Επενδυτική έκρηξη έως και 40% υψηλότερα από τα προ πανδημίας επίπεδα, αναμένουν για φέτος στην Ελλάδα, αναλυτές ξένων οίκων που παρακολουθούν από κοντά τις εξελίξεις. Το Liberal.gr επικοινώνησε με αναλυτές δύο διεθνών οίκων με έδρα στο City του Λονδίνου, οι οποίοι θέλησαν να διατηρήσουν την ανωνυμία τους γιατί στην παρούσα φάση βρίσκονται σε φάση αναθεώρησης των προβλέψεων για το 2022. Αφορμή στάθηκε η χθεσινή διπλή αναφορά από την Κομισιόν και από την ING, στο γεγονός ότι θέση «οδηγού» στην ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας θα παίξουν για πρώτη φορά οι επενδύσεις.
Παρά το γεγονός ότι η ελληνική οικονομία έχει… συνηθίσει τελευταία να διαψεύδει τις εκτιμήσεις των αναλυτών, σημειώνοντας πολύ καλύτερες επιδόσεις από τις αναμενόμενες, οι χθεσινές προβλέψεις της Κομισιόν έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Πρώτον, γιατί ο ρυθμός ανάπτυξης του ελληνικού ΑΕΠ που «βλέπει» η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι υψηλότερος από τον ρυθμό βάσει του οποίου καταρτίστηκε ο προϋπολογισμός του 2022. Η Κομισιόν προβλέπει ανάπτυξη 4,9% φέτος, ενώ ο προϋπολογισμός κάνει λόγο για 4,5%.
Δεύτερον, και ίσως πολύ πιο σημαντικό, είναι η αναφορά της Κομισιόν στις επενδύσεις. «Οι επενδύσεις θα οδηγήσουν την ανάπτυξη του 2022, υποστηριζόμενες από την ώθηση του Ταμείου Ανάκαμψης», ανέφερε η Κομισιόν, προβλέποντας ανάπτυξη 4,9% φέτος και 3,5% το 2023. Από την πλευρά της, η ING εκτιμά ότι η σταδιακή απόσυρση των έκτακτων μέτρων στήριξης της σηματοδοτούν τη μετάβαση σε πιο ισορροπημένο μοντέλο ανάπτυξης, στο οποίο οι επενδύσεις θα παίζουν μεγαλύτερο ρόλο.
Η διαδικασία θα υποστηριχθεί από τις εισροές των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης και πρώτα θα πυροδοτήσουν έκρηξη δημοσίων επενδύσεων, οι οποίες μειώθηκαν βίαια την περασμένη δεκαετία της κρίσης, ενώ στη συνέχεια θα ενεργοποιήσουν και πολλές νέες ιδιωτικές επενδύσεις.
Θα είναι όντως έτος επενδύσεων το 2022 και πως μπορούμε να τις ποσοτικοποιήσουμε;
«Είναι η πρώτη φορά από τότε που ξέσπασε η κρίση χρέους, ίσως και αρκετά νωρίτερα, που οι επενδύσεις αναμένεται να διαδραματίσουν τέτοιο ρόλο στην ανάπτυξη», σημειώνει ο ένας αναλυτής, για να προσθέσει: «Αν οι διαδικασίες απορρόφησης των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης κυλήσουν ομαλά, μπορεί να δούμε επενδύσεις φέτος στην Ελλάδα περίπου 30% υψηλότερα από το 2021 και 40% υψηλότερα από το 2019».
Σύμφωνα με τον έτερο αναλυτή, το 2022 θα είναι επίσης η πρώτη φορά που οι επενδύσεις ως ποσοστό του ελληνικού ΑΕΠ θα διαμορφωθούν σε τέτοιο επίπεδο που θα μπορούμε να πούμε ότι η ελληνική οικονομία αρχίζει να κλείνει το επενδυτικό κενό, σε αντίθεση με ότι γινόταν μέχρι σήμερα που το επενδυτικό κενό κάθε χρόνο διευρυνόταν, για να φτάσει στα 130 δισ. ευρώ, σύμφωνα με την έκθεση Πισσαρίδη. Για να συμβεί κάτι τέτοιο θα πρέπει να γίνουν επενδύσεις ύψους 30 δισ. ευρώ!
Οι επενδύσεις, σε συνδυασμό με την κατανάλωση (υπό το φόβο βέβαια του πληθωρισμού) και τον τουρισμό, μπορούν να οδηγήσουν το ελληνικό ΑΕΠ σε πολύ υψηλό επίπεδο. «Με τον τουρισμό σε ικανοποιητικά επίπεδα, η ελληνική οικονομία μπορεί να ξεπεράσει και φέτος τις προσδοκίες και ενδεχομένως ο ρυθμός του 4,9% που προβλέπει η Κομισιόν να αποδειχθεί χαμηλότερος του πραγματικού», σημειώνει ο ένας αναλυτής. Στο ερώτημα του που μπορεί να φτάσει το ΑΕΠ, απαντά: «Δε θα εκπλαγώ ακόμη και αν το ελληνικό ΑΕΠ ενισχυθεί στο τέλος του 2022 περί τα 10 δισ. ευρώ υψηλότερα από το επίπεδο του 2019, να φτάσει δηλαδή πάνω από τα 190 δισ. ευρώ».
Όσο για τον μεγαλύτερο κίνδυνο που αντιμετωπίζει φέτος η ελληνική οικονομία, οι δύο αναλυτές συμφωνούν ότι είναι ο πληθωρισμός και η επίπτωση που θα έχουν οι ραγδαία αυξανόμενες τιμές στην ιδιωτική κατανάλωση.