε γενικές γραμμές ισορροπημένοι, οι μεσοπρόθεσμοι κίνδυνοι παραμένουν ακόμα χαμηλότεροι. Το Ταμείο αναμένει ότι η παγκόσμια ανάπτυξη αναμένεται να αυξηθεί κατά το τρέχον έτος με ταχύτερο ρυθμό στις αναδυόμενες αγορές και στις αναπτυσσόμενες οικονομίες, καθώς θα τροφοδοτηθεί από την οικονομική ανάπτυξη των προηγμένων οικονομιών.

Στο πλαίσιο αυτό η ανάπτυξη στην Κίνα και σε άλλες αναδυόμενες αγορές της Ασίας παραμένει ισχυρή ενώ οι δυσκολίες που εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν οι εξαγωγείς βασικών προϊόντων από Λατινική Αμερική, την Κοινοπολιτεία Ανεξαρτήτων Κρατών και την υποσαχάρια Αφρική παρουσιάζουν κάποια σημάδια βελτίωσης.