Κατά εννέα περίπου, φορές υπερκαλύφθηκε η έκδοση του νέου δεκαετούς ομολόγου του ελληνικού Δημοσίου, το οποίο συγκέντρωσε προσφορές άνω των 35 δισ.ευρώ, εξασφαλίζοντας στο δημόσιο την άντληση 4 δισ.ευρώ, με τα οποία εξασφαλίζεται το 50% των φετινών αναγκών δανεισμού, αν συνυπολογιστεί και η επιτυχημένη έκδοση της προηγούμενης εβδομάδας.
Η μεγάλη ζήτηση για την νέα έκδοση, την πρώτη για το 2024, με ωρίμανση στις 15 Ιουνίου 2034, επιβεβαιώνει τις εκτιμήσεις πολλών αναλυτών για ισχυρή ζήτηση για τα ελληνικά κρατικά ομόλογα από ποιοτικούς επενδυτές.
Αν και η τελική απόδοση του 10ετούς θα διαμορφωθεί με την εκκαθάριση των προσφορών, εν τούτοις, το τελευταίο guidance δείχνει απόδοση 3,45%.
Η προσπάθεια του ελληνικού δημοσίου ήταν να εκμεταλλευθεί το θετικό μομέντουμ σχετικά με τις οικονομικές προοπτικές της χώρας, καθώς και τη γενικότερη πορεία των ελληνικών ομολόγων, με την ένταξή τους σε διεθνείς δείκτες, όπου εκτιμάται ότι θα φέρει κύμα εισροών.
Σημειώνεται ότι οι τράπεζες Alpha Bank, Barclays, Citi, Commerzbank, Nomura και Société Générale είχαν αναλάβει να φέρουν σε πέρας τη διαδικασία της έκδοσης, ενώ το νέο 10ετές λήγει στις 15 Ιουνίου του 2034.
Πρόκειται ουσιαστικά για την πρώτη έξοδο της Ελλάδας στις αγορές, καθώς έως τώρα ο ΟΔΔΗΧ έχει προχωρήσει μόνο σε reopening υφιστάμενων τίτλων.Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία, οι ακαθάριστες δανειακές ανάγκες της χώρας για το 2024 διαμορφώνονται στα 19 δισ. ευρώ, περίπου.
Από το ποσό αυτό, τα 5,46 δισ. ευρώ αφορούν αποπληρωμές χρέους, τα 4,85 δισ. ευρώ πληρωμές τόκων και τα 12 δισ. ευρώ πρόωρες αποπληρωμές στις οποίες θα προχωρήσει το Ελληνικό Δημόσιο. Στις αποπληρωμές αυτές περιλαμβάνονται η μείωση του αποθέματος εντόκων, κατά περίπου 2 δισ. ευρώ, οι περαιτέρω πρόωρες πληρωμές δόσεων των διμερών δανείων GLF, καθώς και νέες ανταλλαγές ομολόγων (buybacks) τα οποία λήγουν στα επόμενα 2-3 χρόνια. Ένα ποσό 3,59 δισ. ευρώ, περίπου, αφορά άλλες υποχρεώσεις.