Το σχέδιο της ΔΕΗ για εξαγορά της ENEL Ρουμανίας
Eurokinissi
Eurokinissi

Το σχέδιο της ΔΕΗ για εξαγορά της ENEL Ρουμανίας

Κίνηση που εφόσον ευοδωθεί, τότε η ΔΕΗ θα αποκτήσει άλλο όγκο και θα αλλάξει πίστα, με προϋποθέσεις να αναδειχθεί σε περιφερειακή δύναμη, συνεπάγεται το σενάριο εξαγοράς όλων των δραστηριοτήτων της ENEL στην Ρουμανία, για την οποία υπέγραψε σύμβαση αποκλειστικότητας με τον μητρικό ιταλικό όμιλο.

Έως το τέλος Ιανουαρίου 2023 η θυγατρική των Ιταλών θα «μιλά» μόνο με την ελληνική επιχείρηση, η οποία έχει περιθώριο να διεξάγει τον απαιτούμενο έλεγχο (due diligence) και εφόσον όλα κυλήσουν καλά, τότε θα υποβάλει δεσμευτική προσφορά για το προς πώληση ρουμανικό «πακέτο» της ENEL, το οποίο αφορά στην ουσία μια μικρή ΔΕΗ.

Δηλαδή μια έτοιμη εταιρεία με δίκτυα, έργα ΑΠΕ και 3 εκατομμύρια πελάτες. Τι τίμημα θα μπορούσε να αφορά η εξαγορά; Σύμφωνα με τις πληροφορίες, οι συζητήσεις των δυο μερών κινούνται στα επίπεδα των 1,3 -1,4 δισ ευρώ και αφορούν τρεις διαφορετικούς τομείς.

  • Δίκτυα, τα οποία στην χώρα έχουν χωριστεί ανά γεωγραφικές περιοχές, με την ENEL να ελέγχει τη Muntenia γύρω από το Βουκουρέστι, τη βιομηχανική ζώνη της Timisoara και το τουριστικό κομμάτι της Dobrota. Από τα δίκτυα και των τριών αυτών περιοχών περνά ενέργεια συνολικής ισχύος 16 TWh. Στις δύο εξ αυτών των περιοχών η ENEL έχει το 51% και στην τρίτη το 78%. Οι μειοψηφίες ελέγχονται από το ρουμανικό Δημόσιο.  Για να αντιληφθεί κανείς τι σημαίνει αυτό, όλη η χωρητικότητα του δικτύου του ΔΕΔΔΗΕ στην Ελλάδα είναι γύρω στις 45 Twh.

 

  • Εμπορία, με την ENEL να έχει 3 εκατ πελάτες σε όλη τη Ρουμανία. Η εταιρεία κατέχει ηγετικά μερίδια στην τοπική αγορά.

 

  • Επενδύσεις ΑΠΕ, με την ENEL να έχει έργα 550 MW σε λειτουργία και ένα pipeline από επιπλέον 5.000 MW σε διάφορα στάδια (εξ αυτών τα 2.000 MW είναι τα πιο ώριμα).


Σε κάθε ένα από τους αυτούς τους τρεις τομείς, η ENEL κατέχει κάποιο ποσοστό, ωστόσο ελέγχει εκείνη το μάνατζμεντ, έχοντας ως παρτνερς αλλού το Δημόσιο, αλλού funds, όπως το Templeton.

Εφόσον κλείσει η συμφωνία, για την οποία η ΔΕΗ υπέγραψε χθες το βράδυ τη σύμβαση αποκλειστικότητας (confidentiality agreement) και αμέσως μετά εξέδωσε ανακοίνωση, τότε θα πρόκειται για κίνηση εθνικού χαρακτήρα. Τίποτα δεν μπορεί να θεωρείται βέβαιο σε τέτοιες συμφωνίες, οι οποίες μπορεί να ευοδωθούν αλλά και να χαλάσουν τελευταία στιγμή. Στο καλό ωστόσο σενάριο, εκτός του γεγονότος ότι η ΔΕΗ θα βγει για πρώτη φορά με αξιώσεις εκτός Ελλάδας, η είσοδος της σε μια ώριμη αγορά, όπως η ρουμανική, θα της δώσει όγκο και πρόσβαση σε ένα πολύ σημαντικό γεωπολιτικό ενεργειακό διάδρομο. Καθώς η ενεργειακή αγορά έχει ενοποιηθεί με το Target Model, και η Ελλάδα είναι συνδεδεμένη με τη Βουλγαρία, η οποία είναι με τη Ρουμανία, οι συνέργειες που θα προκύψουν από την εκεί παρουσία της ΔΕΗ, είναι πολύ σημαντικές, όπως για παράδειγμα αγοραπωλησίες ενέργειας σε χαμηλές τιμές. 

Το σχέδιο εξαγοράς της θυγατρικής της ENEL μπήκε στην τελική ευθεία, μετά και την επίσημη αναγγελία το Νοέμβριο από τον CEO του ιταλικού ομίλου Φραντσέσκο Σταράτσε ότι πουλάει το σύνολο των δραστηριοτήτων του στην Ρουμανία.