Κατά 25 μονάδες βάσης μείωσε τα επιτόκια η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), όπως ανακοίνωσε το μεσημέρι της Πέμπτης με φόντο την παγκόσμια αναστάτωση που έχουν προκαλέσει οι δασμοί του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ και οι οποίοι έχουν δημιουργήσει διάχυτη ανασφάλεια και αβεβαιότητα στην Ευρωζώνη και όχι μόνο.
Μετά τη μείωση το βασικό επιτόκιο καταθέσεων της ΕΚΤ διαμορφώνεται στο 2,25%.
Η απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ ελήφθη στη σκιά των νέων δασμών που επέβαλε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τράμπ.
H απόφασή του να μειώσει το επιτόκιο της διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων -το επιτόκιο με το οποίο το Διοικητικό Συμβούλιο δίνει την κατεύθυνση της νομισματικής πολιτικής- βασίζεται στην επικαιροποιημένη αξιολόγησή του για τις προοπτικές του πληθωρισμού, τη δυναμική του υποκείμενου πληθωρισμού και την ένταση με την οποία μεταδίδεται η νομισματική πολιτική.
H EKT εκτιμά ότι διαδικασία αποκλιμάκωσης του πληθωρισμού βρίσκεται σε καλό δρόμο. Ο πληθωρισμός συνέχισε να εξελίσσεται όπως ανέμεναν οι εμπειρογνώμονες, με τον γενικό πληθωρισμό και τον πυρήνα του πληθωρισμού να υποχωρούν τον Μάρτιο. Ο πληθωρισμός των υπηρεσιών μειώθηκε επίσης σημαντικά τους τελευταίους μήνες. Οι περισσότεροι δείκτες του υποκείμενου πληθωρισμού υποδηλώνουν ότι ο πληθωρισμός θα σταθεροποιηθεί γύρω από τον μεσοπρόθεσμο στόχο του Διοικητικού Συμβουλίου για ρυθμό 2% σε διατηρήσιμη βάση.
Ο ρυθμός αύξησης των μισθών επιβραδύνεται και τα κέρδη απορροφούν εν μέρει τον αντίκτυπο του ρυθμού αύξησης των μισθών, που εξακολουθεί να είναι υψηλός, στον πληθωρισμό. Η οικονομία της ζώνης του ευρώ έχει αναπτύξει κάποια ανθεκτικότητα σε παγκόσμιες διαταραχές, αλλά οι προοπτικές για την ανάπτυξη έχουν επιδεινωθεί λόγω των αυξανόμενων εμπορικών εντάσεων. Η αύξηση της αβεβαιότητας είναι πιθανόν να μειώσει την εμπιστοσύνη των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων και η δυσμενής και ευμετάβλητη αντίδραση των αγορών στις εμπορικές εντάσεις είναι πιθανόν να οδηγήσει σε αυστηροποίηση των συνθηκών χρηματοδότησης. Αυτοί οι παράγοντες μπορεί να επηρεάσουν περαιτέρω δυσμενώς τις οικονομικές προοπτικές για τη ζώνη του ευρώ.
Η νέα μείωση είχε σχεδόν προεξοφληθεί από την αγορά καθώς από τα πρακτικά της προηγούμενης συνεδρίασης του Δ.Σ τον Μάρτιο, έγινε αντιληπτό ότι οι κεντρικοί τραπεζίτες προσανατολίζονταν σε μείωση των επιτοκίων. Υπενθυμίζεται ότι η ΕΚΤ είχε προβλέψει ότι η επιβολή δασμών θα μπορούσε να οδηγήσει σε μείωση του ΑΕΠ της ευρωζώνης κατά περίπου μισή ποσοστιαία μονάδα.
Επίσης, οι αναλυτές περιμένουν να δημοσιοποιηθούν επικαιροποιημένες προβλέψεις για το εύρος των επιπτώσεων που θα έχει η επιβολή δασμών στην οικονομία της ΕΕ τόσο στο πεδίο της ανάπτυξης όσο και του πληθωρισμού. Σημειώνεται ότι οι αναλυτές προβλέπουν αύξηση των τιμών καταναλωτή κατά 1,9% το 2026 (από 2,3% φέτος) και 2% το 2027 (όσο δηλαδή είναι και οι επίσημες προβλέψεις της ΕΚΤ), μια αναθεώρηση προς τα κάτω κατά 0,1 ποσοστιαία μονάδα για κάθε έτος. Εκτιμούν δε ότι η οικονομία θα αναπτυχθεί κατά 0,8% φέτος (έναντι 0,9% που είναι η τελευταία πρόβλεψη της ΕΚΤ) και κατά 1,2% το 2026.
