Απομακρύνεται από την κινεζική Huawei η Ελληνική Vodafone. Σύμφωνα με στελέχη της επιχείρησης, η εταιρεία έχει σχεδιάσει ένα πρόγραμμα το οποίο θα οδηγήσει στην εγκατάσταση νέων τεχνολογιών στο δίκτυό της. Σύμφωνα με τον επικεφαλής της Vodafone Ελλάδος Χάρη Μπουμίδη, η εταιρεία έχει σχεδιάσει τη μετάβαση του δικτύου της σε τεχνολογίες Open RAN η οποία θα ξεκινήσει να συντελείται τα επόμενα δύο χρόνια.
«Η Vodafone δεν γνωστοποιεί την ακριβή σύνθεση των δικτύων της σε επίπεδο χώρας, όμως η Vodafone Ελλάδας χρησιμοποιεί ένα μεγάλο εύρος προμηθευτών, συμπεριλαμβανομένης και της Huawei. Και συνεχίζει να εξετάζει τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί, με βάση τους τροποποιούμενους περιορισμούς των ΗΠΑ, αλλά και να συμμορφώνεται διαρκώς με το νομοθετικό πλαίσιο», είπε χθες συνομιλώντας με τους δημοσιογράφους ο επικεφαλής της Ελληνικής Vodafone κ. Μπρουμίδης. Eμμέσως πλην σαφώς, το στέλεχος της Vodafone παραδέχθηκε ότι μεσοπρόθεσμα ξεκινά η αντικατάσταση του εξοπλισμού.
Ο κ. Μπορυμίδης σημείωσε ακόμη ότι η εταιρεία δεν μπορούσε παρά να συνεχίσει να λειτουργεί με εξοπλισμό Huawei. Η απόφαση αυτή αφορά αποκλειστικά το λεγόμενο ακραίο δίκτυο της εταιρείας, γνωστό ως Radio Access Network (RAN) και περιλαμβάνει τους σταθμούς βάσης και τις κεραίες τους. Το δίκτυο αυτό σήμερα βασίζεται 100% σε εξοπλισμό της Huawei ο οποίος σταδιακά και μέσα σε δύο χρόνια θα αρχίσει να αντικαθίσταται από τις νέες τεχνολογίες ανοικτής αρχιτεκτονικής γνωστές ως Open RAN.
Στο πλαίσιο αυτό, δηλαδή αλλαγής εξοπλισμού θεωρητικά μπορεί να συμμετάσχει και η Huawei, εφόσον όμως αναπτύξει και η ίδια τεχνολογίες Open RAN. Σήμερα οι τεχνολογίες αυτές αναπτύσσονται κατά κανόνα από αμερικανικές εταιρείες τεχνολογίας που ανταγωνίζονται τους παραδοσιακούς κατασκευαστές τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού όπως Ericsson, Nokia, Huawei, ZTE κ.λπ.
Κεντρικά η μητρική εταιρεία Vodafone Group, στο πλαίσιο του σινο-αμερικανικού πολέμου για το 5G, έχει αποφασίσει την άμεση αντικατάσταση εξοπλισμού και λογισμικού δικτύων κινεζικής προέλευσης στο λεγόμενο δίκτυό κορμού (γνωστό στους ειδικούς ως core network). Πρόκειται για τα συστήματα που διαχειρίζονται κεντρικά την κίνηση ενός δικτύου κινητής. Η Ελλάδα, όπως ανέφερε ο κ. Μπρουμίδης, δεν εμπίπτει στην απόφαση αυτή καθώς το δίκτυο κορμού, είναι 100% βασισμένο σε τεχνολογία Ericsson.
Επιπλέον η μητρική εταιρεία της Vodafone στην Μεγάλη Βρετανία, ακολουθώντας την πολιτική που έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση της Μ. Βρετανίας, θα εξαλείψει τον εξοπλισμό ακραίου δικτύου κινεζικής προέλευσης μέχρι το 2027. Για τις υπόλοιπες χώρες, αρμόδιες είναι οι θυγατρικές του Vodafone Group να αποφασίσουν σχετικά με τον εξοπλισμό του ακραίου δικτύου τους (RAN). Ωστόσο φαίνεται ότι καθοριστικό ρόλο στις αποφάσεις αυτές διαδραματίζει η μητρική εταιρεία, καθώς εκεί ασκούνται οι περισσότερες πιέσεις σε πολιτικό επίπεδο. Εξ’ άλλου η μητρική εταιρεία είναι εκείνη που θα καταβάλλει και το κόστος αλλαγής προμηθευτή, μια διαδικασία στον τηλεπικοινωνιακό τομέα που θεωρείται βαριά και αργή
«Στη Vodafone λαμβάνουμε υπόψη την ασφάλεια πάρα πολύ σοβαρά και με συνέπεια υποστηρίζουμε ότι οι κυβερνήσεις θα πρέπει να υιοθετήσουν μία πραγματικά τεκμηριωμένη προσέγγιση µε βάση την επικινδυνότητα – και με διαφοροποίηση μεταξύ του δικτύου ασύρματης πρόσβασης (RAN) και του κεντρικού δικτύου (Core) – όταν εξετάζουν θέματα ανάπτυξης υποδομών δικτύου», είπε χθες ο κ. Μπρουμίδης. «Πιστεύουμε», πρόσθεσε, «ότι θα πρέπει να δοθεί έμφαση στη διασφάλιση ενός ανθεκτικού οικοσυστήματος προμηθευτών σε όλη την Ευρώπη, που θα περιλαμβάνει τόσο την ισορροπία ανάμεσα στους προμηθευτές όσο και την ανάπτυξη ενός ανοιχτού δικτύου ασύρματης πρόσβασης (Open RAN). Η Vodafone», κατέληξε, «υποστηρίζει με σθένος αυτόν τον στόχο και οδηγεί τις εξελίξεις στην βιομηχανία με στόχο μία μεγαλύτερη ποικιλομορφία στην εφοδιαστική αλυσίδα των δικτύων».
Ο διαχωρισμός μεταξύ ακραίου και δικτύου κορμού μέχρι και σήμερα έχει μεγάλη σημασία, καθώς στα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας μέχρι και 4ης γενιάς (4G), η «εξυπνάδα» κρύβονταν στα δίκτυα κορμού. Αντίθετα τα ακραία δίκτυα «υπάκουαν» στις εντολές του κέντρου. Με την κινητή τηλεφωνία 5ης γενιάς (5G), μέρος της «εξυπνάδας» του τηλεπικοινωνιακού δικτύου πλέον μεταφέρεται στο ακραίο δίκτυο, δηλαδή στους σταθμούς βάσης και τις κεραίες.
Τώρα μένει η Wind να γνωστοποιήσει τις αποφάσεις της σχετικά με την Huawei. Η εταιρεία ακολούθησε παρόμοια πολιτική με την Vodafone Ελλάδος και το ακραίο δίκτυό της βασίζεται 100% σε εξοπλισμό Huawei. Η κινεζική εταιρεία, τα τελευταία χρόνια κατάφερε να διεισδύσει απότομα στις διεθνείς αγορές, συμπεριλαμβανομένης της ελληνικής, χάρη στις χαμηλές χρεώσεις, αλλά και στην προηγμένη τεχνολογία της. Δεν θα ήταν υπερβολή να αναφερθεί ότι η δύση στον τομέα αυτό ότι έχει χάσει έδαφος από την Κίνα.