Την παρέμβαση της κυβέρνησης ώστε να μην επιβληθούν αυξήσεις στα βιομηχανικά τιμολόγια και να εξορθολογιστεί η λειτουργία της αγοράς εξισορρόπησης ζητά με ανακοίνωσή της η Ένωση Βιομηχανικών Καταναλωτών Ενέργειας. Σε ανακοίνωσή της η ΕΒΙΚΕΝ χαρακτηρίζει ως τελευταία πράξη χειραγώγησης των τιμών στην αγορά, την προσπάθεια της ΔΕΗ να επιβάλει αυξήσεις στις βιομηχανίες ΥΤ, με την επίκληση, όπως αναφέρει, της δικαιολογίας του υψηλού κόστους στην αγορά εξισορρόπησης, το οποίο προκαλείται από την ίδια με τη στρατηγική των προσφορών που ακολουθείται.
Παράλληλα, η ΕΒΙΚΕΝ ζητεί από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας να προχωρήσει άμεσα στη λήψη ουσιαστικών ρυθμιστικών μέτρων με αναδρομική ισχύ ώστε να συγκρατηθεί το συνολικό κόστος της αγοράς εξισορρόπησης στα 5 €/MWh για όσο διάστημα δεν συμμετέχει η ζήτηση στην αγορά και δεν έχει λειτουργήσει ουσιαστικά ένας εποπτικός μηχανισμός.
Μιλά για προσπάθεια να παρουσιαστεί ως εύλογο το κόστος των 10 €/MWh για τις υπηρεσίες παροχής ενέργειας εξισορρόπησης, ενώ χαρακτηρίζει ανεπαρκή τα μέτρα που εξήγγειλε η ΡΑΕ και ως κίνηση εξευμενισμού των μη καθετοποιημένων προμηθευτών με τη διάθεση ποσοτήτων ενέργειας με έκπτωση 10%, τονίζοντας ότι όλα αυτά εντάσσονται σε ένα ολοκληρωμένο σχέδιο χειραγώγησης των τιμών ηλεκτρισμού για τις βιομηχανίες.
Το σχέδιο, σύμφωνα με την ΕΒΙΚΕΝ, ξεκίνησε με την αύξηση κατά κατά 20% των τιμολογίων στη Μέση Τάση (ΜΤ) από τη ΔΕΗ τον Οκτώβριο του 2019, η οποία "έσπρωξε" το σύνολο των παικτών της Μέσης Τάσης στους ιδιώτες προμηθευτές, οι οποίοι σήμερα, με τη σειρά τους, αυξάνουν αντιστοίχως τα τιμολόγια σε όλη τη βιομηχανία.
«Ως δικαιολογία επικαλούνται το υψηλό κόστος στην αγορά εξισορρόπησης, το οποίο οι ίδιοι προκαλούν με την στρατηγική προσφορών τους», αναφέρει η ΕΒΙΚΕΝ, προσθέτοντας ότι «με την ιδιότητά τους ως παραγωγοί είναι οι ίδιοι που εισπράττουν τα ποσά αυτά ως αμοιβή στην αγορά εξισορρόπησης και τα οποία πληρώνει το σύνολο της αγοράς, μεταξύ αυτών και οι μικροί προμηθευτές».