Επίθεση κατά του Κυριάκου Μητσοτάκη και της Νέας Δημοκρατίας εξαπέλυσε ο Αλέξης Τσίπρας ακόμα και μέσα από το βήμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου επιχειρώντας να απαντήσει σε επικρίσεις που δέχτηκε από ευρωβουλευτές σχετικά με όσα ανέφερε στην ομιλία του για την οικονομία και το κράτος στην Ελλάδα.
Εκνευρισμένος από την κριτική που δέχτηκε ο πρωθυπουργός από τον εκπρόσωπο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος επέλεξε την τακτική της επίθεση σε βάρος της αξιωματικής αντιπολίτευση ως απάντησης, υποστηρίζοντας ταυτόχρονα πως τα όσα λένε για το α'' εξάμηνο του 2015 είναι ανακρίβειες.
Τόνισε πως καλό θα ήταν, ο εκπρόσωπος του ΕΛΚ όταν μιλά για νεποτισμό και πελατειακό κράτος στην Ελλάδα να «κοιτάζει» προς τη «δεξιά παράταξη όπου αναλαμβάνουν ρόλους με όρους οικογενειοκρατίας, και όχι στην κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ».
Σχετικά με το κόστος του α'' εξαμήνου διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, ο Αλ. Τσίπρας απάντησε πως «μιλήσατε για 100 δισ. κόστος που είναι το κόστος της διαπραγμάτευσης της Ελλάδας το δύσκολο εξάμηνο το εξάμηνο που έγιναν λάθη και από τις 2 πλευρές. Αν όντως υπήρχε επιβάρυνση τόσων δις θα είχε αντιστοίχως αυξηθεί και το δημόσιο χρέος. Πρόκειται για στοχευμένες ανακρίβειες».
Νωρίτερα, η ομιλία του Αλ. Τσίπρα προκάλεσε αντιδράσεις από μέλη του Ευρωκοινοβουλίου, με τον Αντιπρόεδρο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, Εστεμπαν Γκονζαλες Πονς, να απαντά καυστικά στον πρωθυπουργό πως «Μας ανησυχούν πολλά στην Ελλάδα ακόμα κ. Τσίπρα: ο νεποτισμός, τα δείγματα λαϊκισμού και οι νέοι που φεύγουν. Ελπίζω να μην κάνετε τα ίδια λάθη με το παρελθόν. Η Ευρώπη που κατηγορούσατε στήριξε την Ελλάδα και την στηρίζει».
Πρόσθεσε ακόμη πως «στην αρχή της θητείας σας χάσαμε πολύτιμο χρόνο, χάθηκαν 100 δισ. λόγω του Βαρουφάκη»και τόνισε: «Σάς βλέπω πολύ αλλαγμένο, ήταν μια χώρα (σ.σ. η Ελλάδα) στην άκρη του γκρεμού το 2015 όταν όλοι οι υπόλοιποι σάς είχαν γυρίσει την πλάτη».
Παράλληλα, ο ηγέτης των Φιλελευθέρων, Γκι Φέρχοφστατ, υπενθύμισε πως «το πρόβλημα στην Ελλάδα είναι ακόμα οι μεταρρυθμίσεις» και πρόσθεσε πως «το πρόβλημα επίσης είναι ότι 20 χρόνια μετά το ευρώ δεν έχουμε προϋπολογισμό, δεν έχουμε θεσμούς, δεν έχουμε έναν κοινό Ευρωπαίο ΥΠΟΙΚ. Πώς θα αντιμετωπίσουμε την επόμενη κρίση αν χρειαστεί;».
Και απευθυνόμενος στον Αλ. Τσίπρα δήλωσε: «Πως θέλετε να σας αντιμετωπίσει η ιστορία; Σαν ένα εκλογικό ατύχημα ή σαν έναν μεταρρυθμιστή; Τολμήστε κ Τσίπρα στην Ελλάδα ακόμα κυβερνάει το παλιό σύστημα. Αλλάξτε το!».
Πυρά Αλ. Τσίπρα κατά της ΕΕ
Μιλώντας στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ο πρωθυπουργός καταφέρθηκε με «σκληρά» σχόλια κατά της ΕΕ,, κατηγορώντας την Ένωση ότι είναι πολύ τεχνοκρατική και εθνοκρατική, ενώ σημείωσε πως το πρόβλημα της Ευρώπης είναι «υπαρξιακό».
Χαρακτήρισε «αποτυχία την νεοφιλελεύθερη διαχείριση της κρίσης» σημειώνοντας πως «η αδυναμία των θεσμών να δώσουν προτεραιότητα στις αναγκαίες δομικές μεταρρυθμίσεις στα πρώτα δύο προγράμματα, σε συνδυασμό με την εμμονή ορισμένων εξ αυτών σε μια συνταγή ακραίας δημοσιονομικής προσαρμογής, είχαν οδηγήσει την Ελλάδα στα όρια της κοινωνικής έκρηξης αλλά και της οικονομικής ασφυξίας».