Λαγκάρντ: Σε καλό δρόμο η διαδικασία αποπληθωρισμού - Έχουν επιδεινωθεί οι προοπτικές ανάπτυξης
Στην ομιλία της η Κριστίν Λαγκάρντ τόνισε πως ο πληθωρισμός είναι σε τροχιά μείωσης αλλά σημείωσε ότι «οι προοπτικές για την ανάπτυξη έχουν επιδεινωθεί λόγω των αυξανόμενων εμπορικών εντάσεων».
Αναλυτικά η εισαγωγική ομιλία της:
«Το Διοικητικό Συμβούλιο αποφάσισε σήμερα να μειώσει τα τρία βασικά επιτόκια της ΕΚΤ κατά 25 μονάδες βάσης. Ειδικότερα, η απόφαση για τη μείωση του επιτοκίου διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων -το επιτόκιο μέσω του οποίου κατευθύνουμε τον προσανατολισμό της νομισματικής πολιτικής- βασίζεται στην επικαιροποιημένη εκτίμησή μας για τις προοπτικές του πληθωρισμού, τη δυναμική του υποκείμενου πληθωρισμού και την ισχύ της μετάδοσης της νομισματικής πολιτικής.
Η διαδικασία αποπληθωρισμού βρίσκεται σε καλό δρόμο. Ο πληθωρισμός συνέχισε να εξελίσσεται όπως ανέμενε το προσωπικό, καθώς τόσο ο γενικός όσο και ο πυρήνας του πληθωρισμού μειώθηκαν τον Μάρτιο.
Ο πληθωρισμός των υπηρεσιών έχει επίσης υποχωρήσει αισθητά τους τελευταίους μήνες. Οι περισσότερες μετρήσεις του υποκείμενου πληθωρισμού υποδηλώνουν ότι ο πληθωρισμός θα διαμορφωθεί σε σταθερή βάση γύρω από τον μεσοπρόθεσμο στόχο μας του 2%. Η αύξηση των μισθών μετριάζεται και τα κέρδη αντισταθμίζουν εν μέρει τον αντίκτυπο της ακόμη αυξημένης αύξησης των μισθών στον πληθωρισμό.
Η οικονομία της ζώνης του ευρώ έχει αποκτήσει κάποια ανθεκτικότητα έναντι των παγκόσμιων κλυδωνισμών, αλλά οι προοπτικές για την ανάπτυξη έχουν επιδεινωθεί λόγω των αυξανόμενων εμπορικών εντάσεων. Η αυξημένη αβεβαιότητα είναι πιθανό να μειώσει την εμπιστοσύνη των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων και η δυσμενής και ασταθής αντίδραση της αγοράς στις εμπορικές εντάσεις είναι πιθανό να έχει περιοριστικό αντίκτυπο στις συνθήκες χρηματοδότησης. Οι παράγοντες αυτοί ενδέχεται να επιβαρύνουν περαιτέρω τις οικονομικές προοπτικές της ζώνης του ευρώ.
Είμαστε αποφασισμένοι να διασφαλίσουμε ότι ο πληθωρισμός θα σταθεροποιηθεί διατηρήσιμα στον μεσοπρόθεσμο στόχο μας του 2%. Ιδιαίτερα στις σημερινές συνθήκες εξαιρετικής αβεβαιότητας, θα ακολουθήσουμε μια προσέγγιση που θα εξαρτάται από τα δεδομένα και θα εφαρμόζεται ανά συνεδρίαση για τον καθορισμό της κατάλληλης κατεύθυνσης της νομισματικής πολιτικής.
Ειδικότερα, οι αποφάσεις μας για τα επιτόκια θα βασίζονται στην εκτίμησή μας για τις προοπτικές του πληθωρισμού υπό το πρίσμα των εισερχόμενων οικονομικών και χρηματοπιστωτικών δεδομένων, της δυναμικής του υποκείμενου πληθωρισμού και της ισχύος της μετάδοσης της νομισματικής πολιτικής. Δεν δεσμευόμαστε εκ των προτέρων σε μια συγκεκριμένη πορεία των επιτοκίων.»