Κάθε 1 δισ. ευρώ που επενδύεται στις ψηφιακές τεχνολογίες φέρνει στην ελληνική οικονομία πολλαπλασιαστικά οφέλη 80 δισ. ενώ οι συνολικές επενδύσεις του κλάδου θα δημιουργήσουν 200.000 νέες θέσεις εργασίας. Η χώρα έχει μοναδική ευκαιρία με το Ταμείο Ανάκαμψης να αλλάξει. Αυτά είναι τα βασικά συμπεράσματα των τοποθετήσεων του υφυπ. Ψηφιακής Διακυβέρνησης Γ. Στύλιου και ηγετικών στελεχών της αγοράς στο Φόρουμ των Δελφών.
Η ψηφιακή μετάβαση βρίσκεται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος καθώς μετασχηματίζει την καθημερινότητα των πολιτών και τη λειτουργία των επιχειρήσεων. Στη χώρα μας τα βήματα που έχουν γίνει υπό τον Υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκου Πιερρακάκη την τελευταία διετία είναι εντυπωσιακά και βελτιώνουν την εμπειρία των πολιτών στις συνδιαλλαγές τους με το δημόσιο.
Το Ταμείο Ανάκαμψης επιταχύνει τις εξελίξεις και δημιουργεί όλες αυτές τις απαραίτητες προϋποθέσεις προκειμένου η χώρα να αλλάξει σελίδα και να βρεθεί στο επίκεντρο των τεκτονικών αλλαγών που συμβαίνουν διεθνώς.
«Βασιζόμενη στην έκθεση Πισσαρίδη η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη κατέθεσε ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για το Ταμείο Ανάκαμψης. Παρουσιάστηκε από τον πρωθυπουργό το σχέδιο Ελλάδα 2.0 με 170 έργα που οδηγούν στον εκσυγχρονισμό της χώρας και στον μετασχηματισμό της. Ο ψηφιακός μετασχηματισμός και η πράσινη ενέργεια διαδραματίζουν κεντρικό ρόλο σε αυτόν τον σχεδιασμό», σημείωσε ο Γιώργος Στύλιος, υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης.
Ο CEO της Wind Νάσος Ζαρκαλής από την πλευρά του ανέφερε πως το Ταμείο Ανάκαμψης αλλάζει την πορεία της Ελλάδας τα επόμενα πολλά χρόνια και υπογράμμισε πως «στους Δελφούς του 2031 θα μπορούμε να μιλάμε για μια άλλη Ελλάδα που άλλαξε, με τους επιστήμονες να επιστρέφουν στην πατρίδα τους, τους επενδυτές να την εμπιστεύονται και πως η πανδημία και το Ταμείο Ανάκαμψης άλλαξαν τη χώρα». Βέβαια, όπως επεσήμανε, για να γίνει αυτό θα πρέπει να υπάρξει γρήγορη εφαρμογή και αποτελεσματική του προγράμματος, το οποίο πρέπει να διαχειριστεί με σχέδιο και διαφάνεια.
Ο Ανδρέας Ξηροκώστας , CEO της SAP Hellas με τη σειρά του ανέφερε πως «ήδη συμβαίνουν σημαντικές αλλαγές όπως η ταχύτητα και η οργάνωση που γίνεται ο εμβολιασμός» και προσέθεσε πως «ήρθε η στιγμή να αλλάξει η χώρα».
Το γεγονός πως ο ψηφιακός μετασχηματισμός λειτουργεί ως καταλύτης ανάπτυξης για την ελληνική οικονομία αποδεικνύεται και από μελέτες που δείχνουν πως για 1 δισ. ευρώ επένδυση στην ψηφιακή τεχνολογία η μόχλευση φτάνει έως τα 80 δισ. ευρώ, ενώ από το σύνολο των επενδύσεων αυτών θα δημιουργηθούν 200.000 νέες καλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας, τόνισε δε ο Νίκος Χριστοδούλου, Partner της Deloitte.