Εφορία: Μας πήρε 15 χρόνια, αλλά θα δηλώσουμε πάνω από 100 δισ. ευρώ
shutterstock
shutterstock

Εφορία: Μας πήρε 15 χρόνια, αλλά θα δηλώσουμε πάνω από 100 δισ. ευρώ

Αν δε δοθεί παράταση φέτος, θα είναι πράγματι μια «έκπληξη» και ένα ρεκόρ. Ας μην ποντάρουμε όμως σε αυτό διότι μένουν 11 ημέρες μέχρι να εκπνεύσει η προθεσμία και υπολείπονται πάνω από 1,7 εκατομμύρια δηλώσεις. Αλλού είναι το ενδιαφέρον: Οδεύουμε ολοταχώς στο να καταγραφεί φέτος νέο ιστορικό υψηλό στα δηλωθέντα εισοδήματα (πάνω από 100 δισ. ευρώ), αλλά και σε ένα από τα υψηλότερα ποσά φόρου που θα βεβαιωθούν εδώ και πολλά, πάρα πολλά χρόνια. Μόνο από τα φυσικά πρόσωπα, με τα φετινά εκκαθαριστικά το δημόσιο αναμένεται να εισπράξει ένα ποσό που θα προσεγγίζει τα 4 δισ. ευρώ.

Μπορεί λοιπόν να αναλωνόμαστε και φέτος (όπως και πέρυσι) με το αν θα γίνονται ή όχι φορολογικές δηλώσεις τον Αύγουστο όμως η είδηση φέτος έχει να κάνει με το ύψος του λογαριασμού. Όσοι παραλαμβάνουν το εκκαθαριστικό, συνειδητοποιούν αφενός το τι σημαίνει να μην τιμαριθμοποιείται η φορολογική κλίμακα ενώ οι ίδιοι έχουν εισοδήματα από δύο πηγές (σ.σ για παράδειγμα θα φτάσουν τα νέα στους 180.000 συνταξιούχους που δήλωσαν ότι θέλουν να συνεχίσουν να εργάζονται και αφετέρου το πώς λειτουργεί το νέο σύστημα φορολόγησης των αυτοαπασχολούμενων και των ελεύθερων επαγγελματιών.

Αν παρακολουθήσει κανείς την πρόοδο των φορολογικών δηλώσεων θα διαπιστώσει ότι ημέρα με την ημέρα, αυξάνεται το ποσό του μέσου φόρου που βεβαιώνεται στα χρεωστικά εκκαθαριστικά. Στις αρχές Ιουλίου, ο μέσος φόρος ήταν κάτω από τα 1350 ευρώ. Με το που μπήκαν μερικές δεκάδες χιλιάδες από τις «καλές» δηλώσεις, το ποσό εκτινάχθηκε στα 1460 ευρώ και επειδή λείπουν ακόμη οι 1,7 εκατομμύρια δηλώσεις, είναι πλέον βέβαιο ότι για πρώτη φορά εδώ και πολλά χρόνια, το μέσο ποσό φόρου που θα βεβαιωθεί θα υπερβεί κατά πολύ την περυσινή επίδοση των 1585 ευρώ.

Και αν πέρυσι το δημόσιο έβαλε στο ταμείο του περίπου 3,35 δισ. ευρώ καθαρά από τις δηλώσεις των φυσικών προσώπων (καθαρά σημαίνει ότι αφαιρούνται οι επιστροφές) φέτος θα είναι πλέον έκπληξη αν δε σπάσει για πρώτη φορά στην ιστορία το όριο των 4 δισ. ευρώ.

Είναι αυτά τα ρεκόρ -και στην είσπραξη του φόρου και στα δηλωθέντα εισοδήματα- καλά ή κακά νέα; Για τα κρατικά ταμεία είναι καλά νέα. Για τους φορολογούμενους, είναι το αποτέλεσμα της αύξησης των εισοδημάτων καθώς δεν έχουν αύξηση συντελεστών. Εκεί που φέτος γίνεται η διαφορά είναι βέβαια στους αυτοαπασχολούμενους οι οποίοι φορτώνονται ένα θεωρητικό εισόδημα και πληρώνουν πολλές εκατοντάδες ευρώ επιπλέον φόρο εξαιτίας αυτής της εξέλιξης.

Η αύξηση είναι δεδομένο ότι θα συνεχιστεί και του χρόνου. Στα εκκαθαριστικά του 2025 θα αποτυπωθούν οι αυξήσεις που δόθηκαν για πρώτη φορά ύστερα από χρόνια στους δημοσίους υπαλλήλους, οι νέες αυξήσεις στις συντάξεις και στον κατώτατο μισθό, η αύξηση στο ελάχιστο τεκμαρτό εισόδημα λόγω του κατώτατου μισθού, η αύξηση στο εισόδημα από ενοίκια λόγω των βραχυχρόνιων μισθώσεων και όχι μόνο και φυσικά λόγω των «διπλών εισοδημάτων» που θα εμφανίσουν οι τουλάχιστον 180.000 εργαζόμενοι συνταξιούχοι.