Επίσης, ασκώντας κριτική στον τρόπο που λειτουργούσαν τα ευρωπαϊκά όργανα, ο Αλ. Τσίπρας σημείωσε ότι «κρίσιμες αποφάσεις να λαμβάνονται πίσω από κλειστές πόρτες άτυπων οργάνων, που δε λογοδοτούν στους ευρωπαίους πολίτες και κρατιούνται μακριά από αυτούς. Σχήματα τεχνοκρατών όπως αυτό της τρόικα να κρατάνε τα κλειδιά της οικονομικής κυριαρχίας και να μη λογοδοτούν πουθενά.
«Ανακτούμε την οικονομική μας κυριαρχία»
Την ώρα που η Ελλάδα δεν μπορεί να βγει στις αγορές λόγω των υψηλών επιτοκίων και οι θεσμοί βρίσκονται στην Αθήνα για να ελέγξουν την πορεία των δημοσιονομικών στοιχείων στέλνοντας μηνύματα αυστηρής επιτροπείας, ο πρωθυπουργός βρέθηκε στο Στρασβούργο κι έκανε λόγο για μια Ελλάδα που βρίσκεται σε τροχιά ανάπτυξης και πραγματοποιεί μεγάλες μεταρρυθμίσεις, ενώ «έδειξε» στους Ευρωπαίους πώς «μπορείς να βγεις από την κρίση χωρίς να διαλύεις τον κοινωνικό ιστό» της χώρας.
Η προσπάθεια του Αλ. Τσίπρα να δώσει μια εικονική πραγματικότητα στους Ευρωπαίους συνεχίστηκε με τον πρωθυπουργό να αναφέρει πως «εξυγιάναμε τα δημόσια οικονομικά, προχωρήσαμε σε βαθιές τομές και μεταρρυθμίσεις που έπρεπε να είχαν γίνει δεκαετίες πριν, ξεφύγαμε από το σπιράλ της ύφεσης και επαναφέραμε την οικονομία σε τροχιά ανάπτυξης. Προχωρήσαμε με έργα και επενδύσεις που καθιστούν την Ελλάδα εμπορικό, διαμετακομιστικό και ενεργειακό κόμβο για την ευρύτερη περιοχή».
Ακόμη, ο Αλέξης Τσίπρας υπογράμμισε πως «δώσαμε πρόσβαση στο σύστημα υγείας σε εκατομμύρια ανασφάλιστους, αλλά ταυτόχρονα πετύχαμε και πρωτογενή πλεονάσματα που πριν τρία χρόνια κανείς δε μπορούσε να πιστέψει».
«Πρότυπο η συμφωνία των Πρεσπών»
Σε μια κίνηση ικανοποίησης του ευρωπαϊκού του ακροατηρίου, το οποίο στηρίζει τη συμφωνία που σύναψε η Ελλάδα με την πΓΔΜ, ο Αλ. Τσίπρας περιέγραψε τη χώρα ως μια δύναμη που ασκεί φιλειρηνική εξωτερική πολιτική.
«Ξεκλειδώνοντας την ευρωπαϊκή προοπτική βαλκανικών κρατών» σημείωσε ο πρωθυπουργός «με κορωνίδα των προσπαθειών μας την ιστορική Συμφωνία των Πρεσπών με τον βόρειο γείτονά μας, αλλά και το συνεχιζόμενο διάλογο με την Αλβανία. Μετά από 26 χρόνια καταστροφικής κυριαρχίας του εθνικισμού, καταφέραμε με τον πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ, κ. Ζάεφ, να γυρίσουμε σελίδα και να φτάσουμε σε μια αμοιβαίως αποδεκτή συμφωνία».
Περιγράφοντας τη συμφωνία έκανε λόγο για συμφωνία «χωρίς την επιβολή και την χρήση της ισχύος. Αλλά στη βάση της διπλωματίας και του διαλόγου. Μια συμφωνία που μπορεί να αποτελέσει πρότυπο επίλυσης διαφορών στην περιοχή μας».
Καταλήγοντας ο πρωθυπουργός, αναφέρθηκε στις επικείμενες Ευρωεκλογές και υπογράμμισε πως «σε αυτή τη μάχη όλες οι προοδευτικές, δημοκρατικές και φιλοευρωπαϊκές δυνάμεις, έχουν χρέος να βρεθούν από την ίδια πλευρά της ιστορίας. Και να μην αφήσουν την Ευρώπη να γυρίσει πίσω».